Oprirea din evolutie a sarcinilor de varste mici (5-10 saptamani de amenoree) este o situatie cu care medicul ginecolog se confrunta frecvent in ultimul timp, iar cauzele sunt multiple. Despre sarcina oprita in evolutie si cauzele acesteia citeste mai jos.
Anomaliile genetice ale embrionului reprezinta o cauza importanta si cel mai des incriminata in oprirea din evolutie a sarcinilor. Totodata, anomaliile gametilor, spermatozoid sau ovul, care sub influenta factorilor externi (fizici, chimici) sau interni (infectii, etc), pot prezenta defecte structurale sau functionale care duc la formarea unor embrioni anormali.
Dezechilibrele hormonale reprezinta o alta cauza importanta si posibil de corectat. Mai sunt unele afectiuni ale mamei (malformatiile uterine, boli cu afectare uterina sau sechele ale unor afectiuni uterine mai vechi).
Tumorile uterine, de cele mai multe ori fibroamele, pot afecta oul. Sunt incriminate si anexitele sau tumorile anexiale si bolile cu afectare sistemica ale mamei (infectiile, bolile endocrine sau cele cu componenta imunologica).
Unele infectii cu germeni cu transmitere veneriana sau virusuri, care sunt asimptomatice la adult, pot cauza embrionului. Hipo sau hipertiroidia necontrolata, hiperandrogenismul, sindromul ovarelor polichistice, sunt periculoase, daca nu sunt tratate corect.
Dintre cauzele asa zise externe care pot duce la pierderea sarcinii in trimestrul I, enumeram carentele alimentare, intoxicatiile cu compusi chimici (plumb, alcool), fumatul, consumul de droguri, traumatismele. Diagnosticul este relativ facil si se efectueaza prin examinare ecografica, dozari hormonale sau evidentirea unui avort spontan.
Avand in vedere complexitatea problemei si implicatiile pe care le comporta (fizice, prin curetajul care trebuie facut si psihice – impactul pierderii sarcinii), este foarte important ca pacientele care isi doresc copii sa se prezinte la un consult ginecologic inainte de a ramane insarcinate, pentru a putea depista si trata corect toate problemele care ar putea pune in pericol viitorul produs de conceptie.
Citeste si: Cauzele avortului spontan: ce probleme pot provoca pierderea sarcinii