O femeie de 42 de ani a murit după ce a ales să nască acasă cu o moașă

Foto: parents.com

O femeie de 42 de ani din Piatra Neamț a murit după ce a ales să nască acasă cu o moașă, iar m edicul Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi atrage atenția asupra pericolului la care se expun femeile care vor să nască acasă cu ajutorul unor moaşe, aşa numitele dule, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, pe data de 15 mai la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost adusă în stare de şoc şi intubată o femeie care a născut la domiciliu asistată de o moaşă. Femeia, în vârstă de 42 de ani, era la prima sarcină şi avea trombofilie şi scleroză multiplă.

„Ea a fost la mai mulţi medici din Piatra Neamţ care i-au recomandat naştere prin operaţie cezariană, fiind prima naştere la vârsta de 42 de ani, cu trombofilie şi scleroză multiplă. Această femeie a găsit pe Facebook o asistentă medicală care se pare că are studii de moaşă, care a acceptat să îi asiste naşterea la domiciliu. S-a produs o hemoragie importantă imediat după decolarea placentei. A fost chemat Serviciul de Ambulanţă mult prea târziu. De la domiciliu până la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost intubată. Acolo, o echipă multidisciplinară formată din mai mulţi medici ginecologi, anestezişti, chirurgi, neurologi, cardiologi s-au luptat să o salveze dar această pacientă a decedat până la urmă”, a declarat prof.univ. dr Mircea Onofriescu.

Potrivit medicului, România nu are reglementată naşterea la domiciliu iar moaşele sau medicii nu au recomandarea de a asista naşterea la domiciliu.

Acesta a declarat că este al doilea deces înregistrat în judeţul Neamţ în ultimele zile după ce gravidele au decis să nască acasă cu ajutorul moaşelor.

”Trebuie să precizăm foarte clar că aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe Internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul şi cu totul deosebită. Trebuie de reţinut că naşterea la domiciliu în unele ţări europene este reglementată şi practicată, dar există o altă infrastructură şi logistică. În Belgia sau în Olanda sunt cadre care au un atestat recunoscut de Casele de Asigurări, de Serviciile Publice de Sănătate, să asiste naşterea la domiciliu. În momentul în care aceste persoane se duc şi încep să urmărească un travaliu, serviciul de ambulanţă este atenţionat, încât în orice moment o salvare dedicată să poată asigura transferul acestei gravide de la domiciliu în cel mai apropiat serviciu sanitar. Este un sistem de organizare şi un sistem de planificare care este foarte bine pus la punct. În România acest lucru este interzis”, a explicat prof.univ.dr Mircea Onofriescu, potrivit aceleeași surse.

„Dorim să transmitem pe această cale opiniei publice că dacă aveţi prietene, rude, soţii, cunoştinţe care plănuiesc sau îşi doresc să nască la domiciliu, să le îndrumaţi către o unitate spitalicească pentru a primi asistenţă medicală de specialitate şi a reduce riscurile pe care nu le cunosc sau nu le înţeleg. Din astfel de practici se nasc drame, drame care afectează pe termen lung atât familiile implicate cât şi pe noi cadrele medicale. Condamnăm ferm astfel de practici şi vrem să ne arătăm solidaritarea şi să transmitem un semnal de alarmă cu privire la acest trend periculos şi din păcate din ce în ce mai răspândit şi promovat în mediul online”, a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, colectivului secţiei Obstetrică Ginecologie şi Neonatologie a SJU Piatra Neamţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here