Parteneri cand bebelusul intarzie

    Dezvoltarea continua a societatii ridica tot mai mult standardele de viata si, implicit, standardele la care parintii doresc sa isi creasca copiii. Din nevoia de a obtine resursele materiale necesare pentru o viata confortabila, tinerii amana de multe ori conceperea unui copil.

    Pentru multe cupluri, capacitatea de a concepe reprezinta un aspect profund al feminitatii si masculinitatii in identificarea propriei identitati. Nasterea de fii reprezinta unul dintre fundamentele in jurul caruia perechea isi creeaza propria relatie. Criza se naste in momentul in care se diminueaza capacitatea de a face un copil. Raspunsurile emotive ale infertilitatii in interiorul cuplului sunt diverse: de la sentimentul de vina la depresie, de la furie la izolare. Barbatii au tendinta de a nega orice reactie emotionala, in timp ce femeile inclina sa creada ca ele sunt cauza infertilitatii, cu consecinte asupra sentimentului de vina si depresie. Ani de zile ati amanat conceperea unui copil, considerand ca nu este momentul potrivit, ca trebuie mai intai sa va creati o situatie financiara stabila, sa va luati casa sau pur si simplu sa mai „copilariti“ putin. Acum, cand v-ati hotarat, in sfarsit, ca este momentul sa faceti un copil, ati renuntat la metodele contraceptive, ati adoptat un mod de viata sanatos, pare ca nu se mai intampla. Fertilitatea este un factor variabil, care difera de la o persoana la alta. Specialistii au constatat ca un mare procent din cuplurile sanatoase reusesc sa aiba un copil abia dupa un an de incercari.

    SECRETE INTIME

    Este firesc ca intarzierea aparitiei unei sarcini sa va sperie si sa va faca sa va intrebati daca aveti o problema de fertilitate. Se spune ca, de regula, femeile sunt cele care isi pun primele aceasta intrebare. Poate pentru ca instinctul matern isi spune cuvantul, poate pentru ca modelul imprimat de societate in inconstientul femeii (acela ca o femeie trebuie sa faca copii) este foarte pronuntat. De multe ori, femeia nu-si destainuie nelinistea partenerului. Motivele sunt multe. In general, teama de a nu fi judecata de partener sau de cei din jur isi face loc in sufletul ei. Studiile medicale au aratat insa ca imposibilitatea de a concepe un copil sau aparitia copilului mai tarziu nu se datoreaza doar femeilor. In aceeasi masura, si barbatii pot avea probleme de fertilitate. Problemele de fertilitate sunt, fara indoiala, traumatizante. Pot fi afectate stima de sine, planurile si visele tale pentru viitor, relatia cu familia si sotul tau, relatiile cu prietenii. De regula, atentia tuturor este indreptata spre aspectele fizice ale infertilitatii, iar aspectele emotionale sunt cel mai des ignorate. Oamenii nu realizeaza cat de coplesitoare si emotionante sunt pentru un cuplu momentele de constientizare a problemelor de fertilitate. Pentru ca infertilitatea este o chestiune atat de privata si personala, multe cupluri ezita sa impartaseasca experienta deschis cu prietenii sau familia. Efortul de evitare a intrebarilor, in conditiile in care aparitia unei sarcini intarzie, poate duce la crearea unei distante intre cuplu si cei apropiati. Ca rezultat, multe persoane sufera si se pot simti izolate.

    AFECTIVITATE IN CUPLU

    La nivel de pereche, criza de infertilitate poate afecta sfera de comunicare, a activitatii sexuale si a proiectelor viitoare, poate sa creeze o situatie de conflict si de izolare sociala. Oricare ar fi fost conditiile emotionale si relationale inainte de aparitia unei probleme de infertilitate, aparitia ei poate exacerba sau activa conflicte individuale si de cuplu. Totul depinde de relatia dintre voi, de modul in care comunicati, de felul in care va sustineti si va intelegeti reciproc. A avea un copil este simtit de multi ca fiind un moment de implinire a relatiei. Odata cu trecerea timpului, anticiparea este inlocuita de ingrijorare. Pentru cuplurile care sunt obisnuite sa aiba control asupra vietilor lor si sa obtina tot ce vor daca muncesc suficient, acest lucru poate fi frustrant. Apar intrebari de genul: Daca nu voi putea avea niciodata un copil? Care e cauza problemei? Apar sentimente de frustrare, furie, negare, vina, acuzare, autocompatimire, gelozie. In aceasta situatie, este esential pentru cei doi parteneri sa incerce sa se adapteze si sa faca fata fara a dispera. Psihologii recomanda o serie de strategii de coping (adaptare). Astfel, poate fi de ajutor comunicarea cu persoane care au avut aceeasi problema si apelarea la medic. Comunicati si acceptati faptul ca fiecare dintre voi are propriile sentimente si acestea pot fi diferite. Acceptati teama, normala intr-o astfel de situatie. Este firesc sa fii frustrata si furioasa pentru ca lucrurile nu merg asa cum ai planuit, dar nu te lasa consumata de aceste stari. Incearca sa te concentrezi pe ganduri pozitive cum ar fi un hobby sau o activitate noua si placuta.

    LUPTA PENTRU FERTILITATE

    Infertilitatea poate fi traita ca o trauma narcisista ce depinde nu numai de posibilitatile concrete de rezolvare a problemei, dar si de structura caracteriala a individului si de echilibrul pe care perechea reuseste sa il mentina sau sa il restabileasca. Cuplul va reflecta asupra importantei rolului de parinte si asupra propriei motivatii de avea un copil, pentru a decide daca sa infrunte lungul itinerar diagnostico-terapeutic. De regula, intarzierea aparitiei unei sarcini ii determina pe parteneri sa mearga la medic. De aici, in functie de gravitatea problemei, incepe o etapa dificila de evaluare si diagnostic. Cuplul cauta un raspuns pentru dificultatea de a concepe. Perioada de teste poate fi stresanta si solicitanta din punct de vedere financiar, dar perspectiva ca vor primi raspunsuri aduce speranta. Foarte importanta este si increderea pe care partenerii o au in medic, dar si renumele acestuia. Perioada de evaluare medicala si de tratament pentru fertilitate este marcata de o serie de aspecte psihologice. Apare sentimentul ca doctorii si testele incep sa iti controleze viata, furia si dezamagirea cu privire la incapacitatea propriului corp si chiar resentimentele fata de cei care au copii sau asteapta copii si care nu trebuie sa indure acest travaliu. Relatiile sexuale pot fi afectate de rutina si de reguli si ceea ce era intim intre voi doi este acum parca o problema publica evaluata si discutata cu si de catre personalul medical. Dorinta de a avea un copil si faptul ca va sprijiniti reciproc va vor da putere sa treceti peste aceste situatii. Va fi util sa va informati asupra aspectelor medicale si chiar sa gasiti un grup de suport psihologic in care sa intrati. Fiti constienti ca vor aparea momente de depresie si anxietate. Comunicarea, cunoasterea in detaliu a interventiilor medicale si evaluarea realista a rezultatelor pot reduce sentimentul de anxietate, singuratate si pierdere a controlului asupra situatiei.

    SFAT SUPERBEBE

    Acceptati ideea ca nu puteti avea control deplin asupra vietii voastre.
    Gandirea pozitiva si comunicarea sunt esentiale pentru asigurarea confortului psihic al fiecaruia si pentru pastrarea unui echilibru in relatie. Luati in considerare toate variantele de tratament si fiti deschisi si pentru solutii alternative. Medicul, prietenii si psihologul va pot oferi confortul sentimentului ca nu sunteti singuri in lupta pentru fertilitate.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here