Invata-l sa fie ordonat!

    Foto: Guliver

    Chiar daca se poate spune ca imaginatia copilului poate fi exprimata si de haosul din camera lui, sa il educi sa fie ordonat inseamna sa faci responsabil un copil care maine va deveni un adult responsabil. Este bine, deci, sa il obisnuiesti inca de mic sa fie ordonat, fara insa sa duci acest lucru la extreme.

    Sa intri in camera copilului este ceva ce produce, fara indoiala, bucurie: mobila in miniatura, pereti desenati, jucarii si jocuri colorate peste tot… toata aceasta imagine este foarte placuta pentru un musafir care vine la voi acasa pentru o ora si apoi pleaca, insa pentru tine, cea care trebuie sa tii totul in ordine, pare o misiune imposibila. Sa intri in camera copilului inseamna, de cele mai multe ori, sa nu stii unde sa pui piciorul pentru a nu risca sa aluneci pe o masinuta sau sa „ranesti“ o papusa. Sigur ca, prin felul in care manipuleaza lucrurile, copiii isi exprima creativitatea si ca fiecare copil este diferit de ceilalti: la fel ca si adultii, sunt copii mai ordonat i si copii mai dezordonati. Este insa important ca, inca de la o varsta mica, copiii sa invete ce e ordinea, acest lucru semnificand sa invete sa aiba respect fata de propriile lucruri, precum si fata de lucrurile celorlalti.

    Ordonati impreuna

    Sa inveti copilul sa faca ordine in propria camera nu pare a fi un lucru usor. Trebuie insa sa tii cont de faptul ca micutii sunt ordonati prin natura lor: chiar de la 5-6 luni, observa daca un obiect nu este la locul unde il vazuse inainte si, cand ajunge pe la 2 ani, chiar incearca sa il puna la loc, deoarece pentru el ordinea este sinonima cu sigurant a. Tot ce trebuie sa faci este sa incerci sa ii dai, inca de la o varsta cat mai mica, ocazia sa demonstreze ca este ordonat. Catre varsta de 3 ani, copilul poseda deja simtul spatiului si stie unde trebuie puse lucrurile. In jurul acestei varste este, deci, posibil sa il faci sa isi tina in ordine propriile jucarii, pentru ca apoi sa largesti incet, incet, campul de actiune la restul casei. Sa aranjeze pantofii, sa puna lucrurile de spalat in cos etc. Fiecare lucru are in casa un loc precis al lui si cel mic trebuie sa puna lucrurile in ordine, iar daca aceasta actiune este propusa sub forma de joc, poate fi o distractie pentru copil.

    Este important sa creezi un mediu pe masura lui, pentru a-l ajuta sa faca lucrurile singur. Aranjeaza camera lui in asa fel incat sa aiba un colt al lui, cu rafturi si dulapuri potrivite pentru inaltimea lui, unde sa isi poata pune jucariile preferate. Poti, de asemenea, sa il ajuti sa deseneze si sa coloreze lucrurile pe cartonase pe care apoi sa le lipiti pe usile dulapurilor in care tineti acele lucruri. Astfel, pe usa dulapului de haine va fi un cartonas pe care sunt desenate rochite si fetita va sti singura unde anume trebuie puse acestea. Pentru a-l invata sa fie ordonat, o solutie este sa implici copilul alaturi de tine la treburile casnice. Vei reusi astfel si sa petreci mai mult timp cu el, nemaifiind nevoita sa il neglijezi in aceasta perioada. Sa colaboreze cu mama la astfel de treburi, daca acest lucru i se propune intr-un mod calm si distractiv, se poate transforma intr-un joc important pe plan educativ, intrucat copilul se simte util si invata sa colaboreze si sa fie responsabil.

    Faptul ca isi aduce propria contributie il face sa se simta parte integranta din familie si ii creste stima de sine. Sigur ca sarcinile pe care le dai copilului trebuie sa fie adecvate varstei si capacitatilor sale, fara sa le supraevaluezi sau sa le subevaluezi.

    Strategii eficiente

    Pentru a nu face din relatia cu copilul tau un continuu camp de lupta in care incerci sa il convingi sa faca anumite lucruri pe care el incearca sa le evite, iata cateva sfaturi utile pentru ca insusirea de a fi ordonat sa vina de la sine:

    Inainte de toate, trebuie sa ii dai un exemplu bun. Inca de mici, copiii sunt niste buni observatori si, prin imitatie, isi formeaza si modul de gandire si felul de a fi: daca in casa este mereu ordine si parintii sunt ordonati, pentru copil va fi mai usor, ba chiar natural, sa aiba grija de propriile lucruri.

    Tine copilul cu tine atunci cand faci ordine si curatenie. In timpul acesta, explica-i ce faci (mama impatureste prosopul pentru a-l pune la locul lui in sifonier…) si transforma acest lucru intr-un joc.

    Unul dintre principiile ordinii este sa pui fiecare lucru intr-un anume loc, specific si usor de recunoscut pentru toti. Deci, daca in casa, toti membrii familiei, inclusiv cei mici, stiu unde este asezat fiecare obiect, va fi mai usor sa mentii ordinea. Pentru a invata copilul si a-i aminti unde trebuie pus fiecare lucru, poti sa te joci cu el intrebandul unde este locul acelui obiect si repetandu-i, ori de cate ori este nevoie, fara sa tipi la el sau sa il iei peste picior. Atunci cand micutul gaseste locul potrivit, ajuta-l sa il puna el insusi acolo si apoi sarbatoriti cu o imbratisare si cu zambete pentru sarcina bine indeplinita.

    Explica-i copilului la ce foloses te ordinea si de ce tii anumite lucruri in anumite locuri, in asa fel incat el sa incerce sa inteleaga ratiunile cererilor tale de a fi ordine si aminteste-i ca ordinea nu este o pedeapsa, ci un mod de a gasi mai usor lucrurile cand ai nevoie de ele… mai ales propriile jucarii.

    Obisnuieste copilul sa inchida sertarele si usile dulapurilor, daca le deschide, si solicita-i sa adune orice lucru gaseste pus in dezordine. Daca nu te asculta, incearca un joc: aduna tu jucariile pe care le lasa aruncate si punele „sub sechestru“ intr-o cutie, spunandu-i ca, la sfarsit de sapta mana, toate jucariile care sunt inauntru vor fi daruite celor saraci. Acest joc il poate motiva sa isi puna lucrurile la locul lor.

    Apreciaza-l si incurajeaza-l pentru eforturile pe care le face, in special daca pune in ordine lucrurile in mod spontan. Nu ii spune in permanenta cum ar fi trebuit sa faca pentru a obtine un rezultat mai bun si scapa de tendinta de a reface de fiecare data lucrul pe care el tocmai l-a incheiat. In acest fel, nu vei reusi decat sa ii comunici ca nu iti convine niciodata ceea ce face el si pentru el este ca o descurajare, care nu il stimuleaza sa mai faca ceva. Nu pretinde prea mult de la el si aminteste-ti ca este doar un copil si, oricat de ordonat ar fi, nu va putea sa fie ca un adult.

    Dezordonat sau independent

    Daca ai un copil mai mare (5 ani), incearca sa eviti sa ii impui o anumita ordine, pentru ca tot ceea ce tie ti se poate parea doar haos este posibil ca pentru el sa semnifice un mod de a-si impune propria identitate si de a-si delimita propriul spatiu. In aceste cazuri, este mai bine sa negociezi: tu promiti sa nu ii invadezi spatiul, in schimbul implicarii lui in ordinea care se face in locurile folosite in comun: baia, dupa ce a facut dus, camera de zi, daca s-a jucat acolo. Astfel, pe langa faptul ca il faci sa se simta util, il inveti si sa fie responsabil fata de indatoririle pe care fiecare membru al familiei trebuie sa le aiba.


    SFAT SUPERBEBE

    Cand este mic, pentru a-l convinge sa puna lucrurile la locul lor si pentru a-l invata cum se face, in asa fel incat acest lucru sa devina pentru el un gest automat, rearanjeaza impreuna cu el jucariile, explicandu-i de exemplu ca foile si creioanele colorate stau pe masa pentru ca trebuie sa fie impreuna cu cartile de colorat sau ca papusile stau pe acelasi raft, pentru ca sunt prietene si isi tin companie.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here