Atasamentul parental – cheia succesului unei relatii frumoase dintre mama si copil. Ai un bebelus minunat si iti doresti sa construiesti o legatura cat mai trainica si securizanta dintre el si tine. Dar fiecare copil este diferit.
Un copil nu vine si cu un manual de instructiuni. Si nici cu un set de practici si strategii despre cum ai putea sa-ti construiesti o legatura cat mai puternica dintre tine si el. Creeaza si pastreaza conexiunea cu bebelusul tau si incearca sa-i raspunzi nevoilor. Acesta este secretul unui atasament parental sanatos.
Citeste si: Importanta atasamentului parental in cazul copilului adoptat
Unii copii dorm foarte bine in sistemele de purtat (slinguri, wrap-uri, marsupii etc), altii nu dorm deloc in ele. Unii copii adora sa doarma alaturi de parinti, altii se trezesc mereu daca isi simt parintele prin apropiere. Toti insa au lucru in comun: fii sigur(a) ca iti va „comunica” (sub o forma sau alta) daca ceva este in neregula. Tu doar fii acolo si… asculta-l, alinta-l, intelege-l.
Cele mai intalnite intrebari si nelamuriri legate de atasamentul parental:
„Copilul meu se va astepta sa fie tinut in brate tot timpul?”
Da, cel putin la inceput. Toti bebelusii isi doresc sa fie tinuti in brate. Singura exceptie ar fi in cazul in care, daca a plans de mai multe ori si nu a fost luat la timp in brate, adica in mod repetat nu i s-a raspuns nevoii lui, atunci micutul renunta. Iar specialistii iti recomanda sa nu folosesti aceasta abordare, pentru ca exista multe studii care demonstreaza ca lasarea bebelusului sa planga ii poate stagna dezvoltarea emotionala, ii poate diminua, pe termen lung, aptitudinea de a se autocontrola, scrie ahaparenting.com.
“Nu va fi prea dependent de mine?”
Dar acest lucru e grozav! Vei avea o relatie mai stransa cu bebelusul, el va invata ca poate sa aiba incredere in tine si ca il vei proteja orice ar fi. Dependenta de parinti este o stare fireasca, sanatoasa si chiar necesara. Sa nu-ti faci griji, din momentul in care va incepe sa mearga “de-a busilea”, nu prea va mai dori sa stea in bratele tale. Pentru ca va avea atatea de explorat prin casa!
Citeste si: Cum afli daca suferi de depresie postnatala?
„Nu voi mai avea timp de nimic!”
Probabil. Uite adevarul: casa nu va mai fi la fel de aranjata cum era inainte de copil si lucrurile erau mai frumos organizate inainte ca sa intre minunea in viata ta. Dar jobul tau de acum in colo este sa fii mama si sa reusesti sa ai grija si de tine. Prin urmare, vei avea nevoie de o reorganizare a prioritatilor. Bine ai venit in Clubul Mamelor de bebelusi! Te ajuta sa stii ca nici la noi in casa nu e asa curat ca inainte? Dar te asiguram ca suntem mai fericite. Chiar si asa.
“Ce se intampla daca il las pe bebelus sa planga?“
Cercetatorii au demonstrat ca bebelusii daca sunt lasati sa planga, atunci in corpurile lor sunt eliberati hormonii stresului (cortizolul, adrenalina etc), iar acest lucru poate destabiliza sistemul lor imunitar, poate produce leziuni ale memoriei si distrugerea neuronilor creierelor aflate in devoltare. Iar pe termen lung, creste riscul de predispunere pentru anxietate si probleme cerebrale reduse. Daca il lasi pe bebelus sa planga, se diminueaza si increderea pe care o va avea in tine. Acum si pe viitor. Lasandu-ti bebelusul sa planga nu cumva ii arati ca dragostea aceea neconditionata este, de fapt, conditionata.
S-ar putea sa te intereseze si: 1500 de persoane au spus care este cheia unei casnicii reusite