Bulgaras de viata

    foto: Guliver

    Perioada fertila a unei femei, caracterizata de productia ovariana ciclica de hormoni si de ciclurile menstruale periodice, incepe la pubertate. In fiecare luna, organismul femeii se pregateste sa genereze si apoi sa gazduiasca o viata noua, printr-o serie surprinzatoare si perfecta de fenomene biologice.

    Doi dintre hormonii produsi de hipofiza (o mica glanda aflata in encefal) stimuleaza, in prima faza a ciclului ovarian, maturizarea celulelor-ou si eliberarea lor in interiorul cavitatii abdominale, adica ovulatia. In acest moment mucoasa prezenta la intrarea canalului cervical al uterului, cu rolul de a-l proteja de agentii patogeni vaginali, se dizolva pentru a permite trecerea spermatozoizilor care ar putea ajunge in vagin in timpul unui contact sexual.

    Momentul fecundarii reprezinta fuziunea celor doua celule, fiecare cu cromozomii ei si formarea zigotului, prima celula din noul individ. Caracteristicile genetice ale celor doi parinti sunt acum combinate intr-o formula unica in mica celula. Aceasta incepe sa se divida rapid si sa se apropie de cavitatea uterina unde se va implanta. Mucoasa uterina este in acest moment pregatita cu toti nutrientii care vor fi necesari in prima faza a cresterii.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here