Bebelusul anului 2009 in termeni financiari

    Bebelusul vostru mult dorit a venit pe lume si sunteti parintii cei mai fericiti de pe pamant. Din punct de vedere material, nasterea unui copil se traduce printr-o multitudine de cheltuieli, unele punctuale, altele recurente. Vrei sa afli care este dimensiunea “impactului” pe care venirea pe lume a copilului tau o are asupra finantelor familiale?

    Ne-am gandit sa iti oferim o evaluare a costurilor pe care le presupune intalnirea cu copilul tau si mai ale sla ce sa te astepti in primul an de viata. Atentie! Va trebui sa iei in calcul mai multe elemente. Daca este primul nascut si nimeni din jur nu iti ofera niciun ajutor, nici material, nici in privinta hainelor ori a anumitor lucruri necesare pentru ingrijirea copilului si, in plus, ti-ai propus sa-i oferi copilului tot ce este mai bun, va trebui sa te astepti ca factura sa fie cam ridicata.

    Daca in plus, vrei ca micutul sa fie cel mai elegant, sa aiba ultimul racnet in materie de biberoane, carucioare sau jucarii, cu siguranta ca factura va fi una extrem de piperata. Oricum ar fi, indiferent cate eforturi fac parintii pentru a reduce cheltuielile vor exista intotdeauna anumite cheltuieli ce nu pot fi diminuate capitole de cheltuieli si care vor apasa permanent asupra bugetului familiei.

    Sa vorbim despre alimentatie

    Aici lucrurile par mai simple la prima vedere, daca micutul este alaptat la san. Desi pare ca alaptarea la san este o metoda foarte ieftina, trebuie luat in calcul faptul ca ai nevoie sa investesti in propria ta alimentatie, care sa fie sanatoasa si sa nu afecteze calitatea laptelui si cantitatea acestuia. Chiar daca nu trebuie sa consumi lucruri speciale nu poti manca chiar orice pentru ca poti influenta gustul laptelui si micutul va refuza sa mai manance.

    Apoi, ai nevoie de tot felul de creme de intretinere a sanilor (intre 10 si 50 lei), aparatori pentru protejarea sanilor la alaptat (2 bucati din silicon – intre 12 si 60 lei), tampoane pentru sani (intre 12 si 60 de lei), sutiene pentru alaptat (intre 50 si 160 lei). Daca bebelusul este hranit cu biberonul, pentru primele sase luni trebuie sa-ti calculezi cantitatea de lapte, apa si biberoane. O cutie de formule de lapte de 400 grame costa intre 20 si 40 de lei dar poate costa si 80 lei daca este vorba despre formule pentru copii alergici la lactoza. Calculeaza cel putin patru cutii pe luna, iar dupa varsta de sase luni, sau chiar mai devreme, in functie de recomandarea pediatrului in privinta introducerii divversificarii, va trebui sa calculezi si alte produse, precum budinci de fructe si legume (intre 4 si 7-8 lei) sau cereale (circa 12 – 14 lei cutia).

    Nu uita apoi de biberoane, 3-4 sunt suficiente si costa intre 10 – 25 lei in functie de materialul din care sunt confectionate (plastic sau sticla), tetina, forma, culoare, dimensiune. Desi borcanelele cu creme si budinci pe care le gasesti in farmacie sunt foarte sanatoase si mult mai la indemana, fiind gata preparate si delcioase pentru bebelusul tau, nu uita ca este sanatos si poate chiar mai ieftin sa-i prepari chiar tu copilului tau mancarica preferata acasa. Nu in ultimul rand, vei avea nevoie de un sterilizator – intre 80 si 350 lei si poate chiar de o pompa de san – 25 lei daca este mecanica si poate ajunge la peste 100 de lei, o pompa electrica.

    Igiena perfecta

    Nu trebuie sa faci rabat la calitate pentru igiena copilului tau, dar va trebui sa ai foarte mare grija deoarece in privinta produselor destinate igienei copilului lucrurile se pot complica foarte mult. Farmaciile, supermarketurile si orice alt magazin de profil iti vor oferi in orice moment numeroase branduri atragatoare si exista riscul sa “uiti de tin” si sa cumperi prea mult sau chiar lucruri mai putin necesare. Va trebui sa mergi pe principiu sa ai o rezerva intodeauna in casa pentru copilul tau dar sa nu faci acumulari nejustificate. Astfel, igiena bebelusului inseamna lucruri in fapt foarte simple.

    Mai ales in prima luna, pediatrii recomanda ca bebelusul sa fie spalat pe tot corpul si pe cap cu sapun special pentru copii cu ph neutru, intre 3 si 5 lei, iar mai apoi cu sampon sau gel de dus (10 – 30 lei in functie de producator). Mai ai nevoie de un ulei de masaj (circa 10-20 lei), ser fiziologic (circa 1,2 lei doza de 5 ml) si servetele umede – 12 lei pachetul (necesare cam doua pe luna). Poti apela si la metoda de a-ti cumpara seturi de cosmetice pentru bebelusi, care contin toate cele necesare pentru copil, la sume variind intre 50 si 70-80 de lei si ajung cel putin 2 – 3 luni.

    Scutecele sunt marea problema , alaturi de formulele de lapte deoarece se consuma la fel de repede ca si acestea, adica “cam cat ai clipi”. Cum, scutecele se schimba de regula inainte de fiecare masa a bebelusului si oricum, de fiecare data cand este nevoie, pentru a nu risca aparitia iritatiilor si a unor eventuale infectii, mai ales in prima luna va trebui sa calculezi minimum 6-7 scutece pe zi. Indiferent de marimea pachetului, (de regula pachetele cu mai multe scutece – circa 50-70, sunt mai practice), pretul unui scutec de unica folosinta variaza intre 0,7 si peste 1 leu. Exista in egala masura si scutece ce pot fi refolosite si se spala la masina – circa 10 lei bucata. Mai pune la socoteala betisoarele pentru urechi – circa 8-14 lei pentru 100 bucati, un aspirator nazal – circa 8 lei.

    Garderoba ideala

    Si in privinta hainelor unui bebelus, mai ales in primele luni, exista tendinta ca foarte multi parinti sa cumpere fara rost tot felul de produse de imbracaminte care se vor dovedi inutile. Totusi, mai ales in primele sase luni viata, va trebui sa contezi pe cel putin 6-8 tinute intr-un ninterval de 24 de ore. Indiferent de anotimp, va trebui sa te asiguri ca hainutele micutului sunt comode, din bumbac, usor de manevrat. Nu este indicat sa cumperi prea multe lucruri mai ales pentru ca vei observa ca bebelusul tau va creste vazand cu ochii. S Mai ales pentru ca a venit caldura, copilul va avea nevoie de circa 10-12 body-uri cu maneca scurta, dar si de cateva 5-6 body-uri cu maneca lunga si pantaloni sau de pantaklonasi separati.

    Preturile variaza si in acest caz in functie de producatori, design si pornesc de la minimum 5-6 lei si pot ajunge pana la 50-70 sau chiar peste 100 de lei bucata. Tu decizi in astfel de cazuri cat de mult iti permiti sa cheltuiestui. Ai nevoie si de botosei sau ciorapei ca si de 4-5 jachete cu maneca lunga. Chiar daca este cald poti avea nevoie si de caciulite din bumbac – de la 3-4 lei bucata.

    Distractia nu trebuie sa lipseasca Chiar daca in primele saptamani micutul tau nu poate face prea multe lucruri trebuie sa ii oferi putina distractie. Specialistii sunt de parere ca si acest caz depinde de intuitia ta ce alegi pentru ca exista anumite jucarii care desi par foarte simple ii pot oferi copilului placerea jocului mult mai mult timp decat ti-ai imagina.
    Citeste mai mult in Revista Superbebe

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here