Oamenii cu ochi albastri au un singur stramos comun

    Ilustratie: Cosmin Ardeleanu

    Daca iti doresti un copil cu ochi albastri, ei bine, afla ca cercetatorii au descoperit de curand ca persoanele cu ochii albastri din zilele noastre au un singur stramos comun, care a aparut in urma cu aproximativ 6.000 – 10.000 de ani, in regiunea Marii Negre, culoarea fiind rezultatul unei mutatii genetice.

    Potrivit cercetatorilor Universitatii din Copenhaga, abia in urma cu 6.000 – 10.000 de ani au aparut oamenii cu ochi albastri, inainte, toti oamenii avand ochi caprui. Mutatia a avut loc la nivelul genei OCA2, influentand procesul de producere a melaninei (pigmentul care determina culoarea ochilor, a parului si a pielii) in iris si, implicit, aparitia culorii albastre. Mutatia a dus la crearea unui „buton“ care, literalmente, poate anula capacitatea de a produce ochi caprui.

    Acest lucru indica faptul ca persoanele cu ochi albastri, de la cele cu parul blond si pielea alba pana la cele cu pielea mai inchisa la culoare, au, probabil, acelasi stramos comun, spun cercetatorii. Ei nu cunosc motivul pentru care persoanele cu ochi albastri sunt mai numeroase in nordul Europei si in sudul Rusiei. O posibila explicatie este ca acestia au fost preferati pentru reproducere.


    Cercetatorii britanici au anuntat ca vor produce sperma din maduva osoasa prelevata de la donatori feminini. Oamenii de stiinta au spus ca doresc sa preleveze celule susa din maduva osoasa feminina si sa o transforme in sperma prin intermediul unor substante chimice si vitamine specifice. Sperma si ovulele cultivate in laborator ar putea oferi sperante mai ales persoanelor care au fost nevoite sa faca radioterapie in tinerete si au ramas infertile.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here