Opreste-te un moment si gandeste-te la viata copilului tau, la ce program are, la alimentatie, la sanatate, dar si la activitatile extra pe care le face. Oare nu este implicat in prea multe? Oare nu cumva este prea obosit?
Iata care sunt principalele semne la care sa fii atent:
- anxios, deprimat
- dese dureri de cap si de stomac (care ar putea fi din cauza stresului, meselor pe fuga sau lipsei acestora)
- somn agitat sau insuficient
- rezultate academice scazute
- viata sociala diminuata (nu se mai vede cu prietenii, nu-si mai face prieteni noi)
Citeste si: Somnul necalitativ la copii creste riscul de obezitate
Atunci cand un copil are un program mult prea incarcat, aceasta aglomerare de activitati poate avea un impact serios si asupra vietii voastre de familie. Ba unul din parinti e plecat cu copilul pentru nu stiu ce lectie, in timp ce celalalt parinte se va ocupa de alte activitati in care este implicat copilul. Iar toate acestea, ce fac? Duc la parinti mai obositi, la cine in familie mai rare, la activitati in familie mult diminuate.
Citeste si: “Un copil fericit este, in primul rand, un copil sanatos!”
Specialistii spun ca de obicei, parintii cu un program mai incarcat vor avea tendinta sa-si supra incarce si programul copilului, motivand ca este bine pentru copil sau ca “el singur si-a ales activitatile”. Indiferent care este motivul, este de datoria parintilor sa fie atenti sa echilibreze viata copilului, sa aiba copilul timp si de viata sociala, sa se odihneasca, sa petreaca timp suficient si cu parintii, sa se si joace.
De asemenea este important ca activitatile pe care le desfasoara copilul sa fie potrivite varstei, sa tina cont de temperamentul si personalitatea lui, de interese, de abilitati etc. Daca o activitate este mult prea avansata pentru el, nu crezi ca-l va frustra? Sau daca o activitate nu il motiveaza, entuziasmeaza, nu crezi ca-l va plictisi? Si nu, un copil nu trebuie sa faca o activitate, doar pentru a-i face placere parintelui!
Limiteaza-te la doua activitati: la o ocupatie “activa” (fotbal, inot, tenis, gimnastica, dans etc), si una mai “pasiva” (pictura, muzica, limbi straine etc), maximum doua dupa-amiezi pe saptamana, in timpul anului educativ, si poate 3-4 in timpul vacantei de vara, conform kidshealth.org.
Uneori o simpla ocazie de a alege impreuna sa “ratati” intentionat o lectie de engleza sau de pictura, poate fi un respiro minunat pentru copilul tau si o oportunitate minunata de a va imbunatati relatia.
“Ce zici daca in loc sa mergem la ora de engleza, mergem sa ne dam in masinute si sa mancam inghetata?” Vei fi cea mai minunata mama, pe cuvant!
Setati prioritatile: temele si activitatile ce tin de scoala intotdeauan vor avea prioritate.
Tine cont de pauza. Copilul are nevoie sa doarma, sa se relaxeze, sa petreaca timp cu prietenii, are nevoie de acel timp in care nu face nimic. Respecta-i propriile nevoi.
S-ar putea sa-ti placa si: 13 lucruri pe care parintii puternici din punct de vedere mental nu le fac!