Cum îți dai seama că poate copilul tău are diabet?

Foto: www.capitalareapediatrics.com

Daca e copilul tau intr-adevar mai  apatic, mai obosit, bea exagerat de multe lichide, are probleme cu vederea si are glicemia crescuta s-ar putea sa aiba diabet.

Citește și: Diabetul la copii: cum il recunosti?

La ce simptome sa fii atent:

* oboseala, apatie;
* mananca mai des si mai mult;
* urineaza des;
* bea multe lichide;
* acuza tulburari de vedere;
* scade in greutate;
* apar infectii trenante ale pielii si mucoaselor (candidoza). Uneori debutul poate fi rapid: somnolenta, dureri abdominale, greata, varsaturi, deshidratare, sete marcata, respiratie cu miros de acetona.

Complicatii

Diabetul poate da complicatii precum: scaderea vederii, afectiuni renale si ale sistemului nervos, debutul precoce al aterosclerozei prin implicarea metabolismului lipidelor.
Cu ajutorul dietei, al insulinei si al activitatii fizice, valoarea glicemiei trebuie mentinuta intre 80-180 mg/dl.

Tratamentul cu insulina
* Copilul va face injectii cu insulina zilnic sau chiar de cateva ori pe zi.
* Au aparut noi tipuri de insulina care permit o mare flexibilitate in alimentatie si in orarul injectiilor.
* Se poate folosi si „pompa de insulina”, dotata cu un furtunas si un cateter mic din silicon, montat in piele, care livreaza si administreaza insulina.
* Medicul va stabili tratamentul potrivit.

Tipurile de diabet
Diabetul de tip I este numit si diabet juvenil. Este cea mai frecventa forma intalnita la copii, dar poate aparea si adulti. Apare atunci cand pancreasul nu poate produce suficienta insulina, vinovata pentru aceasta tulburare metabolica fiind o reactie autoimuna in care organismul produce anticorpi impotriva propriilor structuri.
Mostenirea genetica, factorii de mediu si anumiti factori infectiosi isi disputa rolul intre cauzele, inca neclare, ale acestei afectiuni. Acest tip de diabet zaharat este insulino-dependent: bolnavul trebuie sa-si monitorizeze permanent glicemia si sa primeasca zilnic injectii cu insulina.

Diabetul de tip II (insulino-independent) apare mai rar la copii, fiind legat de obezitate. Afecteaza mai ales persoanele de peste 40 de ani si, de obicei, poate fi controlat prin dieta, exercitii fizice si medicatie orala.
Este consecinta unei „rezistente” a organismului la insulina. In ultimii ani, cresterea numarului de copii care sufera de obezitate (din pricina mancatului in exces sau la fast-food, a dulciurilor rafinate, a sucurilor cu adaos de zahar si lipsei miscarii) au inlesnit drumul diabetului catre varste mici.

Sfaturi pentru mamici
* Mergi cu copilul la medic.
* Informeaza-te cat mai mult despre diabet si ajuta-l si pe copilul tau sa inteleaga ce se intampla. Citeste despre tipurile de insulina, cum se pastreaza si administreaza corect. Informatii utile poti regasi in cartea „Clinica Mayo. Despre diabet”, scrisa de Maria Collazo-Clavell.
* Verifica-i regulat glicemia: cumpara un dispozitiv cu ajutorul caruia poti face acest test acasa. Glicemia se poate testa folosind: teste vizuale, cu indicatori care isi schimba culoarea in functie de concentratia zaharului in sange (rezultatele sunt orientative) sau aparate pentru determinarea glicemiei care arata cu rapiditate si precizie rezultatul testarii.
* Du-te imediat la medic daca apare o alta afectiune.
* Cand copilul e suficient de mare, invata-l sa-si faca singur testele.
* Urmeaza cat mai strict dieta stabilita de medic! Asigura-te ca are la el un pachetel cu mancare potrivita la scoala.
* Stabileste impreuna cu medicul o planificare a datelor la care vei duce copilul la control.
* Informeaza-i pe colegii lui de scoala si pe profesori despre afectiunea micutului, despre semnele care anunta scaderea glicemiei si spune-le care sunt primele masuri ce trebuie luate in caz de urgenta.
* Nu uita: un tratament corect implica activitate fizica regulata!

Dieta
Medicul va stabili cat si ce e bine sa manance in functie de varsta lui si de greutate. Nu exista o reteta sau un regim care se poate aplica tuturor copiilor. Asigura-i un regim echilibrat, bogat in fibre si sarac in grasimi si glucide, cu fructe si legume proaspete.
Invata-l sa manance trei mese principale si doua-trei gustari zilnic! Odata ce copilul a inteles cum raspunde organismul la alimente si insulina, consumul de dulciuri e posibil atata timp cat este insotit de cresterea dozei de insulina.
Cand luati masa impreuna, toata familia va manca acelasi meniu ca juniorul cu diabet. El este si asa diferit de ceilalti, nu trebuie sa-l faceti sa simta asta in fiecare moment.
Activitatea fizica este direct legata de aportul de alimente. Alimentele cresc glicemia, in timp ce efortul fizic o scade, de aceea copilul trebuie sa primeasca o mica gustare inaintea efortului fizic: un fruct sau o alta sursa de carbohidrati (glucide).

Despre diabet
Diabetul este o afectiune cauzata de valorile crescute ale glucozei in sange (hiperglicemie). Glucoza provine din alimentele consumate, dupa ce acestea sunt digerate in stomac si intestin. Responsabila cu controlul cantitatii de glucoza din sange este insulina – un hormon produs de catre pancreas, care are si rolul de a inlesni trecerea glucozei in celule, unde este utilizata drept „combustibil”.
Atunci cand apare diabetul, glicemia creste prin doua mecanisme: fie organismul nu are destula insulina pentru a transporta glucoza din sange in celule, fie – mai rar – celulele nu pot utiliza insulina, desi ea exista.

Concluzii
Trebuie sa ai rabdare, sa dai dovada de dragoste, energie, devotament, pentru ca aceasta afectiune necesita monitorizare si tratament toata viata si poate fi insotita de complicatii severe. Primul pas spre reusita este intelegerea bolii de catre parinti, anturaj si de catre copil – atat cat ii permite varsta.
Indiferent de tipul de diabet, marea incercare in cazul copiilor este asigurarea cresterii armonioase  si pastrarea confortului psihic.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here