De ce plange micutul?

    Ilustratie: Cosmin Ardeleanu

    Specialistii sunt de parere ca, in fiecare zi, orice bebelus plange in medie, insumat, aproximativ doua ore. Uneori, un biberon cu lapte sau schimbatul scutecelor poate linisti plansul copilului, insa alteori nicio metoda nu-l poate face pe cel mic sa se calmeze.

    Imi e foame!

    Asa spun parca lacrimile micutului tau, atunci cand el chiar plange de foame. Majoritatea nou-nascutilor par a avea un program fix de masa care este anuntat prin intermediul plansetelor, din doua in doua ore, dupa ceas.

    Unii bebelusi devin frenetici atunci cand le este foarte foame si urla ca din gura de sarpe. In momentul in care sunt hraniti, par atat de pofticiosi incat inghit laptele pe nerasuflate, ceea ce poate duce apoi la regurgitare sau ragait. De aceea, daca iti vezi copilul ca mananca fara sa rasufle, indicat ar fi sa-l opresti putin, sa-l iei in brate si sa-l mangai usor pe spate pana elimina aerul inghitit la supt.

    Acelasi lucru trebuie sa-l faci si dupa ce si-a terminat masa, pentru ca nu cumva gazele din stomacelul lui sa nu-l lase sa doarma, sa-i provoace dureri de burtica si sa urmeze alte reprize de plans. Daca iti alaptezi bebelusul si obisnuiesti sa bei cafea, sa mananci picant sau sa consumi alte alimente acide, cel mic s-ar putea sa faca scandal tocmai pentru ca nu-i place laptele de la pieptul tau.

    Mi-e somn!

    Adesea, cand ajung sa fie foarte obositi, bebelusii devin agitati, morocanosi si nu te mai poti intelege cu ei, orice ai face. Asigura-te ca micutul tau doarme suficient in timpul zilei si al noptii si nu-l lasa niciodata sa devina suprasolicitat. Nou-nascutii trebuie sa doarma aproximativ 16 ore pe zi, uneori chiar mai mult.

    Cand se apropie ora de culcare, cu ceva timp inainte fii atenta si monitorizeaza toate semnele care ar putea indica o oboseala excesiva din partea copilului. Daca devine sacait, plange din orice si se freaca la ochi cu manutele, este cazul sa-l pui in patutul sau si sa-l pregatesti in liniste de culcare.

    Prea mult zgomot, prea multa agitatie in jurul sau, precum si stimulare vizuala il pot face pe cel mic sa planga neconsolat. De aceea trebuie sa aiba camera lui unde sa nu auda decat sunete linistitoare precum muzica in surdina, zgomotul monoton al unui ventilator, al umidificatorului de aer sau al ceasului.

    Sunt bolnavior!

    In primele saptamani de viata, sistemul imunitar al bebelusului nu este maturat, motiv pentru care cel mic ar putea oricand sa raceasca sau sa capete vreo infectie la ureche. In astfel de cazuri nu ai altceva de facut decat sa-i acorzi cea mai buna ingrijire, urmand cu strictete instructiunile medicului pediatru.
    Sa nu uitam totusi de colici. Colicile reprezinta una dintre cele mai des intalnite probleme la bebelusi, despre care nu se stie mare lucru.

    Specialistii au estimat ca aproximativ 25% dintre sugari sufera de colici, ceea ce duce la un plans inconsolabil, mai ales seara, inainte de culcare.

    Plansul din cauza colicilor poate dura si pana la trei, patru ore pe zi, mai mult de trei zile pe saptamana si, uneori, chiar mai mult de trei saptamani. Intreaba-ti mereu medicul pediatru care este cea mai buna metoda de tratament.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here