4 lucruri pentru prima data!

    Ilustratie: Cosmin Ardeleanu

    Ca orice proaspata mamica, dupa nasterea primului copil, te afli pusa in fata unui sir lung de intrebari la care nu gasesti prea multe raspunsuri. Pentru a-ti veni in ajutor, iti vom oferi solutii la patru dintre lucrurile pe care le vei face pentru prima data atunci cand iti vei tine copilul in brate.

    Prima baita

    Exista foarte putine lucruri care iti vor pune nervii la incercare asa cum se va intampla atunci cand va trebui sa-i faci micutului tau prima baita. Acest lucru deoarece cele mai multe dintre mame sunt incercate de nenumarate temeri, care pana la un punct sunt absolut normale. Pentru a fi sigura ca nimic rau nu se poate intampla, roaga-le pe mama sau pe soacra ta sa-ti dea o mana de ajutor sau, de ce nu, apeleaza la o prietena care a mai trecut prin aceasta experienta. Cel mic trebuie imbaiat intr-o cadita de plastic sau in chiuveta de la baie, pentru a avea cat mai putin spatiu de miscare. Daca ti-e teama ca iti va aluneca din maini din pricina sapunului, nu folosi manusi de baie, ci un burete special pentru pielea sensibila a bebelusului. Apa trebuie sa fie potrivita, nici prea fierbinte, dar nici prea rece, iar camera in care ii faci baie micutului sa fie incalzita cu trei, patru grade mai mult decat de obicei. Si, foarte important, nu-ti lasa copilul nesupravegheat in baie nici macar pentru un minut.

    Prima noapte nedormita

    Dupa acele prime cateva ore dupa nastere, cand bebelusul tau parca va sta de veghe, va trece prin experienta somnului prelungit, care va dura cateva zile. Acest lucru pana se va obisnui cu un program normal de masa si de somn si se va trezi la ore fixe. Asta inseamna ca si tu vei avea acelasi program, adica te vei trezi de cel putin trei, patru ori pe noapte si vei dormi tot atat cat doarme si el in timpul zilei. Pentru a-l invata pe cel mic diferenta dintre noapte si zi, ai cateva reguli simple de urmat. In primul rand, pe timpul noptii, in casa nu trebuie sa fie aprinsa nicio lumina, cu atat mai mult in camera lui. Mai apoi, de cate ori te vei trezi sa-l alaptezi, va trebui sa faci totul in cea mai mare liniste. Cu timpul, se va obisnui ca noaptea toti ceilalti membri ai familiei se odihnesc, lucru pe care ar trebui sa-l faca si el.

    In timpul zilei, urmeaza programul tuturor activitatilor obisnuite casei, fara sa tii cont de vreo restrictie pentru liniste, iar camera lui trebuie sa fie cat mai bine luminata.

    Intaia oara bolnavior

    Indiferent daca este vorba de o banala raceala, de o durere de burtica sau de o afectiune mult mai serioasa, primul tau impuls va fi sa cauti informatii despre simptomele micutului la medicul pediatru sau in cartile de specialitate.

    A te confrunta cu prima imbolnavire a copilului este, intr-adevar, un lucru ingrijorator pentru orice parinte. Este greu sa nu intri in panica atunci cand cineva atat de mic se simte rau. Foarte important de retinut este ca, ori de cate ori te afli intr-o astfel de situatie, sa nu-ti fie niciodata jena sa suni medicul la orice ora si pentru orice nelamurire.

    Pana la urma, nu are de ce sa se simta deranjat, deoarece telefoanele de la parinti trebuie trecute in fisa postului sau.
    Si mai mult, nu incerca niciodata sa-ti tratezi copilul dupa ureche.
    „Farmacia de parc“ trebuie evitata pe cat posibil, mai ales cand esti pentru prima data parinte.

    Primul planset neconsolat

    Mai devreme sau mai tarziu, te vei confrunta cu situatia in care bebelusul va plange cu lacrimi de crocodil, iar tu nu vei reusi sa afli cauza. Adeseori, se intampla ca micutul sa fie schimbat, sa fie satul, sa fie odihnit, sa nu-l incomodeze si sa nu-l doara nimic si totusi sa planga. In astfel de cazuri, trebuie sa-ti pastrezi cumpatul, pentru ca plansul fara motiv este ceva obisnuit la nou-nascuti. Iar daca nu te afli nici tu intr-o stare prea buna, cu cat vei incerca sa-l linistesti mai mult, cu atat vei simti ca situatia iti scapa de sub control, te vei enerva mai tare si nu vei mai sti ce sa faci. Recomandabil ar fi sa cauti ajutor in alta parte. Roaga-l pe sotul tau sau pe una dintre bunici sa vina sa stea cateva ore cu copilul, iar tu incearca sa-ti faci putin timp pentru tine. Mergi la cumparaturi, la un film sau la un salon de infrumusetare si relaxeaza-te macar o data pe saptamana. Vei vedea ca apoi te vei simti alt om si vei percepe lucrurile altfel.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here