Fumatul interzis in locurile de joaca pentru copii. Ce facem cu cei care nu respecta legea?

Legea nr. 15/2016 prevede ca fumatul este interzis in locurile de joaca pentru copii, dar nu toata lumea respecta legea in Romania. Am vazut si nu sunt singura, probabil ati vazut si voi, adulti care fumeaza fara nicio jena langa copii la locul de joaca. Motivul: e in aer liber, se risipeste fumul. In asemenea situatii, parintii care nu vor sa-si expuna copiii la fumul de tigara pot incerca sa convinga persoana care fumeaza sa stinga tigara de voie buna sau sa sesizeze politia locala care ar trebui sa vina si sa constate la fata locului fapta si sa aplice amenda celui care a incalcat legea. De cele mai multe ori insa, parintii bat in retragere din dorinta de-a nu intra in conflict cu ,,faptasul” si isi iau copiii de mana si parasesc locul de joaca.

Ramona Brad, Directorul Proiectului 2035-Prima Generatie Fara Tutun a Romaniei, este motorul care a miscat societata civila din Romania sa incheie un parteneriat cu toti factorii decizionali si sa contribuie la adoptarea tuturor acelor politici si masuri care sa permita ca generatia care s-a nascut in anul 2017 sa fie nefumatoare la varsta maturitatii, in anul 2035. Peste 350 de organizatii non-guvernamentale au aderat  la initiativa ,,Prima Generatie Fara Tutun a Romaniei”, printre ele aflandu-se organizatii medicale, academice, de protejare a drepturilor copiilor, de tineret si protejarea mediului.

Am provocat-o la o discutie referitoare la interzicerea fumatului in locurile de joaca pentru copii, masura care a beneficiat, atat inainte, cat si dupa adoptarea ei, de o larga sustinere publica (peste 90% nivel de sustinere, conform studiilor din 2015, 2017). ,,Din pacate, respectarea legislatiei in vigoare in Romania, indiferent de domeniul reglementat, este inca un deziderat. Aceasta non-conformare tine de doi factori- de obisnuinta noastra, ca si comunitate, sa respectam legile, dar, in egala masura, de lipsa unei interventii ferme a autoritatilor”, a precizat Ramona Brad.

,,Unde-i lege, nu-i tocmeala”, spune un proverb vechi, valabil poate in alta parte, nu si la noi. Tine, evident si de educatie. Sa inveti sa respecti legea, sa-i respecti pe ceilalti si astfel te respecti si pe tine. Sunt lucruri care se deprind din copilarie, iar noi parintii sunt responsabili sa-i invatam pe cei mici si sa le oferim un bun exemplu in acest sens. Dar ce te faci cu persoanele care vin si fumeaza in fata copilului tau? Cum ii explici celui mic gestul adultilor din fata sa si, mai ales, cum incerci sa-l protejezi de expunerea la fumul de tigara? Sau preferi sa tratezi cu indiferenta problema. Daca da, sa nu te miri daca la 13 ani copilul tau se apuca sa fumeze! Romania bate recordul la copiii fumatori, peste 30% din copiii de 13-15 ani incearca produse din tutun.

Vezi si Femeile fumatoare, risc mai mare de imbolnaviri

Cine ar trebui sa puna afise la locurile de joaca cu fumatul interzis, acolo unde acestea nu exista?

Locurile de joaca pentru copii se afla in administrare locala, ca atare, aceasta responsabilitate apartine primariilor. Legea precizeaza ca- Persoanele responsabile din institutiile si unitatile care administreaza spatiile mentionate…vor elabora si vor pune in aplicare regulamente interne…, inclusiv prin prevederea incalcarii ca abatere disciplinara grava si marcarea spatiilor mentionate cu indicatoare prin care sa se indice «Fumatul interzis» si folosirea simbolului international, respectiv tigareta barata de o linie transversala.”

Unde poate reclama un parinte daca vede o persoana ca fumeaza la locul de joaca? Si ce ar trebui sa se intample imediat?

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre reprezentanti ai politiei locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne. Deci, parintii pot reclama la orice unitate a Politiei locale, Politiei nationale, Numarului de urgenta 112, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. In mod normal, reclamatia adresata politiei locale ar trebui sa fie urmata de constatarea la fata locului a contraventiei si aplicarea sanctiunii.

Care ar trebui sa fie atitudinea Politiei locale vizavi de cei care fumeaza in aceste spatii?

Atitudinea ar trebui sa fie aceea care sa se aplice atunci cand se incalca orice lege care tine de respectarea drepturilor persoanelor sau copilului in spatiul public. Cu atat mai mult cu cat este vorba de drepturile copiilor, se coroboreaza multiple reglementari aferente. Dincolo de constatarea contraventiei si sanctionare, Politia Locala sau Nationala are si o responsabilitate-cheie, aceea legata de preventie. De aceea, atat actiunile de informare, cat si interventia ferma trebuie sa fie parte a obiectivului de crestere a nivelului de conformare a cetatenilor. Sunt multe exemple de autoritati locale care au abordat extrem de serios acest aspect si rezultatele se vad. Constanta sau Galati sunt doua astfel de exemple clare.

Vezi si Fumatul altereaza informatia genetica din celulele de sperma

In parcuri se poate fuma, nu insa in apropierea locurilor de joaca pentru copii. Ce inseamna apropierea ( la cati metri) de locul de joaca? Este definit clar in lege sau in normele de aplicare ale acesteia?

Legea defineste locul de joaca pentru copii si nu distanta fata de el. Aceasta permite, uneori, interpretari, in sensul in care putem, uneori, vedea parinti care fumeaza in proximitatea iesirilor/intrarilor in astfel de locuri de joaca.

Ca mama si ca militanta a legii antifumat ce parere aveti despre parintii care fumeaza in casa cu copiii? Dar despre cei din jur care nu se pot abtine sa nu fumeze chiar daca in prezenta lor se afla copii?

Personal, mi-e greu sa inteleg ca un parinte ar putea actiona in vreun moment in asa fel incat sa puna in pericol sanatatea copiilor. Cei mai multi dintre noi, cei care suntem parinti, facem tot ce putem ca sanatatea si siguranta copiilor nostri sa fie asigurata complet. Este la fel de adevarat, insa, ca multi dintre noi platim nota de plata a lipsei educatiei timpurii in sensul respectului comunitatii in care traim si respiram cu totii. Au fost multi ani in care asaltul marketing-ului produselor din tutun a actionat total disproportionat fata de mesajul comunitatii medicale sau educationale. Acest asalt ne-a educat, subliminal, ca acest consum de tutun este un stil de viata, ca este parte normala a existentei zilnice. Asa am ajuns ca parintii sa fumeze nestingherit la masa cu copiii sau sa vedem mamici care plimba copii foarte mici in carucioare si fumeaza. Eu am certitudinea ca, pe masura ce investim eforturi in constientizare, o sa vedem o oarecare presiune inversa- o educatie care o sa vina si de la generatiile mai tinere catre a noastra. Sper si cred ca, gradual, devenim cu toti ceva mai responsabili, mai informati si mai consecventi.

Ce ar mai trebui facut in Romania din punct de vedere legislativ si administrativ pentru a avea prima generatie fara fumat?

Proiectul 2035-Prima Generatie Fara Tutun a Romaniei a venit cu o propunere clara de strategie nationala in acest sens. Atingerea obiectivului este posibila, intr-un interval de timp calculat pe baza unor modele stiintifice, doar printr-un set de masuri. Aceste masuri trebuie sa adreseze consecvent 3 arii cheie- prevenirea debutului la varste mici a fumatului (si Romania are un record negativ aici, cu peste 30% din copiii de 13-15 ani care incearca produse din tutun), prevenirea expunerii la tutun si sprijinirea renuntarii la consumul de tutun. Primele doua arii sunt vitale- ele includ masuri care sa adreseze toti factorii de mediu care influenteaza adoptarea comportamentului de fumator foarte devreme: publicitatea si promovarea produselor din tutun, nivelul de atractivitate si accesibilitate a tutunului, nivelul de taxare a acestor produse. Exista exemple clare ale unor tari care au adoptat consecvent astfel de masuri si care au constatat reduceri semnificative a prevalentei consumului de tutun la grupa de varsta 13-15 ani. Pentru ca o astfel de strategie sa poata fi adusa la indeplinire, avem deja reteta actiunilor. Avem, insa, nevoie, de consecventa si responsabilitate a autoritatilor din domeniul sanatatii publice, de asumare si prioritizare. Reducerea consumului de tutun in Romania, mai ales la grupele mici de varsta, este o urgenta de sanatate publica. Lipsa de actiune si de consecventa se vede atat acum, reflectata in procentul de povara adusa bolile cronice netransmisibile in populatia generala (pentru care fumatul este un factor de risc cheie), dar, mai ales, se va vedea, dramatic, in starea de sanatate a generatiilor viitoare. Noi speram ca actiunile noastre, dincolo de masuri concrete, vor continua sa aduca in atentia decidentilor atat nevoia de interventie, cat si impactul pozitiv al masurilor luate.

Autor: Alexandra Manaila

Vezi si Esti insarcinata? Renunta la vicii, pentru a nu afecta copilul!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here