Dinti sanatosi pe timpul sarcinii

    Foto: Shutterstock

    Starea de sa natate a organismului tau are consecint e directe asupra dezvoltarii bebelusului pe care il ai in burtica. O igie na orala corecta si vizite regulate la dentist te protejeaza de problemele care pot aparea.

    Sanatatea dintilor si a cavitatii bucale este esentiala pentru sanatatea ta si a sarcinii. Vizita la stomatolog, dar si modul in care te ingrijesti si mananci sunt in egala masura importante. Alimentatia echilibrata (aport bun de vitamine si minerale) contribuie la mentinerea sanatatii organismului si sustine dezvoltarea bebelusului. Este indicat sa rezolvi problemele stomatologice inainte de a ramane insarcinata. Chiar daca vei respecta aceasta regula, se poate intampla ca si in timpul sarcinii sa apara probleme (carii, infectii, sensibilitate crescuta a gingiilor, aparitia aftelor sau a herpesului). In acest caz, trebuie sa mergi cat mai repede la un stomatolog, care va decide cum sa intervina. Medicul va hotari si care este tipul si doza de anes tezic pe care sa il foloseasca in cazul unei interventii, intru cat calmarea du rerii este foarte importanta (aceasta poate produce contractii uterine). De regula, in timpul sarcinii nu se recomanda efectuarea radiografiilor dentare, fiind contraindicata expunerea la radiatii. Este posibil ca, in timpul sar – cinii, sa apara o afectiune care se numeste gingivita de sarcina, care poate evolua pana la hiperplazie gingivala (crestere in volum a gingiilor). In acest caz, sunt esentiale consultatiile stomatologice si igienizarile regulate ale cavitatii bucale (se recomanda efectuarea unei igienizari o data la 3 luni). Problemele legate de gingivita de sarcina dispar de regula dupa nastere. De asemenea, in cazul in care iti apar carii des, medicul iti poate recomanda, pentru a preveni aparitia acestora, sa iei in fiecare seara o anumita doza de fluor.

    SFAT SUPERBEBE

    In timpul sarcinii, este important sa ingrijesti corect cavitatea bucala. Alegerea unei periute tip medium, folosirea ei regulata (dupa fiecare masa, pentru a impiedica bacteriile sa se dezvolte) si schimbarea ei la 3 luni sunt reguli la fel de importante ca si vizita la stomatolog pentru igienizari si tratamente minore (pentru a evita sa se ajunga la afectiuni grave) si folosirea unei ape de gura recomandata de acesta.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here