Dieta cu peste

    Pestele, considerat odinioara ca facand parte din alimentatia omului sarac, in prezent este apreciat ca aliment de baza in dieta omului modern sanatos.

    Carnea de peste este o carne in general slaba, cu putine calorii, dar care constituie o importanta sursa de proteine de calitate superioara, fiind unul dintre alimentele preferate in dietele de slabire. Alegerea pestelui ca aliment in cadrul unei diete nu este insa totul.
    Este important si tipul de peste folosit, stiut fiind faptul ca pestele de apa dulce are carnea mai slaba decat cel oceanic. Dintre pestii de apa dulce, cea mai slaba carne o au platica, salaul si stiuca. Un alt criteriu la fel de important in consumul pestelui il reprezinta si modul de preparare. Cel mai sanatos este pestele fiert sau la gratar.

    Unele persoane prefera pestele afumat, dar trebuie tinut seama ca acesta este mai greu de digerat si, din cauza fumului folosit la prepararea sa, bogat in substante nocive, este recomandat in cantitati foarte mici, mai ales pe timpul sarcinii. De asemenea, pestele crud, in special sushi, ar trebui evitat pe cat posibil pe toata perioada graviditatii. Pestele are un continut ridicat de fosfor, calciu, iod, sodiu, potasiu, seleniu si vitamine din grupul B, precum si vitaminele liposolubile A si D. Fosforul in organism este implicat, alaturi de calciu, in formarea dintilor si a oaselor si intervine in reglarea metabolismului energetic. Important de precizat este faptul ca totusi cea mai importanta si mai apreciata calitate a carnii de peste ramane continutul bogat in acizi grasi de tip Omega 3, considerate grasimi sanatoase si care se regasesc din abundenta in special la pestele oceanic gras precum somonul, tonul, heringul, macroul, sardinele, dar si in pastrav.


    BENEFICII

    Acizii grasi Omega 3 din carnea de peste sunt acizi grasi inalt polinesaturati, considerati grasimi bune, deoarece au capacitatea de a modifica nivelul grasimilor din sange in sensul scaderii trigliceridelor si colesterolului. Acizii grasi Omega 3 au proprietati binecunoscute antiinflamatorii, astfel ca o serie de boli ce implica o activare excesiva a sistemului imunitar pot raspunde pozitiv la o dieta bogata in peste.

    DEZAVANTAJE

    Este important de mentionat ca in ultimii ani pestele, mai ales cel oceanic, a devenit tinta ingrijorarii cercurilor medicale pentru ca, din cauza poluarii masive a oceanelor, pestele din acest areal acumuleaza cantitati insemnate de mercur intr-o forma toxica pentru om, denumita metil-mercur. In aceasta categorie intra carnea de rechin, peste-spada, macrou sau calcan.


    INFO COMPLEMENTARA

    Un studiu publicat de cercetatorii de la Universitatea Harvard a demonstrat ca bebelusii ai caror mame au consumat peste pe perioada sarcinii si alaptarii, iar ulterior au primit in alimentatia lor peste, au avut o dezvoltare neuropsihica mai rapida si sunt mai inteligenti.


    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here