Cat de importante sunt trompele uterine

     Trompele uterine, denumite şi oviducturi sau tubele lui Fallopio, sunt nişte structuri anatomice ce au de îndeplinit o serie de sarcini extrem de complexe pentru realizarea cu succes a fecundării.
    Ele trebuie să asigure şi să sprijine captarea ovulului din cavitatea peritoneală, transportul acestuia spre cavitatea uterină, transportul spermatozoidului spre locul de întâlnire cu ovulul, să ajute la producerea fertilizării, precum şi la transportul embrionului până în cavitatea uterină.
    Din punct de vedere anatomic trompele sunt nişte formaţiuni musculare cilindrice, de 10-14 cm lungime ce fac legătura între cavitatea uterină şi cavitatea peritoneală din vecinătatea celor două ovare.
    Delicata structură tubară poate fi lezată de numeroşi factori infecţioşi sau inflamatori, mecanici sau chimici, comunicarea dintre cavitatea abdominală şi cea uterină putând fi întreruptă complet sau parţial astfel încât ori ovulul şi spermatozoidul nu se mai pot întâlni, ori capacitatea de transport a embrionului este compromisă.

    Blocajul trompei sau disfuncţia tubară ajung să aibă o pondere de până la 40% din totalul cauzelor infertilităţii la femeie. Contribuţia majoră o aduce boala inflamatorie pelvină (BIP) care constă în inflamaţia acută a tuturor organelor aflate în pelvis, urmată de o vindecare cu sechele. Infecţiile sexuale provoacă mari probleme Cauza cea mai frecventă a apariţiei BIP şi care implicit va afecta buna funcţionare a trompelor uterine, o constituie infecţiile cu transmitere sexuală, dintre care detaşat conduc chlamydia şi gonoreea.
    De vină mai pot fi infecţiile cu germeni nespecifici ce apar după avorturi spontane sau provocate, după naştere, după diferite proceduri diagnostice precum chiuretajul biopsic al cavităţii uterine sau histerosalpingografia. Aplicarea defectuoasă a dispozitivelor de contracepţie intrauterine (steriletul) poate să producă în egală măsură o infecţie de natură ascendenta care să implice trompa. Alte cauze ce pot produce distorsionarea arhitecturală a trompelor sunt reprezentate de endometrioză, tuberculoză, infecţiile din vecinătate (apendicite) sau procedurile chirurgicale pe structurile din vecinatătea trompei. De multe ori, problema este sesizată doar atunci când femeia doreşte să facă copii.

    Întrebare: Cum pot fi depistate din timp eventualele disfuncţionalităţi ale trompelor uterine?
    Cel mai adesea, leziunile trompelor nu îşi fac simţită prezenţa, motiv pentru care este necesar un consult medical prin care să fie cautate anumite condiţii ce pot cauza infertilitatea. Histerosalpingograma este obligatorie în astfel de cazuri şi se efectuează la 2-6 zile după terminarea menstruaţiei.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here