Uleiul de canepa

    Se spune ca nicio alta resursa alimentara nu ofera balanta ideala de acizi grasi Omega-6 si Omega-3 precum uleiul de canepa, in raportul ideal recomandat de medici si nutritionisti, de trei la unu.

    Specialistii nutritionisti au atras atentia, in repetate randuri, asupra beneficiilor uleiului de canepa: are un aport ideal de acizi grasi in proportie optima, Omega-6 : Omega-3 de 3:1. Beneficiile unei alimentatii sanatoase, bazata pe acizi grasi Omega 6 si Omega 3, in raportul optim prezent in uleiurile si suplimentele pe baza de ulei de canepa, sunt medical demonstrate prin reducerea colesterolului si a tensiunii arteriale, dezvoltarea celulelor nervoase, in special la copii, intarirea sistemului imunitar, tratarea starilor depresive. Chinezii utilizau canepa ca planta medicinala din vremurile stravechi, iar indienii o foloseau in ceremoniile religioase. Acizii grasi Omega 3 sunt substantele hranitoare esentiale pentru sanatatea si frumusetea pielii. Pe langa prevenirea unor boli cronice, o dieta bogata in acizi grasi Omega 3 asigura mentinerea unui aspect frumos, tonic si tanar al pielii. Caracterul anti-inflamator pe care-l exercita nutrientii existenti in acizii grasi esentiali ajuta la combaterea aparitiei premature a ridurilor, celulitei si a pierderii elasticitatii pielii, dar si la repararea tesuturilor acesteia. Acizii Omega 6 permit diminuarea nivelului de colesterol „rau“ in sange – colesterol LDL.

    Acesti acizi fac parte din familia lipidelor, indispensabile unui regim alimentar echilibrat. Obtinut prin procesarea semintelor de canepa, uleiul alimentar are o culoare care variaza de la verde deschis pana la verde inchis si are gustul asemanator celui de nuca. Uleiul nu este recomandat la gatit sau la prajit, dar poate intra in componenta mancarurilor ca ulei de masa pentru salate, paste, orez, legume la gratar.


    BENEFICII

    Omega 3 si Omega 6 sunt acizi grasi esentiali, pe care organismul nu poate sa-i sintetizeze, de aceea trebuie luati din alimentatie. Acizii grasi se gasesc cu precadere in canepa, varza, spanac, conopida, floarea-soarelui, dovleac, rapita, nuci, soia, cod, ton, somon, broccoli.


    DEZAVANTAJE

    In Australia, sunt interzise alimentele pe baza de ulei de canepa, dar sunt permise cosmeticele. Uleiul se foloseste in tratamentul anti-imbatranire si la masaj, in special pentru afectiunile dureroase cum ar fi artrita, durerile musculare. In SUA, este interzisa cultivarea canepii, dar e permisa consumarea ei. In Romania, nu exista o lege care sa interzica sau sa permita consumarea uleiului de canepa.


    INFO COMPLEMENTARA

    Acizii grasi se recomanda pentru prevenirea si tratarea mai multor afectiuni medicale, printre care astmul bronsic, depresia, diabetul, hipertensiunea arteriala, osteoporoza, reumatismul si obezitatea, contribuind la scaderea colesterolului nociv si la cresterea nivelului de colesterol benefic.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here