Alimentele – unele i-ar putea face rau…

    Foto: GULIVER

    Diversificarea alimentatiei poate fi considerata o problema controversata, pentru ca medicii nu sunt intotdeauna de acord in privinta momentului in care trebuie facuta si, in plus, exista numeroase alimente ale caror avantaje si dezavantaje nu sunt apreciate la fel de toti.

    Decizia introducerii alimentatiei diversificate ii revine medicului, de comun acord cu parintii, luand in calcul si daca micutul este sau nu alimentat la san. Se spune ca alimentatia bebelusului hranit cu biberonul trebuie diversificata mai devreme decat a celui alaptat la san, deoarece se considera ca formulele de lapte praf sunt mai putin complete decat laptele matern. Oricare ar fi insa momentul in care te decizi sa incepi alimentatia diversificata a copilului tau, trebuie sa respecti o regula de baza: alimentele noi trebuie introduse treptat si cu rabdare. Se introduce cate un aliment nou la minimum doua zile, chiar o saptamana, pentru a ii lasa copilului timpul necesar spre a se obisnui cu noul gust. Pe de alta parte, sistemul digestiv al copilului trebuie sa se adapteze progresiv „noilor provocari“, pentru ca este foarte fragil. Se intampla ca unele alimente sa fie refuzate, dar, daca ai de-a face cu astfel de situatii, nu trebuie sa te impacientezi, pentru ca fiecare copil are astfel de reactii. Important este sa nu iti fortezi copilul sa accepte un aliment.

    Sunt reguli simple, dar precise

    Alimentatia diversificata se incepe de obicei prin introducerea legumelor si a fructelor. Se vor folosi la inceput cantitati foarte mici. Unii medicii recomanda insa sa incepi diversificarea alimentara prin introducerea fainoaselor, respectiv a cerealelor, care sunt mai usor de digerat, mai ales in alimentatia copiilor cu greutate redusa. Daca micutul tau are o greutate normala sau este mai grasut, aceasta faza alimentara poate fi amanata un timp. Cerealele se introduc de obicei in biberonul de seara. La inceput, se da o lingurita, iar dupa o saptamana se pun cate doua lingurite.

    Fructele si legumele sunt insa cele mai importante, mai ales datorita aportului de vitamine. Se introduc sub forma de compot sau zdrobite. Se poate incepe cu compot de mere, cate doua-trei linguri pe zi. Merele pot fi introduse si crude, apoi se poate continua cu un alt fruct, de obicei cu banana zdrobita. Apoi, se introduc legumele, gradat, iar mai apoi produsele lactate. Copiii accepta foarte usor branza de vaci sau iaurtul amestecate cu putin compot de fructe. Mai apoi, poate fi introdusa carnea de peste sau de pui si galbenusul de ou. Albusul nu se da mai devreme de un an. Poti apoi sa introduci la masa de pranz pastele fainoase, orezul si grisul.

    Nu vine totul deodata!

    Majoritatea medicilor recomanda carnea dupa varsta de sase luni, fiind indispensabila pentru copil deoarece este bogata in fier, proteine si aminoacizi. Copilul trebuie sa manance carne slaba, de vitel, de vita, de pui sau de peste. Nu este recomandata carnea de porc sau de cal, care sunt prea grase. Evita grasimile. E de preferat mai mult consumul de grasimi vegetale, adica uleiul de masline, de porumb sau de floarea-soarelui. Evita alimentele prajite, untul si smantana. Ouale constituie o sursa importanta de vitamine, proteine, de fier si de fosfor. De la varsta de cinci luni, i se poate da copilului un galbenus de ou tare. Painea, cartofii, pastele fainoase, orezul, grisul si legumele uscate trebuie sa fie si ele introduse gradat in alimentatia sugarului, dar in cantitati foare mici si dupa varsta de noua luni, deoarece sunt bogate in glucide.

    Laptele ramane alimentul de baza al copilului, dar nu ii poti da lapte de vaca mai devreme de cinci luni. Majoritatea specialistilor sunt de parere ca laptele de vaca poate fi introdus dupa varsta de un an, dar altii sustin chiar ca, pana la varsta de trei ani, copilul trebuie alimentat cu formule de lapte. Dupa varsta de noua luni, copilul poate manca orice fel de branza, cu exceptia celei de capra, a branzeturilor fermentate si a celor foarte sarate sau bogate in grasimi. Carnea de pasare este foarte importanta pentru copii, ca si pestele. Dupa varsta de cinci luni, se poate da piept de pui, de curcan sau de gaina taiat marunt si fara piele. Rata, care este mai grasa, se va introduce mai tarziu.

    Fructele sunt esentiale pentru alimentatia copilului, dar nu uita ca trebuie foarte bine spalate si curatate de coaja, deoarece aceasta poate fi acida sau impregnata cu insecticide. Evita fructele acide, cum sunt capsunile, pana la varsta de noua luni. La randul lor, legumele sunt foarte importante. Se recomanda fierberea lor la abur, pentru a isi conserva mai bine vitaminele. Legumele crude nu sunt recomandate mai devreme de varsta de zece luni, ca si legumele uscate (linte, fasole, mazare), care sunt mai greu de digerat.

    Unele alimente trebuie evitate din cauza riscului de sufocare, iar altele din cauza riscului de a provoca alergii. Pana la varsta de patru ani, sunt interzise arahidele, alunele, nucile, migdalele, bomboanele, pastele fainoase, orezul, painea in cantitati mari (risc de carente de fier si calciu si digestie deficitara), condimentele (excitante), apele minerale acidulate si sifonul. Evident, nu uita de interdictiile pentru cafea si alcool, care sunt de la sine intelese.


    SFAT SUPERBEBE

    Copiii trebuie invatati de mici sa manance sanatos, deoarece obiceiurile de hranire vor influenta comportamentul alimentar la maturitate. Studiile au evidentiat ca excesul de proteine, inainte de implinirea varstei de cinci luni, ar putea conduce la aparitia surplusului de greutate, mai tarziu. A fost observat faptul ca 40% dintre copiii grasi la un an, vor fi grasi si la maturitate.


    ATENTIE!

    Bebelusul nu are voie sa consume sare inainte de a implini varsta de patru luni, chiar daca i-ai diversificat alimentatia. Va trebui sa fii atenta, deoarece chiar si alimentele aparent nesarate sau chiar dulci contin sare.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here