Alergiile respiratorii, afectiuni frecvente primavara

    Foto: Shutterstock

    Alergiile respiratorii de tipul rinitei alergice si astmului bronsic afecteaza persoane de orice varsta care, in general, au predispozitie ereditara. Se manifesta primavara, sezonul specific alergiilor, insa si in alte perioade din an.

    Primavara iti ofera ocazia de a petrece mai mult timp in aer liber cu bebelusul tau. Temperaturile ridicate trezesc natura la viata, iar atmosfera se umple cu miresme si polen de la flori. Atat polenul, cat si praful sau alti factori din atmosfera pot afecta caile respiratorii ale bebelusului sau adultului, determinand aparitia alergiilor respiratorii. In acest caz, este necesar sa te adresezi medicului. In ultimii ani, specialistii au inregistrat o crestere a numarului de persoane afectate de alergii respiratorii.

    Parerea cercetatorilor este ca principala cauza a inmultirii cazurilor este in mod sigur legata de poluarea atmosferica, care amplifica efectele pe care le au alergenii ca polenul, praful de casa sau acarienii. Mecanismul este comun tuturor afectiunilor alergice: reactie anormala a organismului la contactul cu substante straine numite alergeni. Acestia, inofensivi in general, sunt capabili sa determine, la persoanele sensibile, reactii imunitare specifice responsabile de manifestarile clinice. Cercetatorii sunt de parere ca riscul de a dezvolta alergii este mai mare la copiii cu parinti care au la randul lor alergii.

    Rinita alergica este caracterizata de stranut, obstructie sau secretii nazale apoase, prurit nazal, faringeal si conjunctival. Se poate manifesta la sugari, insa este caracteristica in general varstelor mai mari.

    Astmul bronsic se manifesta in crize si este caracterizat de dificultati respiratorii. Chiar si copiii mici pot suferi de astm insa, de regula, este dificil de diagnosticat la copii mai mici de 3-4 ani.


    SFAT SUPERBEBE

    Alergiile respiratorii sunt provocate de inhalarea alergenilor (polen, acarieni, par de animale, praf etc.). In general, diagnosticul se bazeaza atat pe recunoasterea simptomelor, care este relativ usoara, cat si pe teste alergologice efectuate pentru individualizarea sursei alergiei. In cazul copiilor, rinita alergica poate fi confundata cu rinofaringita (la sugar) sau cu astmul bronsic la copiii mai mari.


    Cercetatorii sunt de parere ca riscul de a dezvolta alergii este mai mare la copiii cu parinti care au la randul lor alergii.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here