Joaca e o treabă cât se poate de serioasă! 10 sfaturi de la kinetoterapeut pentru a-ți încuraja copilul să facă sport

Photo by zaid isaac, Pexels

Că sportul este important cred că știm cu toții, cel puțin la nivel de teorie, dar obiceiul de a face sport începe încă din copilărie, din joacă. De aceea, specialiștii recomandă să facem tot ce putem pentru a-i atrage pe cei mici în activități fizice.

Potrivit specialiștilor, beneficiile aduse de practicarea sportului contribuie la o dezvoltare echilibrată, atât din punct de vedere emoțional și social, cât și din perspectivă educațională. În plus, prin intermediul sportului, copiii își formează spiritul de fair-play și dobândesc încredere în sine, dezvoltându-și în același timp abilitățile fizice. Mai mult, studiile au demonstrat că sportul aduce beneficii psihologice atât pentru copii, cât și pentru adolescenți, ajutându-i să învețe abilități importante pentru viață.

Beneficiile practicării sportului includ o dezvoltare fizică armonioasă, controlul greutății corporale, menținerea unei posturi corecte, coordonarea mișcărilor motorii, întărirea sistemului imunitar, odihna adecvată și echilibrarea sistemului endocrin. De asemenea, sportul previne apariția unor afecțiuni cronice precum hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea și sedentarismul. Pe lângă aceste aspecte fizice, practicarea sportului contribuie la menținerea sănătății mintale, creșterea încrederii în propriile forțe, dezvoltarea abilităților personale și sociale și promovarea unei cooperări mai bune.

Cum putem încuraja copiii să facă sport: 10 sfaturi utile de la kinetoterapeut

Foto: Cezara Macovei, kinetoterapeut

Având în vedere toate aceste avantaje, e clar că joaca și mișcarea este o treabă cât se poate de serioasă, așa că sportul e un obicei pe care cei mici ar trebui să îl deprindă încă din copilărie, pentru a le putea fi cât mai ușor să îl păstreze în viața de adult. Știm însă cu toții că tentația ecranelor poate fi una majoră, așa că Cezara Macovei, kinetoterapeut în cadrul clinicii Medikali, ne învață cum putem face sportul o activitate atractivă.

  • Fii un model: Copiii observă și imită obiceiurile părinților. Dacă te văd pe tine activ fizic și bucurându-te de acest lucru, există șanse mai mari să adopte și ei un stil de viață activ pe parcursul vieții lor.
  • Utilizează exercițiul fizic ca modalitate de transport: Mergi pe jos cu copiii la școală, în vizită la prieteni sau utilizați rolele în parc pentru a face deplasarea mai distractivă.
  • Implică întreaga familie: Invită toți membrii familiei să participe la activități sportive. Puteți încheia împreună un curs de arte marțiale, să vă înscrieți într-un club de înot sau atletism sau să vă luați o minge atunci când mergeți în parc sau la plajă.
  • Concentrează-te pe distracție: Copiii se bucură de activitățile care le aduc plăcere, așa că sunt mai predispuși să continue să facă exerciții fizice dacă se distrează în timpul acestora. Porniți muzica, dansați, faceți plimbări sau excursii la grădina zoologică sau în parc.
  • Utilizează competiția ca motivator: Organizează un concurs între tine și copii pentru a vedea cine poate alerga mai repede sau cine poate face mai multe flotări/genoflexiuni. Premiază câștigătorul pentru a le stimula interesul și implicarea.
  • Include copiii în activitățile casnice: Multe sarcini casnice, cum ar fi aspiratul, spălatul mașinii sau tunsul gazonului, pot fi ocazii excelente pentru a face puțină activitate fizică.
  • Oferă cadouri care promovează activitatea fizică: Role, patine, mingi de fotbal sau chiar jocuri video active-play pot fi cadouri minunate care îi încurajează pe copii să facă mai multă mișcare.
  • Limitează timpul petrecut în fața televizorului și al computerului: Oferă-le opțiuni active, cum ar fi înscrierea într-un club unde pot învăța un sport pe care îl adoră. Când familia se uită la televizor împreună, puteți face activități fizice în timpul pauzelor comerciale, cum ar fi alergatul pe loc, săriturile sau săritul coardei.
  • Planifică vacanțe cu activități sportive: Organizează vacanțe în familie care să implice activități fizice. Gândește-te la drumeții, ciclism, canotaj, camping sau snorkeling. Veți explora noi locuri și veți învăța copiii să aprecieze natura. În plus, activitățile pe care le experimentați în vacanță s-ar putea să devină pasiuni pe care întreaga familie le va îndrăgi în anii următori.
  • Adaptează-te nevoilor și abilităților copiilor: Este important să ții cont de faptul că nu toți copiii sunt la fel. Unii au abilități motorii mai bune și sunt mai activi în mod natural, în timp ce alții pot avea o predispoziție genetică către supraponderabilitate. Îndrumă-i pe copii să-și crească nivelul de activitate într-un mod care să le fie potrivit și să le ofere plăcere.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here