Top 7 infectii care se pot transmite bebelusului din burtica. Iata ce trebuie sa stii

Te afli intr-o perioada frumoasa din viata ta si iti doresti ca totul sa se desfasoare cat mai bine in ceea ce priveste evolutia sarcinii, sanatatea ta si, mai ales, sanatatea micutului tau. Iata ce trebuie sa stii despre urmarile infectiilor in perioada de sarcina si de ce este important sa povestesti medicului tau specialist tot ceea ce observi si simti cu privire la tine.

Informatiile sunt preluate de catre Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie (UK). 

Varicela in sarcina

Aceasta infectie, in timpul sarcinii, poate fi periculoasa atat pentru tine, cat si pentru fatul din burtica, de aceea este important sa ceri un sfat specializat, cat mai repede posibil, mai ales daca te afli la debutul varicelei.

Daca nu te-ai confruntat niciodata cu varicela sau daca nu-ti mai amintesti sa fi avut infectia in copilarie si, mai ales, daca ai intrat in contact cu o persoana bolnava de varicela, anunta-ti imediat medicul obstetrician-ginecolog/medicul obstetrician/moasa. Un test de sange va confirma sau va infirma daca esti imuna la varicela.

Rubeola in sarcina

Daca vei dezvolta rubeola in primele patru luni de sarcina, asta poate duce la probleme serioase cum ar fi defecte congenitale la bebelus, avortul spontan sau nasterea prematura. Contacteaza-ti imediat medicul specialist in cazul in care ai intrat in contact cu o persoana care sufera de rubeola, cand nu stii daca ai avut tu insati cele doua doze de vaccin si, mai ales, daca ai deja unele simptome specifice rubeolei.

Infectia cu parvovirus B19 sau eritemul infectios in sarcina

Se mai numeste si „Boala obrazului palmuit” care presupune dezvoltarea unei eruptii cutanate pe fata, scrie Humanitas Research Hospital. Aceasta infectie se mai numeste si „boala a cincea” deoarece este a cincea dintr-un grup de boli infectioase ale copilariei, celelalte fiind rujeola, rubeola, scarlatina si boala Dukes, potrivit sfatulmedicului.ro. Se poate transmite prin saliva, secretii nazale si prin placenta (in sarcina), de aceea este nevoie ca medicul sa stie daca ai intrat in contact cu o persoana infestata pentru a-ti putea face un test de sange verificand, astfel, daca esti imuna.

Infectia cu citomegalovirus (CMV) in sarcina

Virusul care duce la infectia cu citomegalovirus apartine familiei virusurilor herpetice. Acesta se gaseste fie in saliva persoanelor afectate, fie in urina lor, fie in secretia vaginala, sperma sau laptele matern, scrie csid.ro.

In sarcina, infectia este periculoasa pentru ca poate provoca probleme bebelusului din burtica, cum ar fi cele ale vederii, pierderea auzului si, ulterior, dificultati de invatare si epilepsie. Cu atat amenintarea va fi mai mare cu cat mama nu a mai avut niciodata infectie cu CMV.

Nu poti sa previi intotdeauna infectia cu CMV, dar poti reduce sansele sa o faci daca:

  • Iti vei spala mainile cu apa fierbinte si sapun, mai ales daca ai schimbat scutece;
  • Nu-ti vei saruta copilul mic pe fata, ci este indicat sa o faci pe capsor sau sa-i oferi o imbratisare;
  • Nu vei bea apa sau alte lichide din acelasi pahar al copilului mic si nu veti imparti aceleasi tacamuri la farfuria cu mancare.

Si in acest caz, vei avea nevoie de un test de sange care sa confirme sau sa infirme infectia anterioara cu CMV.

Infectia cu streptococ de grup B in sarcina

La femei, bacteria se gaseste in intestin sau in vagin. La majoritatea sarcinilor, nu cauzeaza nicio problema, dar, intr-un numar relativ mic, streptococul de grup B infecteaza bebelusul, de obicei inainte sau in timpul travaliului ducand, astfel, la probleme de sanatate serioase.

Cere ajutorul unui medic specialist in cazul in care fatul din burtica este infectat cu streptococul de grup B.

Hepatita B

Virusul hepatitic B se raspandeste atunci cand intretii o relatie sexuala cu o persoana infectata, fara sa existe protectie cu prezervativ ori in contact direct cu sangele infectat. Daca ai aceasta infectie, ea se poate transmite bebelusului la nastere. Totodata bebelusul care se afla la risc, ar trebui sa primeasca vaccinul specific la nastere pentru a preveni infectarea si alte complicatii serioase ale ficatului, mai tarziu in viata.

Hepatita C

Virusul hepatitic C este transmis prin contact direct cu sangele infestat, de pilda, in cazul consumatorilor de droguri care folosesc seringi nesterilizate ori in urma contactului sexual cu o persoana infestata.

Daca ai hepatita C, aceasta infectie poate trece catre fatul din burtica, insa riscurile sunt mult mai mici decat in cazul infestarii cu virusul hepatitic B. Si in acest caz, bebelusul va fi testat pentru virusul hepatitic C.

Sursa articol original: NHS (National Health Service)

Autor: Andreea Borcila

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here