„Diabetul nu este o joaca!”

Campania „Diabetul nu este o joaca” isi propune constientizarea principalelor simptome ale diabetului de tip 1 pentru a se depista in stadiu incipient afectiunea, precum si a simptomelor pentru evitarea starilor comatoase in care copiii pot ajunge. Proiectul este o premiera in Romania, fiind prima campanie in domeniul sanatatii pentru copiii cu diabet de tip 1, in care protagonisti sunt chiar copiii cu diabet.

 Vezi si Nu lasa garda jos, desi are diabet si boala celiaca

Copiii cu diabet sunt si ei copiii Romaniei, si, la fel ca ceilalti copii, reprezinta viitorul Romaniei.

„Ma numesc Vlad. Am 15 ani. La 11 ani, viata de copil fara griji s-a schimbat radical cand, la camera de garda a Spitalului Grigore Alexandrescu, mama primea vestea ca am diabet. Ajunsesem acolo cu glicemia 650, aproape de coma, chinuit de toxicitatea zaharului din sange, care imi dadea stari de greata teribile si o somnolenta careia nu ii gasisem pana atunci nicio justificare. Intuitia mamei ca intram in coma se adeverise, cand medicul de garda a chemat ambulanta pentru transferul care urma sa fie transferul vietii mele… la Spitalul Marie Curie. Acolo am inceput sa inteleg ce este diabetul. M-am bucurat, sincer, ca nu e ceva mai grav. Am crezut initial ca am sa mor. (…) Am trecut prin momente in care imi spuneam: “Cum sa duc toata viata asa, in stresul asta?!, Cum o sa fac fata?, Ce sa fac sa nu ajung sa complic lucrurile?”. Zilele treceau, dar mai abitir noptile. (…) Daca va intrebati cum e o criza de hipoglicemie, va spun ca e al naibii de ciudata. Simt ca lesin, ca ma prabusesc, vin transpiratiile reci, vederea aproape opaca si simt ca ma duc.  (…) Sunt multe de zis, cum ar fi reactia celor din jur la problema ta, rusinea de a scoate pen-ul in mijlocul strazii pentru ca trebuie sa supravietuiesti, probleme de ordin sufletesc, “De ce eu nu sunt la fel ca ceilalti?! Adica sunt, dar nu chiar!. Pentru asta m-am hotarat sa lupt, sa avem si noi viata copiilor cu diabet ca in Italia, Anglia, Slovenia sau Cehia de exemplu. (…) Campania DIABETUL NU ESTE O JOACA este povestea mea, dar si a miilor de copii care poarta cu ei aceasta  boala cronica. Eu atat am sa va spun! Fii atent la copilul tau! DIABETUL NU ESTE O JOACA!”

Vlad, 15 ani

Aceasta este povestea unui copil care la varsta de 11 ani a aflat ca are diabet zaharat de tip 1. Asemanatoare sunt povestile a mii de copii din Romania (aproximativ 3500 de copii din Romania se confrunta cu aceasta afectiune!).

Destine marcate de aproximativ 3600 de intepaturi pe an doar pentru controlul glicemiei si de alte peste 1800 de intepaturi anuale pentru administrarea insulinei, adica un total de aproape 5400 intepaturi in fiecare an pentru fiecare copil!

Problematica copiilor cu diabet a determinat nevoia de actiune a Asociatiei „Suflet pentru Dulcinei”, a Federatiei Asociatiilor Diabeticilor din Romania, a Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Endocrinologie Pediatrica si a Asociatiei „Sprijin pentru Diabet”, care au pus bazele proiectului Coalitia pentru Diabet Juvenil.

Vezi si Copiii cu diabet de tip 1 au invatat tehnica de resuscitare

Prin aceasta voce comuna reprezentativa pentru diabetul juvenil, obiectivele coalitiei sunt:

  1. Introducerea in Programul National de Diabet Zaharat a decontarii senzorilor de monitorizare continua a glicemiilor pentru copiii cu diabet zaharat cu varsta pana la 18 ani, cu posibilitatea de extindere a decontarii si la tinerii cu diabet de tip 1, peste 18 ani.

 

  1. Obtinerea decontarii a 4 teste de glicemie pe zi si pentru tinerii cu diabet zaharat cu varste peste 18 ani. In momentul de fata copiii primesc 4 teste de glicemie/zi, iar tinerii cu varsta peste 18 ani sunt intr-o situatie critica, acestia beneficiind de 1 bandeleta/zi pentru determinarea glicemiei, fiind tratati din momentul in care ajung la majorat exact la fel ca pacientii adulti.

 

  1. Accelerarea procesului de prezenta in spatiul public a informarilor legate strict de aceasta boala cronica: simptome, tratament, pericole, dar si a mediatizarii nevoilor stringente ale copiilor cu diabet zaharat insulino-dependent.

 

  1. Pornind de la experienta existenta in unele centre se impune crearea unor centre zonale care sa monitorizeze constant copiii cu diabet „echipati” deja cu senzori sau senzori si pompe.

 

  1. O alta problema dureroasa este lipsa medicilor pediatri diabetologi. Coalitia pentru Diabet Pediatric solicita infiintarea subspecialitatii de diabet pediatric.

Vezi si Alina Andreescu: Diabetul la copii

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here