Cum sa-ti dai seama de aptitudinile copilului tau

    Daca esti mama unui baiat in varsta de 8 ani care croieste haine pentru muschetarii de jucarie din dotare sau ai o fata de 9 ani care demonteaza masinutele si tramvaiele verisorului Bebe, te poti gandi deja ca fiul tau va deveni un designer fashionist iar fiica ta, un remarcabil inginer?

    Am gasit o companie care se ocupa de evaluarea potentialului copiilor, adolescentilor si al persoanelor mature, www.yourway.ro. Iar o discutie cu Mihaela Feodorof, unul dintre intemeietorii acestui ,,cabinet’’ m-a pus pe ganduri vizavi de aptitudinile mele.

    Ce ar fi fost daca as fi devenit chirurg? Caci pana la varsta de 12 ani eram preocupata sa operez toate papusile prietenelor. O faceam ,,curat’’, fara sa las prea multe urme de cusaturi pe scalpurile acestora.

    Mihaela Feodorof este mama a trei copii, toti baieti, cu varste de 10, 11 si 12 ani. Am intrebat-o daca acesta a fost motivul pentru care a optat pentru aducerea acestor teste, iar Mihaela mi-a raspuns ca in oarecare masura a contat foarte mult experienta sa personala: a studiat filologia din pasiune pentru Mircea Eliade iar in final a ajuns director de recrutare si gestiune de talente intr-o banca.

    ,, Legatura intre aceste domenii aparent opuse a fost nivelul meu crescut de a socializa, empatia si senzitivitatea interpersonala. Pentru ca in general iubesc oamenii si ma implic in fiecare caz.’’, motiveaza Mihaela.

    Referitor la varsta la care poti sa evaluezi talentele copilului tau, aceasta este de 8 ani, cand deja merge la scoala. De cele mai multe ori parintii sau profesorii observa preferintele copiilor dar exista si o doza de subiectivism care influenteaza, din pacate, alegerile copiilor.

    Din experienta Mihaelei, cazurile cele mai fericite sunt cele in care parintii isi cunosc suficient de bine copiii si nu conditioneaza alegerile facute de acestia. Sunt familiile in care relatia parinte copil este una de amicitie, iar discutiile privind viitorul acestora se bazeaza pe increderea acordata copiilor, in acest fel responsabilizandu-i.

    Am luat un exemplu, influentata de ultima carte citita, despre viata lui Gauguin si am intrebat-o pe Mihaela cum ar proceda daca unul dintre baietii ei ar excela la matematica si in acelasi timp ar desena minunat. Cum sa-i explici unui copil ca pentru siguranta lui ar fi benefic sa devina bancher si sa continue sa-si dezvolte ca hobby pasiunea pentru pictura, fara a avea anumite frustrari mai tarziu?

    Mihaela este de parere ca in privinta excelarii unui domeniu este mai dificil intrucat obtinerea performantelor nu are intotdeauna la baza un talent nativ. Performantele intr-un domeniu pot fi rezultatul unui efort sustinut si studiu individual, de exemplu la matematica.

    Preferinta pentru studierea artelor nu poate fi insa incununata de performanta decat daca are la baza talentul nativ. In ceea ce priveste optiunea pentru o cariera care sa asigure stabilitate materiala, depinde mai mult de factorii motivationali ai persoanei. Sunt persoane pentru care rasplata financiara nu este dominanta si astfel nu pot fi constransi sau convinsi in alegerea unei meserii pe acest criteriu. Apoi, o persoana motivata in a obtine venituri stabile si importante, cu siguranta o sa reuseasca sa-si canalizeze talentul si competentele profesionale in asa fel incat acestea sa-i fie recunoscute si material.

    Am intrebat-o pe Mihaela daca exista anumite jocuri din care sa-ti dai seama de talentele viitoare ale copilului. Ei bine, nu exista asa ceva, dar o poti face observand preferintele si comportamentul unui copil, modul in care el relationeaza, isi construieste cercul de prieteni, comunica si in functie de rezultatele scolare pe care le obtine (atat cat poate programa scolara romaneasca sa evidentieze). Toate acestea pot sa te ajute pe tine, ca parinte….
    Citeste mai mult pe Tabu.ro

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here