Dieta ideala pentru un lapte matern de calitate

    Foto: Shutterstock

    Alimentatia sanatoasa pe care ai urmat-o in timpul sarcinii trebuie sa continue si in perioada alaptarii, cu atat mai mult cu cat laptele matern este afectat intr-o oarecare masura de dieta pe care o urmezi in aceasta perioada, iar bebelusul are nevoie de un lapte de calitate pentru a se dezvolta frumos si sanatos.

    In timpul sarcinii ai acumulat cateva kilograme in plus, insa, in perioada imediat urmatoare nasterii nu este indicat sa urmezi nicio cura de slabire, mai ales ca aceasta perioada coincide cu alaptarea, iar rezervele tale de calciu, magneziu, proteine si fier trebuie refacute constant, caci si micutul tau va beneficia de ele, nu doar tu si doar o alimentatie de calitate poate oferi un lapte de calitate. Cu cat regimul tau alimentar este mai sanatos, cu atat laptele va avea compozitia nutritiva necesara dezvoltarii optime a bebelusului. Acum ai posibilitatea de a-ti dovedi maiestria in a combina alimente sanatoase, proaspete si bogate in substante nutritive, pentru a-ti alcatui o dieta echilibrata si diversificata, necesara satisfacerii nevoilor propriului organism, dar si mentinerii unei secretii suficiente de lapte.

    In primele zile dupa nastere, medicii recomanda o dieta alimentara usoara, bazata pe supa de legume si carnita, lapte, ceaiuri si compoturi, trecandu-se progresiv la o alimentatie completa. In perioada alaptarii, aportul caloric trebuie sa fie suficient, pentru a se produce lapte. Acest lucru nu inseamna sa te supraalimentezi. Supraalimentatia poate genera tulburari digestive, care pot influenta negativ si digestia sugarului. O atentie deosebita trebuie sa o acorzi consumului sporit de lichide (apa este cea mai buna), pentru a-ti asigura o hidratare oprima a organismului, insa nu bauturi si sucuri carbogazoase care baloneaza, contin foarte mult zahar si E-uri si nu sunt indicate in timpul alaptarii. Aportul de calciu trebuie asigurat constant pentru refacerea procentului de calciu donat celui mic. Nu uita alimentele bogate in fier, cu rol in costituirea globulelor rosii.

    Alimentatia in perioada alaptarii trebuie sa se bazeze pe fructe si legume, lactate, cereale si proteine de origine animala. Produsele de origine animala (carne de pui, vita, peste, oua) sunt o importanta sursa de proteine si fier, insa ar fi bine sa nu le consumi prajite in ulei. Lactatele (lapte, branza, iaurt) sunt bogate in proteine si calciu, ajuta la digestie si nu baloneaza. Fructele si legumele (2-3 pe zi) furnizeaza aportul necesar de vitamine si minerale, atat pentru mama, cat si pentru bebe. Cerealele sunt bogate in glucide, proteine vegetale, vitamine, minerale si fibre.

    Se stie ca laptele matern poate fi cauza colicilor bebelusului. Asadar, anumite alimente nu sunt recomandate in perioada alaptarii: varza, fasolea, mazarea, castravetii, mezelurile, bauturile acidulate. De asemenea, excesul de alimente crude (fructe si legume) poate fi cauza unor tulburari intestinale (scaune moi si chiar voma). De evitat sunt si condimentele, dar si ceapa si usturoiul, care pot conferi laptelui un gust neplacut si mai mult decat atat, il pot agita pe micut. Contraindicate sunt si cofeina (cafea, ciocolata, ceai negru), bauturile alcoolice, tutunul si orice alte substante toxice (medicamente).

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here