Asociatia de Parinti: Strategia de educatie are sintagme periculoase, care pot duce la nemultumiri

Reprezentantii Asociatiei de Parinti sustin ca propunerea MEN de a crea o retea de educatori parentali care sa-i invete pe elevi sa nu aiba “mentalitati conservatoare” si sa creasca interesul pentru „o noua cultura familiala”, contine sintagme periculoase, care ar putea duce la nemultumiri.

Vezi si Ce spun parintii copiilor care invata la scoala care a luat foc in Capitala

“Nu tot ce este conservator este gresit, din punctul meu de vedere. Nu cred ca este o abordare corecta sa spui (n.r. – elevilor) sa nu aiba mentalitati conservatoare. Putem vorbi despre toleranta, despre respect, dar in niciun caz sa ii impui sa nu aiba mentalitati conservatoare. (…) In strategie mai este indicat “cresterea interesului pentru o noua cultura familiala”. Cand spui “noua” exista riscul sa impui o schimbare. Una este sa informezi si alta este sa impui. Nu vorbim despre o adaptare, vorbim despre o noua cultura, adica asta practic inseamna o schimbare. Nu-l putem obliga pe un copil sa-si schimbe optiunea in functie de ceea ce doreste cineva. (…) Ce inseamna o noua cultura? Nu este specificat. Cultura familiala a fost intotdeauna. Daca vorbim despre toleranta si respect, atunci da, trebuie sa respectam persoanele indiferent de orientarea sexuala si religioasa. Acest punct de vedere il voi sustine”, a declarat, pentru MEDIAFAX, presedintele Asociatiei de Parinti din Romania, Iulian Cristache.

Un obiectiv inclus in proiectul „Strategia nationala de educatie parentala 2018-2025” este ca reteaua de educatori parentali sa-i invete, saptamanal, pe elevi sa nu aiba atitudine care „idealizeaza familia traditionala”. Astfel, Cristache sustine ca termenul de “familie traditionala” nu este definit si lasa loc de interpretari. Totodata, precizeaza ca propunerea potrivit careia parintii vor urma cursuri de parenting este binevenita.

“In strategie se mai refera si la o atitudine care „idealizeaza familia traditionala”. (…) Personal, imi place sa cred ca nu exista notiunea de familie traditionala. Nu stiu ce inseamna familie traditionala, nu este specificat. (…) Nu stiu cum sa definesc, pentru ca notiunea poate fi interpretata in functie de care parte a baricadei ne aflam. (…) Faptul ca traim in alte vremuri si avem mai multe optiuni religioase si sexuale este o alta discutie. Intr-adevar, trebuie sa-i dai dreptul fiecarei persoane din comunitate sa-si aleaga orientarea sexuala si religioasa, dar eu, ca parinte, nu ii duc (n.r. – pe copii) impotriva acestor lucruri. Nu-i arat in faza incipienta optiunea ca poate sa-si aleaga alta orientare sexuala. (…) Nu ma intereseaza ce fac persoanele de acelasi gen in viata intima, nu am nimic cu ele, dar sa nu exageram. (…) Pentru cursurile de parenting sunt cu totul de acord”, a mai spus Iulian Cristache.

De asemenea, presedintele Asociatiei de Parinti din Romania este de parere ca in propunerea strategiei sunt incluse si sintagme “foarte periculoase” care ar putea declansa nemultumiri in randul cetatenilor.

“Nu stiu daca strategia data a fost analizata in detaliu, dar mi se par unele sintagme foarte periculoase. (…) Este o propunere si banuiesc ca va ajunge si la nivelul Educatiei Nationale in Comisia de Dialog Social. Dupa dezbateri voi avea acces si eu la document. (…) Este nevoie de educatie parentala, fara discutie, dar modul cum este trecuta aici in faza incipienta, poate provoca o serie de nemultumiri, in functie de care parte a barierei se afla persoanele. Daca este o persoana care are ceva contra comunitati LGBT, atunci din start poate avea o problema cu aceasta strategie. Daca nu ai o problema si stai si faci o analiza, cum am facut eu, ca un om responsabil, observi ca sunt unele cuvinte la limita”, a precizat Iulian Chistache.

Ministerul Educatiei Nationale a lansat, in aceasta saptamana, in dezbatere publica proiectul „Strategia nationala de educatie parentala 2018-2025”. Acesta este pus in discutie pana pe 10 iulie 2018. Propunerea prevede infiintarea unei retele de educatori parentali care, timp de doua ore pe saptamana, sa-i invete pe elevi sa nu aiba „mentalitati conservatoare” si atitudine care „idealizeaza familia traditionala”.

Vezi si Codul de etica pentru profesori este prioritatea Federatiei Parintilor

De asemenea, Strategia include o propunerea potrivit careia parintii vor urma cursuri de parenting, in cazul in care copilul parcurge un nou ciclu de invatamant. Pentru aceasta etapa de formare a parintilor, MEN informeaza ca este necesara o alocare bugetara de 295.041.105 lei in primul an, pentru 2.553.861 de parinti.

Sursa citata sustine ca este o necesitate crearea unui sistem de educatie parentala centrat pe educatia copilului si stimularea interesului pentru o noua cultura familiala.

„A devenit o necesitate imediata crearea unui sistem de educatie parentala, centrat nu numai pe educatia copilului, ci si pe ingrijirea si protectia acestuia, pe stimularea interesului pentru o noua cultura familiala”, se arata in propunerea Strategiei nationale de educatie parentala 2018-2025.

Obiectivul general al Strategiei este de a-i asigura fiecarui copil un mediu familial adecvat pentru a-si atinge potentialul maxim de dezvoltare. De asemenea, Strategia nationala de educatie parentala 2018-2025 prevede introducerea disciplinei optionale „Educatie parentala” in planul de studii pentru elevii din liceu, colegiu, scoli profesionale si universitati.

Sursa: Mediafax

Vezi si Program educational pentru vaccinare, in randul copiilor si parintilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here