Unii specialisti recomanda sa le fie oferite copiilor, incepand de la varsta de sase luni pana la cinci ani, suplimente care contin vitaminele A, C si D. Atenție: discuta cu medicul pediatru, acesta fiind in masura sa recomande suplimente pentru copilul tau. Este important sa stii ca administrarea unor doze mari de vitamine produce efecte daunatoare.
Citeste intotdeauna instructiunile suplimentelor si dozarea lor pe tabel si asigura-te ca nu-i vei da copilului doua suplimente in acelasi timp. De exemplu, uleiul din ficat de cod contine vitaminele A si D, de aceea copilul nu va mai avea nevoie de suplimente cu vitamine, scrie Serviciul National de Sanatate din UK.
Vitamina D
Vitamina D se gaseste doar in anumite alimente, cum ar fi uleiul din peste si ouale, dar poate fi adaugat si altor alimente, cum ar fi micul dejun cu cereale. Cele mai bune surse de vitamina D sunt razele soarelui asupra pielii. Insa, ce este prea mult strica – fereste pielea copilului tau din calea arsurilor solare. Copiii mici pot lua suplimente cu vitamina D, chiar daca stau in razele soarelui. Vitamina D ajuta la o mai buna absorbtie a calciului, necesara pentru sanatatea oaselor.
Iata cateva recomandari:
Vitamina D
Un bebeluș poate primi supliment de Vitamina D încă de la varsta de 7 zile și chiar se recomandă să-i dăm o doza de 400UI- 800UI/zi. Discută cu medicul pediatru despre care este doza potrivită pentru copilul tău.
Copiii intre unu si patru ani pot lua zilnic un supliment care sa contina 500 UI/zi, doar în senzonul rece.
Vitamina A
Vitamina A este importanta pentru bebelusi si pentru copiii mici deoarece le intareste sistemul imunitar, ajuta vederea si le mentine sanatatea pielii. Sursele cu vitamina A sunt produsele lactate, morcovii, ficatul de pasare, fructele de culoare portocalie, cartofii dulci, mango legumele foarte verzi, cum ar fi spanacul, varza si broccoli.
Doza zilnica recomandata în cazul unui copil de 1 an este de 300 mcg (atenție, supliment va lua doar daca nu consuma mai mult de 500 ml formula de lapte!).
Vitamina C
Vitamina C este importanta pentru sanatatea generala si pentru sistemul imunitar ale copilului tau. De altfel, ajuta la absorbtia, mai buna, a fierului in organism. Sursele cu vitamina A sunt portocalele, kiwi, capsunile, broccoli, rosiile sau ardeii grasi. Vitamina C construieste colagenul si ajuta in combaterea infectiilor. De altfel, se poate pierde din cantitatea de vitamina C atunci cand alimentele se gatesc.
Este important pentru toti copiii sa manance sanatos si sa ia toti nutrientii de care au nevoie pentru a creste si a se dezvolta armonios.
Vezi si Raspunsul specialistului: ce vitamine ajuta la intarirea imunitatii copilului?