Ingrijire: Primii dinţişori

    Foto: Shutterstock

    [HP] Când apar? [/HP] Primul dinţişor apare în general în jurul vârstei de 6 luni, existând însă şi limite extreme, acceptate de pediatri: erupţie dentară la 3 luni sau dimpotrivă, după 12 luni. Erupţia dentară este asociată cu anumite semne de care părinţii trebuie să fie avizaţi astel încât să îşi poată ajuta cât mai bine bebeluşii:

    • Salivaţie în exces
    • Refuzul alimentaţiei
    • Agitaţie
    • Somn dificil sau întrerupt
    • „Umflarea“ gingiei
    • Hipersensibilitatea gingiei

    Există controverse dacă semne precum febra (eventual mare, peste 39 de grade C) sau scaunele diareice ar trebui puse exclusiv pe seama erupţiei sau dacă sunt mai degrabă semnul, de exemplu, al unei infecţii virale. În aceste cazuri trebuie consultat pediatrul pentru stabilirea unui dignostic corect. Remediile constau în folosirea unor inele-jucărie speciale din plastic care se refrigerează şi pe care copilul le „roade“ în joacă, folosirea unor geluri gingivale speciale pentru bebeluşi (atenţie la aplicarea în exces a acestora!), de obicei asociate, la indicaţia medicului, cu antialgice – suspensii ce conţin acetaminofen sau ibuprofen. Dentiţia de lapte este completă în jurul vârstei de 24–30 de luni (cei 20 de dinţi temporari) şi, de obicei, mici neplăceri asociate erupţiei se înregistrează doar la apariţia primilor dinţişori. [HP]Cum îi cureţi [/HP] Pentru ca micuţul tău să aibă dinţi frumoşi şi sănătoşi, trebuie să ai grijă de ei, chiar din momentul apariţiei. Pentru a curăţa dinţii bebeluşului, ai nevoie de o compresă de bumbac, îmbibată în apă, cu ajutorul căreia vei elimina resturile alimentare. Acest gest îi va permite copilului să îşi formeze obiceiuri de igienă dentară, chiar înainte de a-i cumpăra prima periuţă de dinţi.

    [SFAT] Pentru ca bebe să treacă mai uşor peste durerile din momentul apariţiei dinţilor, este indicat să îi dai ceva să muşte (o jucărioară sau un inel special pentru dinţi). Dacă eşti atentă, vei observa la cel mic tendinţa de a-şi roade degeţelul sau chiar pumnul. De asemenea, poţi folosi, la sfatul medicului, un gel cu efecte anlgezice, iar pentru febră, doza recomandată de paracetamol. Chiar simplul tău gest, de a masa gingia micuţului cu degetul, bineînţeles foarte curat, poate înlătura durerea. [/SFAT] Sursă: Dr. Monica Fildan, medic specialist pediatru MedLife

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here