Cezariana este o intervenție chirurgicală care implică o tăietură în abdomenul și uterul unei femeii, în urma căreia este extras fătul. Este o operație majoră, invazivă, care ar putea avea un impact mare asupra sănătății fizice și mintale a mamei atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Este esențial să te informezi cât mai bine despre recuperarea de după nașterea prin cezariană și să ții cont de unele sfaturi și atenționări.
Printre principalele simptome cu care s-ar putea să te confrunți în prima perioadă după cezariană sunt: dureri la incizie, incontinență urinară, secreții vaginale, sângerare postpartum etc.
Ce să faci după cezariană?
Ia lucrurile încet, treptat, cu calm, fără grabă, cu multă grijă față de emoțiile tale și față de corpul tău. Nu te supraîncărca, nu-ți seta așteptări nerealiste. Fii blândă cu tine. Chiar dacă vei avea dureri la început, specialistul te va încuraja să faci primii pași cât mai curând și pe cât de des este posibil să faci pași prin cameră. (Se recomandă evitarea exercițiilor fizice, ridicarea lucrurilor mai grele!).
Asigură-te că îți alini durerile. Dacă ai dureri în urma inciziei, cere medicamente pentru ameliorarea acestora (paracetamol, ibuprofen etc). Urmează întotdeauna intrucțiunile specialiștilor, evită automedicația. Ia în calcul că durerea apare la ceva timp după ce trece efectul anesteziei. Vei observa că atunci când strănuți sau râzi poți simți dureri mai pronunțate, mai ales în primele zile.
Îngrijește-ți cu strictețe zona cu incizia. Întotdeauna spală-te bine pe mâini înainte și după curățarea zonei. Atenție la semnele de infecție în apropierea inciziei (se înroșește, se umflă, supurează etc). Firele vor fi scoase la câteva zile după operație, iar durerea ar trebui să se amelioreze treptat în două săptămâni de la cezariană. Mai multe poți citi aici.
Alimentație potrivită. După intervenție, cei mai mulți dintre specialiști recomandă mâncarea lichidă (supă, iaurt de băut, etc), apoi se introduc treptat solidele (brânză, cartof, carne slabă etc). Este esențial ca prin alimentație să ajuți corpul să se refacă și nici să nu ai probleme cu tranzitul intestinal (sunt recomandate fibrele!). Mai multe despre alimentația mamei după cezariană poți citi aici.
Lohiile/ sângerările de după naștere. Proaspăta mamă va avea parte de sângerari- lohiile – care sunt firești în urma unei nașteri. Acestea se vor diminua treptat, cu toate acestea mama nu trebuie să părăsească spitalul până când nu se asigură că este informată despre ce înseamnă pierdere normală a sângelui, dupa naștere. Mai multe despre cât durează, în ce cantitate, ce trebuie să știi despre lohii poți citi aici.
Citește și: După naștere, nu ignora aceste simptome!
Ce să eviți după cezariană?
- Să nu-ți forțezi corpul, să nu faci prea multă mișcare, să nu ridici greutăți, să nu exagerezi cu nimic, de fapt. Corpul tău are nevoie de odihnă, iar timp de 6-8 săptămâni ar fi indicat ca altcineva să se ocupe de treburile gospodărești mai complicate.
- Evită actul sexual până nu ai acceptul de la medicul tău.
- Evită să conduci orice autovehicul măcar în primele 6-8 săptămâni sau până nu ai acordul specialistului.
- Nu utiliza tampoanele în primele săptămâni după naștere, ci absorbantele igienice și schimbă-le cât mai frecvent.
- Nu-ți fie frică să ceri ajutorul, să-ți împărătșești emoțiile și sentimentele cu familia, prietenii, specialiștii etc.
S-ar putea să-ți placă și: Dragul meu corp de dupa nastere, iti multumesc…
[…] Source link […]