Disciplina dură crește probabilitatea ca un copil să dezvolte, pe termen lung, probleme de sănătate mintală – aceasta este concluzia unui studiu recent (Universitatea din Cambridge și University College din Dublin).
Citește și: Tu iti lovesti copilul? Nici macar o palma?
Cercetătorii au descoperit că acei copii care aveau un părinte „ostil” și care au fost expuși la vârsta de trei ani unei discipline dure aveau o probabilitate de 1,5 ori mai mare să aibă simptome de sănătate mintală calificate cu „risc ridicat” până la vârsta de nouă ani, spre deosebire de cei care nu au avut o astfel de disciplină, scrie sciencedaily.com.
Disciplina dură implică tratamente ostile din punct de vedere fizic sau psihologic (de exemplu, țipete la copil, în mod regulat, pedepse fizice frecvente, izolarea copilului atunci când acesta greșește sau are un comportament cu care părintele nu este de acord etc, pedepsirea copilului în mod imprevizibil, în funcție de starea de spirit a părintelui/părinților).
Cercetătorii au analizat simptomele legate de sănătatea mintală a copiilor la vârsta de trei, cinci și nouă ani. Ei au studiat atât simptomele de internalizare (cum ar fi anxietatea și retragerea socială), cât și simptomele de externalizare (cum ar fi comportamentul impulsive, agresiv și hiperactivitatea).
Sănătatea mintală a copiilor nu este influențată doar de stilul de parenting, ci și de alți factori importanți, precum sexul, sănătatea fizică și statutul socio-economic.
Cercetătorii susțin că, profesorii, cadrele medicale, precum și alți adulți ar trebui să fie atenți la potențiala influență pe care o poate avea un părinte ostil asupra sănătății mintale a unui copil.
La cercetare au participat peste 7.500 de copii irlandezi, autorul principal este Ioannis Katsantonis, iar rezultatele studiului au fost publicate în Epidemiology and Psychiatric Sciences.
Citește și: Nu, lovindu-ti copilul nu-i corectezi comportamentul, nu-l disciplinezi