Durerea in timpul actului sexual

    Durerea in timpul actului sexual este o problema cu care se confrunta foarte multe femei ce incearca sa conceapa un copil, insa foarte putine apeleaza la sfatul unui specialist.

    Multe femei considera durerea ca fiind provocata de o anumita incompatibilitate cu partenerul. Cu timpul, organismul se deprinde cu senzatiile dureroase si se formeaza un reflex conditionat, motiv pentru care apare frica de contact sexual si tendinta de evitare. Exista mai multe cauze ce stau la baza acestor probleme. Prima ar putea fi deflorarea dureroasa care a generat o anumita stare de teama. Frica poate fi depasita daca exista increderea in barbatul din viata ta. O alta cauza poate fi vaginismul, spasmul inconstient al muschilor vaginului cu imposibilitatea producerii actului sexual. Aceasta durere apare nu din cauza penetrarii (care este imposibila), dar din cauza muschilor vaginali contractati. Aceeasi situatie se produce si in timpul examenului ginecologic. Cauza vaginismului este de domeniu psihologic, cel mai frecvent o trauma psihica in urma primei experiente sexuale nereusite. Tratamentul vaginismului este un proces delicat, indelungat, coordonat de un psihoterapeut sau sexopatolog, alaturi de un partener intelegator. Se poate intampla ca durerea sa apara si din cauza ca himenul tau a ramas intact chiar dupa mai multe contacte sexuale (doar se extinde) si din aceasta cauza poate sa apara disconfort in zona intrarii in vagin. Sunt femei la care himenul se rupe doar la prima nastere.

    Si o inflamatia poate provoca neplaceri

    Daca durerea sau alte senzatii neplacute apar in procesul actului sexual sau imediat dupa el, cauza este cel mai probabil procesul inflamator. Inflamatia nu este neaparat cauzata de vreo infectie sexual transmisibila. In cele mai dese cazuri, agentii patogeni sunt ciupercile, stafilococii, Esherihia coli si alte microorganisme prezente in mod normal pe piele, in cavitatea bucala, in intestin, care, nimerind in vagin, provoaca inflamatii. Apelarea la specialist pentru investigatii de laborator si tratament este obligatorie. Tratamentul se va efectua la ambii parteneri, pentru a evita reinfectarea. Pe perioada tratamentului, contactele sexuale se vor limita sau se va folosi prezervativul. Daca periodic ai dureri in partea de jos a abdomenului, unele dereglari de scaun, ai suportat interventii chirurgicale abdominale, procese inflamatorii ale organelor bazinului mic, atunci e posibil sa se fi dezvoltat un proces aderential care poate fi cauza durerilor in timpul actului sexual. Aceasta durere este situata „in interior“ si depinde de pozitia si „intensitatea“ actului sexual. In asa situatii, este nevoie de un tratament complex al procesului inflamator, ca si alegerea pozitiilor comode in care nu apar aceste dureri.


    Femeile cu un frate geaman au probleme de fertilitate

    Cercetatorii finlandezi au ajuns la concluzia ca femeile care au un frate geaman au sanse mult mai reduse de a se casatori si de a avea copii, din cauza faptului ca sunt expuse timp de noua luni la testosteronul fratelui in uterul matern. Studiul arata ca sansele unei femei de a avea copii scadeau cu 25 la suta daca aceasta avea un frate geaman. Analizand date din secolul XVIII si IX, cercetatorii au descoperit ca posibilitatea ca aceste femei sa se casatoreasca este cu 15 la suta mai scazuta. Cercetatorii au explicat ca fetusul este influentat de hormonii din uter. Din cauza faptului ca fetusul masculin si cel feminin au acelasi nivel de estrogen, hormonul feminin, probabilitatea ca testosteronul sa influenteze evolutia fetusului feminin este crescuta. Din aceasta cauza, este posibil ca sora geamana sa dezvolte comportamente si obiceiuri masculine, care sa-i afecteze hotararea de a se casatori. De asemenea, caracteristicile masculine pot reduce din atractivitatea pentru sexul opus, expunerea la testosteron afectand trasaturile fetei si lungimea degetelor.


    INTREBAREA LUNII

    Exista cazuri cand eliminarea durerilor se poate face doar pe cale chirurgicala?

    Uneori, durerile care apar in timpul contactului sexual pot fi provocate de suturile facute la nastere sau de diferite interventii. Aceste probleme pot fi inlaturate prin corectie chirurgicala. In paralel, se vor folosi lubrifianti, exercitii pentru muschii planseului pelvian, selectarea individuala a pozitiilor. In cazuri de secretie vaginala insuficienta se foloseste terapia hormonala de substitutie.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here