Somnul bebelusului: metoda “lasa copilul sa planga” este controversata?

Unii parinti recomanda cu incredere metoda „lasa copilul sa planga” sau “antrenament de somn” in cazul bebelusilor, in timp ce altii sustin ca orice metoda in care un copil mic este lasat sa planga este daunatoare dezvoltarii sanatoase a acestuia pe termen lung. De ce metoda “lasa copilul sa planga” ar fi controversata?

Citeste si: Somnul bebelusului: Top 5 greseli pe care le fac parintii!

Metoda “lasa copilul sa planga” pentru a-i „disciplina” somnul sau cum se mai explica, pentru a-l invata sa se “auto-linisteasca” starneste multe controverse in randul parintilor, pediatrilor, specialistilor de parenting, psihologilor etc.

Exista mai multe variante de acest fel de “antrenament”, dar cea mai cunoscuta este si cea relativ mai blanda – metoda Ferber – cea care implica sa lasi bebelusul sa planga, dar ca in anumite intervale de timp sa vii si sa-l verifici, sa-l linistesti, fara a-l lua in brate, apoi iarasi lasat sa planga, pana cand adoarme, intr-un final, singur, conform parents.com.

Sunt destul de multi parinti care au optat pentru aceasta metoda, ceva mai blanda si care au constatat ca pe termen scurt a meritat efortul, aducandu-le marele beneficiu: somn mai bun pentru toti.

Iata ce povesteste o mama care a decis sa-si antreneze copiii cu ajutorul metodei Ferber: “Prima noapte a fost oribila. Imi amintesc ca stateam in afara dormitorului gemenilor, plangeam si ma uitam pe ceasul de la bucatarie, cronometram si asteptam momentul in care aveam voie sa merg sa-mi linistesc gemenii care plangeau. Cu timpul, cu fiecare noapte care trecea, gemenii “invatau” sa adoarma mai repede, se diminua timpul in care plangeau. In cea de-a patra noapte deja dormeau toata noaptea.”

Citeste si: Somnul bebelusului: stii de cate reprize de somn are nevoie?

Dar este oare o metoda sigura?

Sunt si parinti, pediatri sau psihologi care considera ca orice metoda in care un bebelus este lasat sa planga pentru o perioada indelungata este daunatoare pe termen lung. Douglas Teti, profesor in psihologia dezvoltarii umane spune ca din punct de vedere psihologic, aceasta practica este daunatoare si ca “distruge atasamentul creat dintre bebelus si parinte”.

“Parerea mea este ca un parinte trebuie sa-i raspunda unui bebelus, atunci cand plange, din doua motive extrem de importante. Unul, pentru ca bebelusul invata ca parintele este acolo, atunci cand are nevoie de el, ii creste nivelul de siguranta, de incredere, de atasament. Si cel de-al doilea motiv: copilul invata in timp sa se linisteasca singur. Nu este un proces atat de brusc si dur. Si cu atat mai mult, metoda nu este deloc potrivita pentru bebelus mai mic de 3 luni”, sustine Douglas Teti.

Criticii metodei sustin ca, lasandu-ti bebelusul sa planga, il predispui la probleme digestive, dar si la distrugerea sinapselor din creier. Cele mai multe rezultate care demonstreaza acest aspect sunt studiile facute la orfelinate, acolo unde atunci cand copiii plang sunt rar luati in brate.

Citeste si: Sfaturi pentru un co-sleeping in siguranta

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here