Iata ce trebuie sa stii despre cerclajul in sarcina!

Atunci cand sarcina apare, vestea ca este nevoie de cerclaj pentru a o duce la termen sau cat mai aproape de acesta starneste destul de multa ingrijorare pentru viitoarea mama. Despre factorii de risc ce duc la aparitia diagnosticului de insuficienta cervixului (cunoscut si sub denumirea de col uterin), simptome si importanta cerclajului, despre cerclajul in sarcina, ne ofera mai multe amanunte dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pe toata perioada celor noua luni, colul uterin are atat rolul de a proteja sarcina, cat si de a declansa dilatatia atunci cand momentul sarcinii se apropie. Sunt cazuri, cu precadere in al doilea si in ultimul trimestru, cand orificiul cervical intern se deschide, urmat fiind de ruperea prematura a membranelor si iminenta unui avort sau a unei nasteri premature, in functie de varsta sarcinii. Factorii de risc pot fi diferite traume cervicale sau ginecologice suferite anterior sarcinii – cum sunt dilatarea pentru aspiratie sau chiuretaj, conizatia, fisuri aparute in timpul nasterii anterioare, dar si cauze congenitale ce duc la slabirea colului si la imposibilitatea de a proteja mai departe sarcina.

Vezi si Infectiile urinare la gravide

Este foarte important ca viitoarea mama sa fie atenta la orice semn/simptom aparut brusc odata cu trecerea in trimestrul doi de sarcina. Cel mai des intalnite sunt senzatia de presiune in zona pelvina, crampe abdominale usoare, modificari ale secretiei vaginale sau chiar prezenta unor sangerari, durerile de spate. Odata recunoscute aceste simptome, este important ca femeia insarcinata sa se prezinte la medicul ginecolog pentru consult. Daca diagnosticul de insuficienta cervixului este confirmat, se recomanda – uneori chiar in cazuri de urgenta – cerclajul. Aceasta interventie se poate face fie sub anestezie generala, fie sub anestezie regionala (spinala sau epidurala), fara ca viitoarea mama sa simta vreun disconfort, a mai completat dr. Vythoulkas. Cerclajul presupune coaserea colului uterin cu un fir de ata, ce nu se absoarbe, ce va ajuta practic la mentinerea canalului cervical inchis pana in momentul nasterii. Interventia nu dureaza mai mult de 10-15 minute.

Important de stiut!

Nedepistata la timp si netratata, insuficienta cervicala poate duce la avort si la nastere prematura. Se poate depista intre 18 si 22 de saptamani, de multe ori in timpul unei ecografii de rutina, cand medicul ginecolog poate observa colul scurt sau intredeschis.

Scoaterea firului de cerclaj se face in ultima luna de sarcina, inainte de debutul travaliului, fara anestezie. Este si momentul in care viitoarele mame sunt sfatuite sa stea cat mai mult in pat, sa nu depuna niciun fel de efort fizic, sa nu intretina relatii sexuale. La primele semne, ruperea membranelor, sangerari, frisoane sau febra, contractii, gravida va merge imediat la spital.
Daca pacienta are un istoric de sarcini pierdute sau nasteri premature din cauza incompetentei cervicale sau are colul uterin scurtat, se va face un cerclaj profilactic, inainte ca cervixul sa inceapa sa se deschida (interventia se face inainte de saptamana a 14-a de sarcina).

Vezi si Cu burtica la soare

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here