Esti insarcinata? Renunta la vicii, pentru a nu afecta copilul!

In cele din urma insarcinata! Probabil te intrebi la ce trebuie sa fii atenta. Sunt multe interdictii in timpul sarcinii – fumat, alcool, cafea, medicamente. Acum poti afla care dintre acestea sunt intr-adevar daunatoare copilului.

Cand testul de sarcina este pozitiv si afli ca esti insarcinata apare o stare de fericire dar si de ingrijorare pentru ca nu stii ce sa faci. Vrei ca totul sa decurga normal, sa ai un copil perfect.

Renunta la alcool in perioada de sarcina

Toate substantele nocive trebuie ocolite atunci cand esti insarcinata. Una dintre acestea este alcoolul. Specialistii considera ca alcoolul si sarcina sunt incompatibile. Alcoolul poate afecta negativ fatul astfel:

  • Din cauza alcoolului copilul poate avea anumite deficiente psihice si fizice.
  • Alcoolul poate creste riscul ca bebelusul sa se nasca cu sindromul SAF. Simptomele acestui sindrom se manifesta la copil mai tarziu, la varsta de 3-5 ani.
  • Cercetatorii spun despre sindromul alcoolismului fetal ca este una din cauzele intarzierii mentale la copil. De asemenea, in cazul acestui sindrom apar si deficiente de crestere, anomalii la fata, malformatii ale scalpului, probleme la sistemul nervos central.
  • Din cauza excesului de alcool, al sindromului alcoolului fetal SAF, copilul poate avea si urmari la nivel fizic foarte grave. Greutatea sa va fi mai mica la nastere. De asemenea, el poate avea capul prea mic la nastere comparativ cu dimensiunea corpului, ochii afundati, fruntea bombata, barbia dusa inauntru, gura incomplet dezvoltata, nasul prea mic si stramb.
  • Sindromul alcoolului fetal este cauza retardului mintal. Copilul poate avea un coeficient de inteligenta mai mic de 65.

Prea multa cofeina poate fi daunatoare in timpul sarcinii

Medicii considera ca femeile trebuie sa-si limiteze cat mai mult posibil consumul de cafea pe timpul sarcinii, dar si in perioada de alaptare a bebelusului. Femeile iubitoare de cafea trebuie sa asculte sfatul medicului daca vor sa aiba un copil sanatos, cu o greutate normala la nastere.

Cofeina este o substanta care in cantitate mare poate face rau chiar si la adulti. Principalele motive pentru care trebuie evitata cafeaua si cofeina in timpul sarcinii:

  • Daca este preluata de fat (ea ajunge la acesta prin sange) poate avea un efect negativ asupra lui, pentru ca embrionul nu are enzime pentru descompunerea cofeinei.
  • Potrivit cercetatorilor efectul cofeinei este clar, copilul poate avea o greutate mai mica la nastere decat ar fi normal.
  • In sangele matern cofeina poate duce la cresterea epinefrinei sau adrenalinei si a monofosfatului ciclic. Din cauza acestui lucru, placenta va fi alimentata prost cu sange si va fi afectata cresterea fatului.
  • Cofeina mareste bataile inimii la copil.

In perioada de sarcina femeile pot inlocui cafeaua cu alte bauturi care nu fac rau copilului.  Sunt alternative cafea ce ofera o stare de inviorare si nu contin cofeina.

Fumatul este contraindicat in timpul sarcinii

Daca vrei sa ai un copil sanatos trebuie sa renunti la fumat in perioada cand esti insarcinata. Daca nu esti fumatoare, ocoleste zonele unde se fumeaza pentru ca si fumatul pasiv este daunator. Consecintele fumatului in timpul sarcinii:

  • Copilul va avea o greutate mai mica la nastere.
  • Fumatul poate fi cauza aparitiei unei sarcini extrauterine.
  • Oamenii de stiinta in domeniul sanatatii spun ca 25 % dintre mamele care fumeaza pot naste un copil care sa sufere de sindromul mortii subite. Acest lucru inseamna ca el poate muri fara durere, pana sa implineasca varsta de 1 an. Sindromul este foarte grav, nu produce simptome si nu exista tratament pentru vindecare. Se poate evita imbolnavirea, renuntand la fumat.
  • Statisticile arta ca 38 % dintre bebelusi au o sensibilitate la plamani si pot suferi de infectii si pneumonii in primele luni de viata, daca mama lor a fumat in perioada de sarcina.
  • De asemenea, din cauza fumatului, copilul are un risc crescut de a suferi de bronsita si astm.
  • Daca mama fumeaza, este posibil ca la copil sa nu se dezvolte complet buza in timpul vietii uterine si sa apara malformatia cunoscuta cu denumirea de buza de iepure.

Sfaturi pentru perioada de sarcina

Nu trebuie sa mergi tot timpul la medic, decat daca ai o sarcina cu probleme, cu grad mare de risc si trebuie sa fii monitorizata medical.

Nu trebuie sa ai o alimentatie stricta in perioada de sarcina. Important este sa mananci bine, in mod regulat si sa alegi alimente bio, proaspete, sanatoase.

Nu este nevoie sa stai mult timp in pat sau sa lenevesti. Poti face plimbari la aer curat sau poti merge la cumparaturi pentru a admira si a cumpara diverse lucruri pentru copil. Lucrurile necesare, hainutele pentru bebelus se pot cumpara chiar cu cateva luni inainte de nasterea acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here