Lupta cu caloriile in sarcina

    Foto: Shutterstock

    In timpul celor noua luni de sarcina, organismul trebuie sa faca faaa unor necesitati suplimentare pentru dezvoltarea fatului, precum si pentru formarea, intretinerea si functionarea uterului, placentei si lichidului amniotic. Toate acestea se lovesc si de dorinta ta de a iti pastra silueta.

    Specialistii sunt de parere ca insa ca in primul trimestru de sarcina nu trebuie crescut aportul caloric fata de perioada de dinainte de sarcina. Doar in trimestul al doilea si al treilea de sarcina trebuie crescut aportul caloric cu 200-300 calorii/zi. In perioada graviditatii insa, ratia calorica trebuie sa reprezinte orientativ urmatoarele cifre: in primul trimestru de sarcina, numarul caloriilor trebuie sa se incadreze intre limitele 2300-2600 calorii.

    In trimestrul al doilea de sarcina avem 2600-2900 de calorii, iar in al treilea, 2900-3400 de calorii. Se considera ca o ratie zilnica mai mica de 1500 kcal echivaleaza cu o luare in greutate insuficienta, asociata cu riscul unei nasteri premature sau cu cel al unei greutati mici la nastere. In schimb, luarea excesiva in greutate in timpul sarcinii poate duce la o crestere exagerata a fatului, care nu va mai putea fi nascut natural, situatie care ar necesita efectuarea unei cezariene.

    Asadar sfatul general este acela ca pentru a avea o alimentatie echilibrata este suficient sa iti organizezi cu putin mai multa atentie meniul zilnic. Iata cum ar putea arata meniul tau intr-o zi: la micul dejun poti bea jumatate de pahar de suc de portocale, o cana de ceai sau cafea, o ceasca de musli integral cu fructe uscate si o cana de lapte degresat.

    La ora 11.00 poti lua o gustare constand dintr-un fruct si o felie de paine degresata cu crema de branza proaspata. La pranz poti cosuma 100 grame de piept de curcan cu salata verde cu un ou fiert si doua felii de paine integrala. Ca desert poti manca o piersica sau capsuni.

    La cina poti manca jumatate de piept de pui la gratar, cu garnitura un cartof copt cu o lingura de smantana, cu legume fierte si salata verde cu ulei de masline (1 lingura). Este falsa ideea ca trebuie sa mananci cat pentru doi.

    Femeile cu tendinta excesiva la cresterea in greutate, vor trebui sa isi reduca, in timpul sarcinii, mai ales consumul de alimente precum painea, grasimile, laptele integral, branzeturi grase, in schimb, trebuie sa-si mareasca consumul de verdeturi, legume, fructe, carne, lapte degresat si branzeturi sarace in grasimi. Femeile obeze prezinta un risc crescut de diabet gestational, hipertensiune indusa de sarcina, eclampsie, complicatii la nastere, travaliu prelungit.

    Pe de alta parte, subnutritia gravidei mai ales in ultimul trimestru de sarcina are o puternica influenta asupra cresterii fetale, insemnand moartea fatului, prematuritate, greutate la nastere mai mica de 2500 grame, hipoglicemie, hemoragii pulmonare, retard mental.

    Asadar, dieta zilnica a gravidei trebuie sa fie una echilibrata si variata care sa includa alimente precum carbohidrati complecsi, paine din faina integrala, orez brun, paste, cereale integrale fara adaos de zahar, cartofi, fructe si legume cat mai multe, pana la cinci portii pe zi, foarte multe lactate, iaurt, branza – de preferat pe baza de lapte pasteurizat, foarte putin zahar si derivate, foarte multe lichide, aproximativ opt pahare pe zi.

    Daca vrei sa controlezi cat mai bine cantitatea de calorii pe care o consumi zilnic este bine sa cunosti valorile corespunzatoare fiecarui aliment. Astfel, 100 de grame de carne de curca contine 179 calorii, carnea de miel 260 calorii, carnea de oaie – 181 calorii, carnea de porc – 340 calorii, carnea de pui – 142 calorii, carnea de vaca – 277 calorii, crap – 104, icre de crap – 192 calorii, cirese – 21 calorii, lamai – 36 calorii, mere – 67 calorii, pere – 79 calorii, portocale – 47 calorii, prune – 89 calorii, struguri – 93 calorii, stafide – 306 calorii, smantana – 297 calorii, unt – 721 calorii, branza de vaca – 155 calorii, cascaval 233 calorii, iaurt – 50 calorii, lapte de vaca – 65 calorii, telemea de oaie – 305 calorii, ardei gras rosu – 39 calorii, ardei gras verde – 17 calorii, cartofi – 88 calorii, ceapa verde – 20 calorii, castraveti – 19 calorii, ciuperci – 35 calorii, conopida 30 calorii, dovlecei- 18 calorii, morcovi – 45 calorii, ridichi – 19 calorii, rosii – 20 calorii, salata verde – 22 calorii, spanac 25 calorii, varza alba – 33 calorii, masline negre – 437 calorii, masline verzi – 177 calorii, nuci – 650 calorii, oua de gaina – 171 calorii, biscuiti – 171 calorii, orez – 354 calorii, paine de grau alba – 247 calorii, paine de grau intermediara – 234 calorii, ciocolata cu lapte – 605 calorii, zahar – 410 calorii.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here