Colicile, motiv de chin pentru bebelusi si parinti

    Foto: Shutterstock

    Nu este deloc neobisnuit pentru nou-nascuti sa aibe perioade in care sunt deosebit de iritabili si plang mult, aparent fara motiv. Motive au suficiente, fie ca au nevoie de atentie, le este foame, somn, frig sau cald, sufera de colici sau de o alta afectiune, ei plang, acesta fiind deocamdata singurul mod in care isi pot exprima sentimentele.

    Daca banuiesti ca bebelusul tau are colici trebuie sa urmaresti urmatoarele simptome:
    • Plange viguros si neconsolabil pe o durata lunga de timp; • Simptomele apar aproximativ in acelasi moment, ziua sau noaptea, frecvent dupa mese si inceteaza de obicei la fel de brusc cum au inceput;
    • Prezinta semne de balonare si meteorism abdominal;
    • Are abdomenul destins si tare, isi strange genunchii la piept, da din manute si picioruse si isi arcuieste spatele;
    • Prezinta agitatie, iritabilitate si doarme foarte putin.

    Colicile se manifesta ca o durere abdominala acuta cu caracter de crampa, fiind probabil cea mai puternica durere pe care a experimentat-o bebelusul tau pana in acel moment. Ele afecteaza aproximativ 20% dintre sugari. In general colicile apar in jurul varstei de 3 saptamani, cu un apogeu la varsta de 6 saptamani si dispar in jurul varstei de 3-4 luni.

    Desi colicile pot aparea in orice moment al zilei majoritatea bebelusilor plang mai mult dupa amiaza si seara. Medicii pediatri folosesc urmatoarea regula pentru diagnosticul colicilor: un bebelus care plange trei sau mai multe ore pe zi, de cel putin trei ori pe saptamana, intr-un interval de trei luni.

    De ce apar colicile?

    Se pare ca acestea apar din cauze diferite in functie de fiecare bebelus. Exista mai multi factori favorizanti ai colicilor care, atunci cand sunt prezenti concomitent, pot duce la aparitia acestora: • Nou-nascutii au un sistem digestiv imatur care abia invata sa proceseze alimentele. Ei nu au un peristaltism intestinal suficient de eficient pentru propulsarea alimentelor de-a lungul tractului intestinal. De asemenea nou-nascutii nu au inca formata flora intestinala benefica (probioticele) care se va dezvolta in timp si va ajuta la digestie. • Anumite alimente consumate de mama contin substante chimice volatile si alergeni care intr-o mica proportie pot trece in lapte si la unii bebelusi pot da discomfort abdominal si pot duce la aparitia colicilor.

    Consumarea de catre mama de alimente precum varza, conopida, mazarea, gulia, fasolea si alte legume cruciferoase poate duce la aparitia colicilor la sugar. • Sugarii inghit frecvent cantitati mari de aer in timpul alaptarii la san, ceea ce contribuie de asemenea la aparitia colicilor. Se pare ca la aparitia colicilor bebelusului contribuie si stimulii ambientali in exces. Astfel, cu cat va fi mai multa agitatie in jurul bebelusului: zgomot, vizitatori, rude, TV, telefoane, lumina puternica, cu atat va creste riscul de aparitie a colicilor.

    Dupa alaptare este important ca bebelusul sa fie tinut ridicat aproximativ 15 minute si ajutat sa elimine cat mai bine aerul. La calmarea colicilor ajuta si masuri precum aplicarea unui scutec incalzit pe burtica bebelusului, masarea usoara a abdomenului acestuia in sensul acelor ceasornicului, plasarea bebelusului pe burta mamei, leganatul. Exista o multitudine de produse medicamentoase care pot ameliora colicile bebelusului tau. Acestea insa vor fi prescrise de medicul pediatru in functie de intensitatea simptomelor deoarece chiar si produsele naturiste administrate neadecvat pot duce la aparitia de manifestari adverse.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here