Pentru multi copii, vacanta la bunici poate fi o perioada frumoasa, plina de amintiri si de aventuri. Daca sunteti printre acei parinti care isi pregatesc copilul pentru a-l trimite in vacanta la bunici, va oferim cateva sfaturi utile ca sa va asigurati ca vacanaa va fi vesela, frumoasa si copilul va fi în siguranta.
- Asigura-te ca puiul tau stie numele bunicilor. Poate o sa fii surprins, dar multi copii le spun “bunica” si “bunicul” fara a le sti numele mic sau numele de familie, varsta, adresa, numarul de telefon sau alte detalii. De aceea, este important sa te asiguri ca stie toate informatiile de care are nevoie. Asa, cum spunem noi, pentru orice eventualitate. Daca este vorba despre copii mici, uneori o bratara la manuta cu numele copilului ar putea fi o idee buna, scrie hufftingtonpost.com. Mai ales daca bunicii sunt foarte activi si-si planifica sa mearga cu nepotul sau nepoata in diverse locuri.
Citeste si: Bunica stie totul. Sau nu prea. Cele mai importante legi ale grandparentingul
2. Este bine sa ai cel putin o discutie serioasa cu bunicii, in care sa le explici, sa le prezenti setul de asteptari pe care le ai referitor la vizita copilului pe teritoriul bunicilor. Vorbiti deschis despre activitatile pe care nu doriti ca bunicii sa le faca impreuna cu nepotul sau despre fricile/fobiile copilului. Spuneti-le daca exista anumite feluri de mancare pe care le prefera sau daca sunt fructe si legume pe care nu le agreeaza. Dati-le cateva idei despre ce activitati ar putea avea impreuna, astfel incat sa se distreze, pe de o parte, dar sa va stiti copilul in siguranta, pe de alta parte. Voi va stiti copilul cel mai bine, este important sa le comunicati tot felul de detalii si sa le dati informatii care le-ar putea fi de folos.
3. La fel de importante sunt si informatiile legate de starea copilului, despre medicamente, dozaje, mai ales daca puiul are o anumita conditie medicala. Este obligatoriu ca bunicii sa stie despre ce alergii are copilul si cum sa procedeze in caz ca observa anumite reactii alergice. Sa foloseasca spray-uri impotriva piscaturilor de insecte sau crema cu protectie solara, daca va petrece copilul timp in aer liber.
Citeste si: Conteaza atat IQ-ul, cat si anturajul in care creste un copil
4. Cel putin o discutie serioasa ar trebui sa o ai si cu copilul. Vizualizati impreuna cam ce o sa faca acolo, cum o sa decurga lucrurile, despre asteptarile comportamentale si ca este important sa respecte si sa adere si la regulile din casa bunicilor.
5. Nu o sa-ti placa sa citesti despre asta, dar este important sa-i explicit copilului, ca uneori, pot intalni si oameni mai putin buni. Si daca vreodata vreun adult va incerca sa-l ademeneasca (da-i exemple concrete!), sa stie sa protesteze, sa actioneze, sa strige “ajutor! Un nene periculos!” (creati impreuna cuvintele sau expresiile pe care sa le poate memora si aplica, in caz de va fi pus in fata faptului. Spuneti-le si bunicilor despre “limbajul codificat”.
Vezi si Vacanta perfecta cu copiii
6. Daca are telefon mobil, activeaza-i functia de localizare. Daca este un copil mai mare, invata-l cum sa sune, cum sa scrie sau cum sa foloseasca anumite aplicatii.
7. Ultimul sfat: respira adanc si gandeste-te ca totul va fi bine. Comunicati cat de des puteti cu bunicii si copilul…si totul va fi bine! Lasati copilul sa se bucure de bunici. Este dreptul lui. Si nu uitati nici un moment: fericirea bunicilor ca au grija si petrec timpul cu nepotul este …de nedescris!
S-ar putea sa-ti placa si: O intelegi mai mult pe mama, atunci cand devii si tu mama!