Monitorizarea sarcinii dupa 35 de ani

Foto: NHS.co.uk

Femeile aleg tot mai des sa aduca un copil pe lume dupa varsta de 35 de ani, dar acest lucru nu mai este de mult considerat ceva anormal.

In general, riscurile de a avea un copil dupa varsta de 35 de ani sunt descrise in termeni exagerati. De fapt, o serie de studii recente demonstreaza ca pentru o femeie sanatoasa aceste riscuri sunt minime. Factorul cel mai important este sanatatea mamei inainte de a ramane insarcinata. Orice femeie peste 35 care doreste sa devina mama trebuie sa se supuna unor teste medicale. Medicul va face o analiza a istoriei medicale a familiei ambilor viitori parinti si poate eventual identifica pericolele care pot afecta sanatatea ta sau a copilului. Femeile dupa 35 de ani sunt, in timpul sarcinii, mai des supuse riscului de a dezvolta diabet, hipertensiune arteriala sau probleme ale placentei. Aceste cazuri necesita monitorizare atenta si pot impune o dieta speciala mamei. O alta problema este aceea ca riscul de a avea un copil cu un defect genetic creste odata cu varsta mamei. Daca esti aproape de 40 de ani, va trebui sa faci o testare genetica. Deoarece anormalitatile cromozomiale sunt cele mai comune cauze care conduc la pierderea sarcinii, riscul pierderii acesteia creste de asemenea odata cu varsta. In continuare, majoritatea studiilor dovedesc un grad mai ridicat de nasteri prin cezariana la femeile peste 35 de ani, desi cauze clare nu sunt cunoscute.

Analizele nu difera, trebuie doar atentie

Dupa ce vei ramane gravida vei avea de facut mai multe teste generale: hemoleucograma, glicemie, calcemie, transaminaze, creatinina+ureea sanguina, colesterolemie, trigliceride, coagulograma, grupa sanguina si RH, serologia hepatitelor B+C (HBsAg+HCV), serologia sifilisului + anticorpii (RBW + TPHA), HIV, sumar-urina, urocultura + antibiograma. Este bine ca acest set de analize generale sa fie efectuat de catre ambii viitori parinti. Scopul acestor analize este evaluarea starii generale de sanatate a femeii gravide, depistarea la timp a unor dereglari functionale si corectarea lor, depistarea incompatibilitatii de grup sau (si) RH intre parteneri cu indicatia unor dozari de anticorpi periodic. Toate aceste lamuriri le poti primi de la medicul de familie si medicul obstetrician. O parte din aceste analize sunt compensate de catre casa de asigurari, deci e bine sa fii in evidenta unui medic de familie. Urmeaza apoi dozarea de anticorpi pentru anumite infectii, care, in stare acuta pot afecta viitorul copil: zoonoze (toxoplasmoza, riketsii, listeria, brucella), citomegalovirus, rubeola. Se pot efectua la Institutul Cantacuzino sau in alte laboratoare particulare unde se efectueaza aceste dozari.

INTREBARE DE LA O CITITOARE:

Cat de mari sunt sansele de a avea un copil sanatos dupa varsta de 35 de ani?

Odata ce au ramas insarcinate, majoritatea pacientelor sunt surprinse sa afle ca datorita starii generale bune de sanatate nu sunt supuse unui risc mai mare de a avea complicatii serioase decat femeile mai tinere si marea majoritate aduc pe lume copii perfect sanatosi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here