Micutul balbait

    Tulburarile de limbaj, cel mai adesea, se manifesta prin intarzieri de vorbire sau dificultati de pronuntie, dar cand apare balbaiala, pentru majoritatea copiilor, este vorba in mod special de o dificultate deloc amuzanta.

    Logopedul defineste balbaiala prin repetarea acelorasi silabe si prin blocaje care intervin in momentul in care incepe vorbirea. Repetarea mai mult sau mai putin prelungita, apare la prima silaba a primului cuvant din fraza sau a unui cuvant foarte dificil de pronuntat. In cazul blocajului in vorbire se observa uneori semne asociate, mai mult sau mai putin pronuntate: copilul roseste si pot aparea chiar dificultati respiratorii sau transpiratii. Balbaiala poate fi uneori asociata cu alte dificultati de limbaj. La debutul vorbirii, se intampla frecvent si este chiar obisnuit ca un copil sa se balbaie. La anumiti copii, aceasta faza apare in jurul varstei de trei ani, uneori mai devreme. In cazul unui copil care a inceput tarziu sa vorbeasca si care recupereaza in viteza timpul pierdut, balbaiala poate surveni spre trei ani si jumatate sau patru ani si se mentine un timp. Parintii nu trebuie sa se nelinisteasca peste masura. In unele cazuri mai speciale, balbaiala poate surveni imediat dupa un soc emotional. Copilul nu se balbaie insa tot timpul. El se poate exprima corect, de exemplu, atunci cand vorbeste cu alti copii sau atunci cand canta singur sau in cor. In alte cazuri, manifestarea se accentueaza, de pilda, atunci cand copilul este contrariat de ceva, enervat sau obosit.

    Atitudinea conteaza

    Copilul trebuie sa se simta absolut acceptat de cei din jurul lui asa cum este, adica sa poata interveni intr-o discutie linistit, cu incredere, fiind sigur ca este auzit si inteles totodata de catre cei care-l inconjoara. Daca interlocutorul se arata atent, daca nu intrerupe copilul terminandu-i frazele, lucrurile se vor aranja in timp. Important este ca el sa se simta destins si interesant atunci cand vorbeste, la fel ca toti ceilalti membri ai familiei. Cu cat va fi punctata, corectata mai des, cu atat balbaiala se va instala mai puternic. De regula, problema cursivitatii vorbirii se regleaza singura. Balbaiala, in formele ei usoare, dispare in timp, spre varsta de cinci ani. Daca nu inceteaza sau apare in preajma varstei de cinci sau sase ani, atunci trebuie sa te ocupi serios de acest lucru. Este mult mai greu sa vindeci o balbaiala bine instalata si tarzie. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa vorbesti cu pediatrul care urmareste evolutia copilului. El te va sfatui sa apelezi la serviciile unui logoped. In acelasi timp, este bine sa iei in considerare un tratament psihoterapeutic. De fapt, in cazul unei balbaieli persistente, deseori asociate cu tulburari afective, este important sa te ocupi de aceasta din urma.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here