Marea provocare: alaptarea bebelusului

    Alaptarea bebelusului nu este un lucru intotdeauna usor de facut, chiar daca ti se pare ca lucrurile sunt extrem de simple atata timp cat micutul tau are nevoie doar de… banalul lapte.

    La inceputul vietii sale, bebelusul se hraneste doar cu lapte. Alegerea, daca sa ii oferi lapte matern sau formule de lapte, in mare masura iti va apartine, dar, inainte de a lua o decizie legata de alimentatia cea mai potrivita, trebuie sa te asiguri ca cel mai important este binele micutului tau.

    Alaptarea la san

    A alege alaptarea la san nu este intotdeauna un lucru usor de facut, dar este considerat de specialisti drept modul cel mai sanatos de hranire a copilului si baza dezvoltarii sale ulterioare. Laptele matern contine celule si molecule care ajuta intr-un mod activ nou-nascutul sa lupte impotriva infectiilor si ii asigura toate alimentele de care are nevoie, in afara de vitamina D, care i se da suplimentar, fiindca laptele matern contine foarte putina. Laptele matern este compus din protide, lipide, glucide si acizi grasi, esentiale pentru cresterea copilului. Laptele matern este, prin natura lui, hipoalergenic. Poate chiar sa previna alergiile daca bebelusul nu trece la alimente solide prea devreme, si anume inainte de sase luni. In plus, este mai digestibil decat laptele maternizat. Intr-adevar, factorii de crestere celulara ai colostrului permit intestinului sa impiedice proteinele straine sa penetreze. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda, pentru buna sanatate a copilului, o alaptare exclusiva timp de sase luni.

    Un studiu efectuat in 1999 asupra a 13.457 de copii cu varste intre cinci si sase ani a demonstrat o relatie inversa intre durata alaptarii materne si preponderenta persoanelor afectate de obezitate: atinge 4,5% din copiii care nu au fost niciodata alaptati la san, in timp ce afecteaza doar 0,8% din tinerii alaptati la san mai mult de un an.

    Pe de alta parte, ti se va spune cu siguranta ca alaptarea asigura un contact strans, intim si linistitor cu copilul. Acest contact intareste legatura afectiva. Se spune ca un bebelus care are dureri in momentul in care incep sa ii apara dintii se va simti alintat prin supt si va trece mai usor peste aceste momente dificile pentru el.

    Alaptarea este considerata plina de avantaje si pentru mama. Inainte de toate, laptele matern este cel mai la indemana, se transporta oriunde si este intotdeauna la temperatura potrivita. Se spune apoi ca, prin alaptare, uterul isi reia volumul initial mai repede deoarece prin alaptare se declanseaza contractii ale acestuia, care ii permit sa-si regaseasca marimea si locul mai repede dupa nastere si micsoreaza riscul de hemoragii post-partum.

    Formulele de lapte

    In cazul in care nu poti sa alaptezi sau nu ai lapte suficient, poti sa apelezi la formule de lapte. Acesta este facut de cele mai multe ori pe baza de lapte de vaca, a carui compozitie se apropie cel mai mult de laptele matern. Progrese considerabile au fost realizate in ultimii ani in formulele lactate pentru bebelusi, care contin elemente similare celor detinute de laptele matern. Alegerea se face in general dupa sfatul pediatrului. Se bazeaza esential pe niste criterii relative la compozitia laptelui si la toleranta copilului. Cel mai important este sa eviti schimbarile intempestive de lapte, tot la fel de inutile, pe cat de primejdioase.

    Exista, in general, trei mari categorii de lapte infantil. Prima este reprezentata de formulele pentru sugari (prima varsta) destinate perioadei de alimentatie exclusiv lactata, adica pana la patru luni sau cel mai bine pana la sase luni. Pentru varsta a doua este destinat laptele de urmarire, indicat perioadei de tranzitie care corespunde introducerii progresive a unei alimentatii diversificate, cel mai devreme dupa varsta de patru luni si cel mai bine de la sase luni. A treia categorie este reprezentata de laptele de crestere, recomandat intre 9 si 12 luni si, daca se poate, pana la varsta de trei ani. Acest lapte completeaza aporturile lactate ale copilului, asigurate prin cascaval, iaurturi si alte produse lactate.

    In cazul acesta, intervine in discutie biberonul, pentru care va trebui sa respecti o serie de reguli, asigurand astfel o hranire cat mai corecta si igienica a copilului. Astfel, un biberon nu trebuie lasat pregatit mai mult de o ora in afara frigiderului si nu astepta mai mult de 30 de minute dupa ce l-ai incalzit pentru a-l da bebelusului. De asemenea, nu lasa un biberon sa se incalzeasca la temperatura ambianta si nici la cuptorul cu microunde, fiind mai indicat sa utilizezi incalzitorul sau sistemul bain-marie. Agita intotdeauna bine biberonul inainte sa-l dai bebelusului si verifica temperatura laptelui varsand cateva picaturi pe antebratul tau. Foloseste apa imbuteliata necarbogazoasa sau, daca nu ai la dispozitie decat apa de la robinet, va trebui sa o fierbi cinci minute si apoi sa o lasi sa se raceasca.

    Intarcarea

    Daca ai reusit sa iti hranesti copilul pe cale naturala, dar ritmul tau de viata nu iti mai permite acest lucru sau, pur si simplu, bebelusul nu mai are chef sa fie alaptat la san si refuza acest mod de hrana, va trebui sa il intarci.

    Cum sa faci sa treci de aceasta etapa cat mai bine? Inainte de toate, nu uita ca nu exista nicio reteta. Intarcatul este o decizie personala, unde ritmul, dorinta si evolutia fiecaruia trebuie respectate.

    Aceste schimburi ii vor permite copilului sa-si construiasca viata psihica. Pe parcursul zilelor, in ciuda „acestui cordon lactat“, bebelusul este din ce in ce mai mult confruntat cu realitatea cotidiana. In ce priveste bebelusul, anumite semne pot anunta ca este pregatit sa treaca la etapa urmatoare. Daca isi incordeaza tot corpul si se arunca in spate, daca intoarce capul intr-o parte de mai multe ori cand ii oferi sanul, poate este o maniera in care el te anunta ca nu mai vrea. Deseori, mamele isi pun problema intarcatului in momentul reluarii activitatii profesionale. Intarcatul dureaza in medie 15 zile. Laptele se va opri foarte repede. Deci este inutil sa incepi cu o luna inainte sau sa opresti suptul in graba. Apoi, este foarte important sa insotesti trecerea de la san la biberon cu vorbe tandre.

    Singura maniera de a trece peste aceasta etapa mai usor este sa elimini un supt la doua-trei zile si sa-l inlocuiesti cu un biberon. Si asa mai departe, pana la capat. Incepi prin a inlocui suptul de dupa-amiaza, apoi alterneaza sanul si biberonul. Suptul de dimineata va fi eliminat ultimul.

    Durata de intarcare depinde in final de copil. Nu ezita sa dai inapoi daca este necesar. Daca la inceput respinge biberonul, nu insista. Mai incerci experienta dupa cateva ore. Sopteste-i cuvinte tandre la ureche, pupa-l pe frunte, tine-l de mana. In final, important este sa fii cat mai calma.

    Laptele, in cazul tau, se va opri destul de repede, pentru ca, pe masura ce alaptezi mai putin, scade si cantitatea de lapte. Daca sanii sunt durerosi si umflati, goleste-i sub dus, apasand pe ei.


    SFAT SUPERBEBE

    Daca te-ai decis sa alaptezi, nu iti fixa de la inceput o durata limitata de timp. Daca nu esti constransa sa intrerupi alaptarea, pentru a te intoarce la serviciu de exemplu, trebuie sa consideri alaptatul o placere si nu o povara. Cel mai important este sa alaptezi exact asa cum simti si cum observi ca are nevoie bebelusul.

    Nu uita, in acelasi timp, sa ai grija de sanii tai, purtand sutiene speciale.


    INFO COMPLEMENTARA

    Nu este indispensabil sa sterilizezi biberoanele si tetinele, dar trebuie neaparat sa le speli foarte bine si sa le clatesti si mai bine. Nu uita, mai ales, sa urmezi indicatiile pediatrului in privinta cantitatii de lapte ce trebuie data bebelusului si ai grija sa inchizi ermetic cutia de lapte dupa utilizare.


    ATENTIE!

    Atentie: exista o multitudine de tipuri „speciale“ de lapte, cu tinte specifice, si nu trebuie utilizate decat la recomandarea medicului. Este cazul laptelui hipoalergenic, pentru prevenirea riscului alergic, a laptelui ingrosat sau a celui avand un obiectiv terapeutic, respectiv cel pentru copiii cu greutate mica la nastere.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here