60 la suta din bebelusi au anemie

  Deficienta acuta de fier, cunoscuta sub numele de anemie feripriva, afecteaza 59,3 la suta din bebelusii cu varste pana in cinci ani, arata un studiu national realizat in anul 2005 de specialistii de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (IOMC), citat de Adevarul.

  „Fierul intra in compozitia unei multitudini de enzime de la nivelul sistemului nervos central. Iar lipsa fierului face ca celulele creierului sa se divida la o rata foarte redusa, ceea ce duce la o dezvoltare insuficienta a creierului“, explica profesorul doctor Ioan Gherghina, medic primar pediatru in cadrul IOMC.

  Incetarea precoce a hranirii bebelusului la san, introducerea in alimentatie a laptelui de vaca inaintea varstei de trei ani si diversificarea dietei inainte de sase luni sunt principalele cauze ale carentelor acute de fier in organismul micutilor. Potrivit specialistilor, pentru a reduce numarul bebelusilor anemici ar trebui ca acestia sa fie alaptati pana la cinci-sase luni, iar dupa aceasta varsta, micutii sa fie hraniti cu alimente imbogatite cu fier.

  Statisticile internationale arata ca o treime din copiii din intreaga lume sunt malnutriti, adica nu sunt hraniti corespunzator. Iar malnutritia in primii ani de viata poate duce mai tarziu la instalarea unor afectiuni grave, cum sunt diabetul, ateroscleroza, bolile cardiovasculare si chiar cancerul.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here