Ganguritul ii incurajeaza pe bebelusi sa invete sa vorbeasca mai repede. Bebelusii sunt capabili sa obtina ceea ce au nevoie. Un studiu nou arata ca prin gangurit bebelusii pot incuraja raspunsurile verbale ale mamei, astfel ajung sa invete mai repede si mai usor anumite deprinderi de comunicare.
“Ba-ba-ba” a spus bebelusul uitandu-se spre caruselul muzical, iar mama a inteles exact de ce are nevoie el. “Vrei muzica, nu-i asa?” Mama porneste caruselul, care invarte cateva jucarii si de la care se aude o melodie linistita. Bebelusul da energic din maini si din picioare, apoi zambeste multumit ca a reusit sa-si exprime dorinta.
Citeste si: Primele cuvinte rostite de copil
De mult timp e cunoscut faptul ca bebelusii se exprima prin anumite sunete si folosesc diferite forme de gangurit pentru a obtine un raspuns, un feed-back de la cei care-i ingrijesc. Si tot astfel bebelusii invata ca lucrurile, nevoile si dorintele lor au nume. Un studiu nou a aratat ca bebelusii pot scoate anumite tipuri de gangurit si de sunete, iar cu ajutorul acestora pot sa genereze anumite comportamente parentale. La studiu au participat 40 de bebelusi de noua luni, impreuna cu mamele acestora, noteaza sciencedaily.com.
“Ne-am asteptat ca mamele sa raspunda mai des atunci cand ganguritul era “mai matur” si asa a si fost”, au spus cercetatorii. „Rata crescuta de raspuns a insemnat mai multe oportunitati de invatare a limbii pentru copil. Discursul mamei a fost, de asemenea, mult mai probabil sa contina informatii simplificate, usor invatabile despre structura lingvistica si despre obiectele din jurul copilului. Prin modificarea sunetelor si folosirea ganguritului in contexte diferite, sugarii reusesc sa influenteze comportamentul matern si creeaza interactiuni sociale care faciliteaza invatarea.”, au constatat oamenii de stiinta.
Citeste si: Dezvoltarea psiho-motorie a bebelusului
De asemenea, mamele au raspuns mai des si mai informativ la vocalizarile indreptate spre obiecte, spre deosebire de cele care nu erau directionate.
Aceste rezultate arata importanta feedback-ului social in invatarea vocala a copiilor si sterge presupunea anterioara ca, ganguritul era doar o practica motrica, fara nicio functie in dezvoltarea comunicarii si a limbajului „.
Mai putine interactiuni vocale dintre copii si ingrijitori ar putea aduce cu sine „diferente pe termen lung intre asteptarile de raspuns si impactul asupra dezvoltarii limbajului”. Altfel spus, daca raspunsurile parentale sunt reduse si oportunitatile de invatare sunt mici.
S-ar putea sa te intereseze si: “Un copil fericit este, in primul rand, un copil sanatos!”