Vremea proteinelor

    Pentru copii, principalele surse de proteine alimentare sunt: laptele matern, carnea, pestele si ouale.

    Proteinele continute de carne cuprind toti aminati esentiali. Trebuie mentionat totusi ca acest aliment este lipsit de glucide si este foarte sarac in vitamine. Carnurile slabe contin foarte multe saruri minerale, insa fierul si calciul se gasesc in proportii destul de reduse. Dupa varsta de trei, patru luni, bebelusul poate consuma carne sub diferite forme: bulion sau supe de carne, carne fiarta si tocata amestecata in supe sau piure de legume, perisoare, rasol, la gratar sau prajita.

    Carnea proaspata de peste, fiarta sau fripta se poate da sugarului dupa varsta de opt, zece luni. Ficatul fript, creierul fript si pasat in amestec cu piureul de legume pot fi introduse in alimentatia micutilor dupa ce acestia au implinit zece luni. Chiftelutele din carne si zarzavat se pot da micutului dupa varsta de un an, iar carnea de porc sau berbec abia dupa ce acesta a implinit doi ani si jumatate.

    Ouale sunt bogate in vitamine si au o mare valoare biologica. Grasimile se gasesc in galbenus sub forma emulsionata, usor digerabile si asimilabile. Pana la varsta de un an, in alimentatia bebelusului nu va exista decat galbenusul de ou.


    Cele mai multe proteine sunt obtinute din consumul de lapte matern (100%), oua (90%), peste (88%), carne de vaca (84%), lapte de vaca (75%), in timp ce cele vegetale se asimileaza doar in proportie de 50%.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here