In sfarsit, bebelusul pe care l-ai asteptat de 9 luni a sosit! Pe langa fericirea de nedescris, apare oboseala, dar si stresul ca uneori nu stii daca ceea ce faci este bine sau daca intelegi cu adevarat de ce are nevoie copilasul tau. Prima perioada de dupa nastere poate fi mai dificila, de aceea iti oferim cateva informatii care te pot ajuta in prima luna cu bebelusul.
Prima zi
- Bebelusul este verificat de moasa, dar si de neonatolog, daca respira normal, daca pielea nou nascutului arata bine, ii masoara greutatea, ii evalueaza reactiile reflexe etc.
- Daca iti doresti sa alaptezi este bine sa pui bebelusul la san inca din primele doua ore de la nastere. Aceasta hranire precoce stimuleaza colostrul (acel lapte semi-transparent, usor galbui, care precede laptele matern propriu-zis).
- Citeste si: Beneficiile alaptarii la san
A doua zi
- Stiai ca ritmul cardiac al bebelusului este de doua ori mai rapid decat al tau?
- Scaunele bebelusului tau sunt maro-verzui, consistente si lipicioase.
- Citeste si Cum stii daca bebelusul mananca suficient?
A treia zi
- Nu te speria daca observi ca uneori ochii bebelusului se incruciseaza. Se intampla destul de des la inceput, pana se mai intaresc muschii oculari. Poti afla mai multe despre Nou nascutul si simturile: el vede, aude, miroase, simte gustul si adora atingerile!
A patra zi
- Daca nasterea a decurs bine, in aceasta zi te poti intoarce acasa cu bebelusul.
- Stiai ca un nou nascut doarme in jur de 16 pana la 20 de ore pe zi?
- Pentru a evita riscul de moarte subita la sugar, doctorii recomanda ca acesta sa fie culcat pe spate fara sa fie invelit cu paturica, iar temperatura camerei sa fie, de aproximativ, 20 de grade Celsius.
Prima saptamana
- Limiteaza pe cat posibil, vizitele la domiciliu. Daca totusi musafirii sosesc, nu trezi bebelusul pentru a-l arata. Citeste aici mai multe despre cum poti face astfel incat dupa aparitia bebelusului in viata voastra relatiile cu familia extinsa sa functioneze cat mai bine.
A doua saptamana
- Asculta-ti instinctul matern. El stie cel mai bine de ce are nevoie copilul tau! Citeste si: Mama, copilul si incredibilul instinct matern
- Este important sa ai grija si de tine. Citeste despre Recuperarea de dupa nastere: lucruri despre care prea putini vorbesc, dar si Cum afli daca suferi de depresie postnatala?
A treia saptamana
- Cele mai frecvente intrebari despre bebelusul tau:
- Infasam sau nu bebelusul? Asta-i intrebarea!,
- Cum iti dai seama ca bebelusului ii este foame?,
- Somnul bebelusului: metoda “lasa copilul sa planga” este controversata?
- De ce plange bebelusul?
A patra saptamana
- Verifica greutatea copilului: Greutate Copil
- Bebelusii au rate de crestere diferite. In functie de sex, de varsta, daca s-a nascut prematur sau cu o anumita conditie medicala. Cu toate acestea cresterea copilului trebuie sa fie vizibila. Dar mai ales, continua. Afla aici de ce bebelusul nu ia in greutate?
S-ar putea sa te intereseze si: In atentia unei mame de bebelus! Stiu ca noptile sunt lungi