Auu, il doare burtica!

    O afectiune des intalnita la bebelusi este diareea acuta, ce se caracterizeaza prin aparitia relativ brusca de scaune frecvente, de aspect moale, apoase, insotite de balonari, dureri abdominale (colici) si de eliminari de gaze.

    Este un simptom care se intalneste mai frecvent in sezonul cald si in majoritatea cazurilor este cauzat de o infectie a intestinelor cu diferiti microbi: bacilul dizenteriei, bacilul febrei tifoide sau al febrelor paratifoide, bacilul coli, bacilul proteus. Unii dintre acesti microbi se gasesc normal in tubul digestiv al omului, dar ei devin agresivi in urma unor greseli de alimentatie. Alti microbi pot fi introdusi in organism odata cu apa si alimentele contaminate ori prin intermediul mainilor murdare.

    Nu confunda diareea cu scaunele lichide, galben-aurii ale bebelusilor alaptati la san. Diareea apare si dupa o alimentatie prea consistenta sau care contine mai multe fibre alimentare decat de obicei. Apar scaune frecvente moi sau lichide. Este necesara supravegherea riguroasa a greutatii copilului. Cota de alerta o reprezinta o pierdere de mai mult de 5 la suta din greutatea corporala, iar in acest caz este necesara spitalizarea. Asigura-te ca bebelusul are ce bea din plin: apa fiarta sau ceaiuri. In prezent, tratamentul presupune inlocuirea laptelui obisnuit cu substituenti (printre altele, fara lactoza, care poate provoca prelungirea diareei) si rehidratarea pe cale orala (solutii specifice hidro-electrolitice, adica din acelea care contin electroliti, (sodiu, potasiu), pierduti din cauza diareei si/sau a vomatului), timp de cateva zile pana la normalizarea scaunelor. Daca micutul tau are alimentatia diversificata, da-i, in plus, morcovi, orez, gutui, mere sau banana strivita.


    „Nu confunda diareea cu scaunele lichide, galben-aurii ale bebelusilor alaptati la san. Diareea apare si dupa o alimentatie prea consistenta sau care contine mai multe fibre alimentare decat de obicei.“


    SFAT SUPERBEBE

    Atentie! Chiar daca nu este o regula, igiena mainilor, evitarea alimentelor alterate ori a exceselor alimentare pot preveni starile de diaree acuta ale copilului tau si, implicit, o suferinta in plus. Diareea poate fi produsa si de cauze neinfectioase: mese copioase, alimente alterate, ciuperci otravitoare, calatorii. Medicul va aplica tratamentul in functie de cauza diareei, caci, daca nu se trateaza corect, diareea acuta poate deveni cronica.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here