Elimina pericolele din calea bebelusului!

    Foto: Photoland

    Bebelusul tau cel vioi creste vazand cu ochii si este din ce in ce mai plin de energie si mai dornic sa exploreze lumea.

    Pe masura ce creste, copilul tau devine constient de transformarile pe care le sufera corpul sau si vrea sa profite din plin de avantajele pe care i le ofera dezvoltarea sa sanatoasa. Aceasta inseamna ca, de la o saptamana la alta, copilul invata sa se miste, sa stea in fund, sa se ridice, sa apuce obiecte si devine capabil sa isi propuna anumite obiective de miscare. Toate acestea pot deveni periculoase pentru copil, daca nu este urmarit permanent si ghidat astfel incat sa fie eliminat riscul de accidente.

    De la primele miscari, trebuie monitorizat!

    Mersul de-a busilea este prima metoda a bebelusului tau de a se deplasa eficient singur. In prima faza, va invata sa se balanseze pe maini si genunchi. Apoi, va incepe sa se miste inainte si inapoi, impingand cu genunchii. In acelasi timp, isi va intari muschii care il vor ajuta sa mearga mai tarziu. Majoritatea bebelusilor invata sa mearga de-a busilea intre sase si zece luni. In aceasta perioada, este posibil ca bebelusul sa opteze pentru alta metoda de deplasare, cum ar fi tarsaitul pe fund, taratul pe burta sau rostogolirea prin camera. Unii copii trec peste acest stadiu de tranzitie si se ridica, stau in picioare si merg din prima. Cel mai probabil, bebelusul tau va incepe sa se miste singur dupa ce va putea sa stea in fund fara sa fie sustinut, adica in jurul varstei de sase-sapte luni. Dupa acest moment, isi poate ridica si capul ca sa se uite in jur, iar bratele si muschii spatelui sunt indeajuns de puternici ca sa nu cada cand se ridica in maini si genunchi. Bebelusul tau va invata incet, incet, sa se miste cu incredere, evoluand de la a sta in fund la a merge de-a busilea si, foarte rapid, isi va da seama ca poate sa se miste inainte si inapoi cand membrele sale sunt drepte si trunchiul sau este paralel cu podeaua. Intre 9 si 10 luni, va realiza ca, daca impinge cu genunchii, este tot ce are nevoie ca sa se miste. In timp, cand incepe sa se priceapa, va trece de la tarat la stat in picioare.

    Cauta metode de siguranta!

    Dupa ce bebelusul tau invata sa mearga foarte bine de-a busilea, singurul lucru care mai sta intre el si o mobilitate completa este sa invete sa mearga. Pana atunci, va incerca in mod constant sa se ridice, agatandu-se de tot ce prinde, chiar daca e vorba de masa sau de piciorul bunicii. De indata ce incepe sa se balanseze bine pe picioare, va fi gata sa stea singur in picioare si sa mearga sprijinindu-se de mobila. Apoi, va dura foarte putin pana va merge, alerga si sari.

    Un copil care incepe sa se miste prin casa poate intra in multe incurcaturi, de aceea este important sa te asiguri ca este in siguranta in orice moment. Micutul va fi cu siguranta atras de scari, dar acestea pot fi periculoase, asa ca nu il lasa sa ajunga la acestea.

    De aceea, va trebui sa tii cont de faptul ca dezvoltarea copilului este in stransa legatura cu modul in care este amenajat spatiului in care traieste. Practic, doar primele saptamani de viata a bebelusului sunt mai linistite. Pe masura ce creste, situatia se complica. El va arunca intotdeauna o privire curioasa spre tot ce il inconjoara. Tarcul este, in aceste conditii, esential pentru siguranta copilului. Evident ca nu isi poate petrece tot timpul in tarc si va cere sa exploreze casa, activitate ce va fi usurata de catre premergator, care ii va permite sa profite de mers.

    Tarcurile sunt eficiente pentru bebelusii de la patru luni la 18 luni, permitandu-le acestora sa aiba un spatiu de joaca si de crestere potrivit, asigurand un loc protejat si securizat pentru bebelus din momentul cand apuca si duce totul la gura. Tarcul trebuie instalat intr-un loc de unde copilul nu poate ajunge la obiectele inconjuratoare, iar in tarc nu se pun jucarii mari, care pot servi drept trambulina. Tarcurile pot fi din bare de forme diferite: patrate, ortogonale, din plasa, avand avantajul ca sunt lejere si usor de transportat, dar trebuie verificat periodic daca starea lor este corespunzatoare. Pentru bebelusii de la opt-noua luni si pana la primii pasi, se poate trece la folosirea premergatoarelor. Acestea favorizeaza activitatea fizica a copiilor, indeosebi pe aceea a picioarelor, si permit bebelusului sa se deplaseze liber, asigurandu-i insa sustinere si echilibru. Premergatorul intervine intre starea de repaus a bebelusului si inceputul mersului. Pe langa faptul ca se poate misca unde doreste, copilul se si poate juca, deoarece premergatoarele sunt dotate cu tot felul de echipamente menite sa ii inveseleasca pe copii. Dar si in aceste conditii, copilul are nevoie intotdeauna de supraveghere.


    SFAT SUPERBEBE

    Oricare ar fi echipamentele de siguranta pe care i le oferi copilului tau, nu uita ca modul cel mai sigur de a-l feri de accidente este sa il tii permanent sub observatie. Nu te baza pe un premergator sau pe un tarc, pentru ca in curand vei afla ca micutul tau este foarte inventiv si foarte rapid, avand capacitatea si obiectivul de a-ti arata ca „se autodepaseste“.


    ATENTIE

    Premergatorul trebuie utilizat permanent pe o suprafata plana. Daca il utilizezi la etaj, asigura-te ca toate usile care dau acces la o scara sunt inchise sau utilizeaza o bariera de protectie.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here