Hai la gradinita!

Ai o minune de copil de care esti cea mai mandra fiinta din lume, ai vrea sa te lauzi cu el peste tot, dar in acelasi timp il vezi atat de firav, incat nu ai uneori curajul sa iesi cu el din casa si ai vrea sa ii pui o armata de bodyguarzi.

Poate ca gandul ca prichindelul tau, pentru care ai antrenat un batalion de bunici si bone, ar putea sa petreaca niste ore in mijlocul unor persoane straine, despre care nu stii nimic, si in prezenta unor brotacei, ce ar putea deveni rautaciosi si ticalosi, intimidandu-l si punandu-l in inferioritate pe printul tau, te inspaimanta.

Bea un pahar mare cu apa si calmeaza-te. Daca tot nu ai reusit, mananca si o ciocolata, ca sa capeti energie si sa vezi viata mai dulce, caci trebuie sa lasi gandurile negre la o parte si sa treci la partea practica a problemei. E vorba de viitorul micutului tau si nu ai voie sa dai gres. Asadar, evident problema care te framanta de ceva timp incoace este gradinita. Copilul tau nu se mai poate numi bebelus, merge, vorbeste, utilizeaza olita cu succes si incepe sa fie din ce in ce mai curios. Te intreaba tot felul de lucruri, vrea sa deseneze, sa cante si inventeaza tot felul de jocuri. Oricat de mult il iubesti, lucrurile nu merg chiar atat de bine cum ti-ai dori. Ceva nu e ca la carte. Nu stii sa raspunzi intotdeauna la toate intrebarile copilului, uneori il vezi ca se plictiseste de povestile tale, nu mai e atras de cantecele pe care te chinui sa i le fredonezi si ai descoperit ca nu e prea entuziasmat nici de pestisorii, floricele si casutele desenate cu atata de zel, dar uneori cu mare nepricepere, de catre tine.

De multe ori, iti pierzi rabdarea, pentru ca il vezi ca, desi i-ai explicat de 20 de ori un lucru, el tot nu pare multumit sau, pur si simplu, vii atat de obosita de la birou incat nu mai ai puterea sa i te dedici. Apoi il vezi cum se uita cu jind la copiii din parc si in privirea lui vezi o usoara nostalgie.

Daca aceste lucruri ti se intampla si tie, ar fi indicat sa te gandesti serios la varianta de a-ti duce copilul la gradinita. E o decizie grea si ti se rupe inima ca vei lasa bucata aceea de om departe de protectia ta sau a bunicilor.

Poate ti se pare ca e inca prea devreme, dar astfel de lucruri se pregatesc din timp. E important sa cauti o gradinita potrivita pentru copilul tau, unde sa il stii in siguranta si, in acelasi timp, sa ai garantia ca timpul pe care copilul tau il va petrece acolo, trece cu folos. Care ar fi cea mai potrivita varsta? Ei bine, daca piticul a trecut de varsta de doi ani, poti trece la actiune.

Ce ar trebui sa ofere gradinita potrivita

Lucrul individual si descoperirea talentului sunt foarte importante pentru educatia copilului mic, iar aceste lucruri sunt posibile doar in acele gradinite care organizeaza grupe ce au un numar mic de invatacei. Va trebui apoi sa studiezi oferta acestei institutii prescolare in functie de programa pe care o ofera, de cluburi si interese. Chiar daca la inceput nu ti se pare atat de important, ar fi bine sa iei in calcul facilitatile oferite de gradinita: transport, piscina, teren de tenis, spatii multifunctionale. Va trebui sa stii apoi sa acorzi bilele albe, punand in balanta avantajele si dezavantajele pe care le ofera atat gradinitele de stat, cat si cele particulare. Chiar daca aspectul financiar te-ar putea pune in incurcatura, cauta acele gradinite care isi permit sa renunte la inflexibilitate in educatia copilului, oferind alternativa prin joc, si care urmaresc cele mai importante arii de dezvoltare. Exista cinci elemente de care va trebui sa tii cont si pe care sa le identifici in programa gradinitei alese de tine: dezvoltare matematica, comunicare si limbaj, dezvoltare creativa, cunoasterea mediului inconjurator si dezvoltare personala, sociala si emotionala. Este la fel de important sa observi ca personalul gradinitei acorda importanta cuvenita comunicarii cu parintii. Aceasta este, de altfel, responsabilitatea educatorului. Comunicarea se poate face pe baza unor note care sunt trimise parintilor saptamanal, prin intermediul mailurilor, precum si prin prezentarea periodica a realizarilor copilului intr-un anumit interval educativ. In plus, daca exista aspecte care ar trebui sa fie cunoscute de parinti, trebuie sa ai siguranta ca tu sau orice membru al familiei indicat de tine va fi contactat telefonic cat de repede, mai ales daca micutul are o problema de sanatate. In aceeasi directie, nu uita sa te interesezi daca gradinita are un medic in preajma copiilor, care ii monitorizeaza si ii poate asista la nevoie.


SFAT SUPERBEBE

Copilul nu trebuie sa aiba senzatia ca a fost dus la gradinita pentru ca incomodeaza. El trebuie sa perceapa ca pe un premiu aceasta activitate si trebuie sa ajunga sa doreasca sa fie printre copii, alaturi de educatoarea sa si sa afle lucruri noi in fiecare zi. Copilul trebuie sa aiba repere clare: „vei fi la gradi de la ora cutare pana la ora cutare, vei manca acolo, iar mama sau buni vin sa te ia dupa ce iti termini programul“.


INFO COMPLEMENTARA

Cum stii daca micutul e pregatit de gradinita? Cel mai simplu e sa il intrebi direct. Il poti lasa apoi temporar si progresiv: 15 minute, 30 de minute etc., cu parintele in apropiere, dar nu la clasa impreuna cu copilul. Se poate folosi o comfort toy, care sa faca mai usoara tranzitia de la mediul de acasa la mediul de gradinita.


„Chiar daca la inceput nu ti se pare atat de important, ar fi bine sa iei in calcul facilitatile oferite de gradinita: transport, piscina, teren de tenis, spatii multifunctionale.“

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here