Formule de lapte praf in alimentatia sugarului

    Foto: Shutterstock

    Foarte multe mame, din diferite motive, aleg sa-si hraneasca bebelusii cu formule de lapte praf. Fie ca nu mai au lapte la san, fie ca trebuie sa se intoarca la serviviu, acestea trebuie sa aleaga inca de la inceput, cea mai potrivita formula de lapte pentru micutii lor.

    Exista numeroase tipuri si marci de lapte cu o compozitie conceputa special pentru a acoperi nevoile alimentare ale sugarilor in primele luni de viata. Laptele praf pentru sugari se prepara pe baza laptelui de vaca. Preparatele de lapte sunt niste alternative care nu pot inlocui multitudinea caracterelor biologic-adaptative ale laptelui matern. Nici unul dintre aceste preparate nu poate oferi imunoglobuline si alti factori cu rol in apararea antiinfectioasa. Exista, de asemenea, diferite tipuri de lapte recomandate in situatii patologice speciale, precum laptele de soia si laptele cu proteine deja digerate. Acest tip de lapte nu produce alergii dar reprezinta o ultima solutie din cauza gustului sau neplacut. Mai mult decat atat, este ales in situatia in care bebelusul prezinta intoleranta la proteina laptelui de vaca ce se gaseste in majoritatea formulelor de lapte praf, mai putin in acelea pe baza de lapte de soia.

    Dupa varsta de 6 luni sunt epuizate depozitele de fier pe care sugarii nascuti la termen le au la nastere, motiv pentru care este necesara o suplimentare a dietei micutului. De aceea, de obicei, medicul pediatru recomanda formulele de lapte praf ce contin supliment de fie, abia dupa ce copilul a implinit 6 luni de viata. Important de retinut este ca, inainte de a-ti intarca copilul, cel mai indicat ar fi sa ceri sfatul medicului pediatru. acesta iti va recomanda cea mai potrivita formula de lapte praf, in functie de greutatea bebelusului, dupa un consult amanuntit.

    In primul trimestru nu se recomanda suplimentarea cu fier a formulelor deoarece absorbtia fierului este scazuta ca efect al actiunii inhibitorii exercitate de depozitele de fier existente la nastere. O cantitate mare de fier in formulele de lapte praf poate avea interactiuni nedorite cu vitamina E, influenteaza negativ absorbtia cuprului si magneziului si favorizeaza cresterea Escherichiei coli in intestin, reducand numarul bacteriilor bifidus.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here