Sofia Mihalache: ,,Calculul cu abacul, o metoda unica de stimulare intelectuala cu efecte spectaculoase asupra dezvoltarii cognitive a copilului!”

Abacul este folosit ca instrument de calcul in tarile asiatice, chiar si in Europa. Se vorbeste din ce in ce mai des despre introducerea aritmeticii mentale in scoli si gradinite pentru ca le-ar permite copiilor o intelegere clara si usoara a operatiilor matematice. Calculul cu abacul reprezinta o metoda unica de stimulare intelectuala cu efecte spectaculoase asupra dezvoltarii cognitive a copilului. Sofia Mihalache, fondator al Centrului Mental Art si director al centrului SmartyKids Bucuresti Titan, pune la dispozitia copiilor posibilitatea de-a lucra cu abacul in cadrul unor cursuri de aritmetica mentala.

Despre ce fel de inteligente stimuleaza abacul si in ce fel sunt avantajati copiii care fac aritmetica mentala, aflati de la Sofia Mihalache, de la SmartyKids Bucuresti.

Sofia Mihalache, SmartyKids

In ce fel dezvolta creierul calculul cu abacul?

Creierul uman este alcatuit din doua emisfere asemanatoare din punct de vedere anatomic insa diferite din punct de vedere functional. Emisfera stanga este analitica, logica, matematica, numerica, in timp ce emisfera dreapta este artistica, creativa, intuitiva.Majoritatea dintre noi avem emisfera stanga dominanta. Echilibrarea emisferelor este unul dintre factorii principali ai functionarii creierului la o capacitate cat mai inalta.

Folosind calculul cu abacul copilul isi dezvolta ambele emisfere cerebrale ale creierului, isi imbunatateste memoria, atentia, concentrarea, viteza de procesare, devine mai perspicace si poate lua decizii corecte intr-un timp scurt. Antrenamentul ambelor emisfere de a se completa reciproc este formidabil deoarece tindem spre complexitate, tindem spre esenta noastra umana de a ne folosi toate calitatile, ca un intreg compus din ratiune si emotii. Principalul avantaj al metodei de calcul cu abacul este faptul ca formeaza mai multe cone­xiuni intre ariile creierului, iar cei mici pot gandi mai rapid si pot face mai multe lucruri odata, dezvoltandu-si atentia distributiva. Isi pot exprima emotiile mult mai usor fie prin comunicare sau prin alte moduri creative, invata sa aiba incredere in fortele proprii si sa tinda spre succes.

Citeste si Cum dezvolti inteligenta copilului tau

Ce tip de inteligenta dezvolta folosirea abacului?

Atunci cand vorbim despre inteligenta in cele mai multe cazuri ne raportam la capacitatile cognitive pe care o persoana le are cum ar fi limbajul, gandirea, perceptia, memoria de scurta si de lunga durata, logica, atentia, procesarea vizo-spatiala, viteza gandirii. Howard Gardner, profesor si psiholog, a formulat o lista cu 7 tipuri de inteligenta : inteligenta lingvistica, inteligenta logico matematica, inteligenta spatiala, inteligenta muzicala, inteligenta chinestezica, inteligenta intrapersonala si inteligenta interpersonala. In procesul calcului cu abacul copiii isi dezvolta inteligenta logico-matematica care presupune capacitatea de a elabora rationamente, de a recunoaste si folosi scheme si relatii abstracte ajungand sa prefere numerele, structurile, formulele, conceptele matematice.

Prin utilizarea abacului copiii reusesc sa proiecteze in minte miscarea bilelor ajungand sa faca calcule mintale complexe. Astfel se dezvolta si inteligenta spatiala care presupune capacitatea de a reprezenta in imagini informatiile stocate. Astfel, cei mici pot pot efectua reprezentari grafice in minte cu usurinta, antrenindu-si astfel memoria vizuala si procesarea vizo-spatiala.Utilizarea abacului prespune coordonarea si lucrul cu ambele maini cu o pozitie specifica a degetelor ceea ce conduce la dezvoltarea inteligentei chinestezice care implica abilitatea mentala de a coordona miscarile corpului, fizicul si mentalul fiind in stransa legatura. Foarte importante sunt si tipurile de inteligenta intrapersonala si interpersonala, prima inteligenta referindu-se la capacitatea de a a-ti intelege trairile si emotiile si ce-a de-a doua la capacitatea de a fi sociabil.

In cadrul cursurilor de aritmetica mentala copiii se descopera pe sine intr-un mediu placut si prietenos, invata ca este foarte important sa fim o echipa si sa ne sustinem unii pe ceilalti dezvoltandu-si astfel atat inteligenta cognitiva cat si inteligenta emotionala.

De ce e important ca emisfera dreapta a creierului sa fie folosita si cum reuseste aritmetica mental s-o stimuleze?

Albert Einstein spunea ca „adevaratul semn al inteligentei nu sunt cunostintele, ci imaginatia” si ca „logica te va duce din punctul A in punctul B insa imaginatia te va duce oriunde.” Orice creatie incepe cu un gand, incepe cu vizualizarea mentala a ceea ce vrei sa construiesti, incepe cu imaginatia care este in legatura stransa cu creativitatea. De aceea este important ca emisfera dreapta sa fie folosita in proportie cat mai mare, deorece ea este responsabila de aptitudinile noastre creative, sociale, vizuale si de intuitie. Geniul este un om care poate combina cu usurinta gandirea conceptuala cu cea intuitiva. Arta si stiinta se imbina armonios, se completeaza. Persoanele cu inclinatii matematice isi folosesc foarte mult emisfera dreapta si stabilesc mai multe conexiuni intre cele doua emisfere deoarece sunt nevoite sa-si reprezinte concepte abstracte. Ambele emisfere comunica prin intermediul corpului calos care sustine comunicarea dintre cele doua emisfere, facilitand schimbul de informatii. Aritmetica mentala este foarte eficienta in dezvoltarea emisferei drepte si a corpului calos prin utilizarea abacului imaginar pentru a face calcule mintale complexe. In procesul calcului mintal, emisfera dreapta este stimulata dezvoltand astfel imaginatia si creativitatea.

Citeste si Conteaza doar IQ-ul sau inteligentele sunt multiple?

Calculul clasic pe hartie versus cel cu abacul. Avantaje si dezavantaje pentru copii?

Creierul functioneaza asemenea unui computer, procesand si stocand informatii. Memoria este un element extrem de important pentru functionarea unei persoane insa ea face parte dintr-un intreg format si din atentie, gandire, imaginatie, asociere. Procesul de formare si de dezvoltare a memoriei incepe din copilarie. Calculul cu abacul reprezinta o metoda unica de stimulare intelectuala cu efecte spectaculoase asupra dezvoltarii cognitive a copilului.

Utilizand aceasta metoda se pune in functiune o  parte diferita a creierului fata de cea utilizata in cazul calculelor facute cu creionul pe hartie in maniera in care se preda in cadrul sistemului de invatamant traditional. Toti copiii pot invata aceasta metoda chiar daca nu au inclinatii matematice deosebite.

Metoda de calcul cu abacul nu presupune efectuarea unor operatii matematice cu creionul pe hartie, ci intelegerea unor formule si reprezentarea lor vizuala. Principalul avantaj al metodei de calcul cu abacul este ca doar dupa cateva lectii copiii pot sa vizualizeze abacul si sa miste imaginar bilutele exact cum le-ar misca pe un abac fizic. Astfel, operatiile matematice devin usoare si distractive iar procesul prin care reusesc sa faca acest lucru le imbunatateste semnificativ performanta scolara, nu doar la matematica ci si la alte discpline iar rezultatele sunt evidente in timp foarte scurt. Dezvoltarea completa a copiilor este principala garantie a educatiei continue!

Ce inseamna calculul facut folosind computerul si nu mintea pentru copiii zilelor noastre?

Din cele mai vechi timpuri, omul a fost insetat de cunoastere, si-a dorit sa creeze, sa evolueze, sa detina posibilitatea de a cunoaste absolutul. Am trecut intr-o perioada relativ scurta de timp, de la statutul de om primitiv la cel de savant, de om de stiinta, care crede ca poate descifra misterele universului doar cu ajutorul anumitor sisteme de calcul. Intr-adevar, calculatorul, tehnologia in general, usureaza viata omului, insa un act de creatie presupune eforturi. Copilul sta in fata unui ecran si prin tastari simple rezolva orice tip de calcul. In realitate insa, el nu face nimic.

Important este sa ii ajutam pe cei mici sa se dezvolte corespunzator, sa le stimulam vointa de a duce sarcinile la bun sfarsit, interesul fata de creatie si de a-si pune mintea la contributie. Traim in era digitala si a progresului tehnologic, in care se produc schimbari la tot pasul si este necesar sa dezvoltam copiilor capacitatea de a fi flexibili. Scopul nu este sa ii ferim in permanenta de probleme, ci sa ii ajutam sa isi dezvolte abilitati creative de a gasi rapid solutii si de a trece peste ele.

Aritmetica mentala contribuie la o dezvoltare armonioasa a copiilor si in urma lectiilor sistematice se observa rezultate favorabile in ceea ce priveste puterea lor de concentrare, viteza de gandire, de procesare a informatiilor, abilitati necesare in viata de zi cu zi si in alegerile pe care le facem.

Ce tip de abac folositi la cursuri?

In cadrul cursurilor de aritmetica mentala SmartyKids utilizam abacul chinezesc, suan pan dupa cum este denumit in China. Daca nu punem la socoteala degetele, abacul este cel mai vechi instrument de calcul fiind utilizat timp de secole in Asia si Europa si care se foloseste si in zilele noastre. Abacul a fost probabil primul computer si cel mai avansat sistem de calcul cunoscut in antichitate. Acest instrument a aparut din nevoia oamenilor de a tine socoteala marfurilor, recoltelor, lucrurilor.Abacul este o tabla de numaratoare, construit in zilele noastre din lemn sau plastic, avand o rama in care sunt fixate niste tije pe care sunt inserate bile de plastic, care se pot misca liber.

De unde v-a venit ideea introducerii cursurilor de aritmetica mentala pentru copii in Romania?

De cand eram mica am fost pasionata de cultura asiatica si curiozitatile pe care le aveam in ce priveste educatia lor m-au adus la conceptul de aritmetica mentala. Aritmetica mentala suna din prima “a ceva serios” si dupa multe documentari privind tehnica utilizata si beneficiile pe care le are in planul cognitiv al copiilor m-am decis ca asta imi doresc sa fac fiind psiholog, psihopedagog si de asemenea mama unui baietel de 6 ani. Consider cu tarie ca este important sa faurim aripi puternice pentru cei mici, sa poata sa zboare cu incredere. Copilul de azi este adultul de maine si astfel obiectivul meu principal este dezvoltarea potentialului copiilor. Sunt dedicata acestui concept, este mai mult decat pasiune. Nu doar procesul de invatare este important pentru copil, ci si nivelul psihologic de dezvoltare a acestuia.

 

In ce fel ii ajuta pe copiii hiperactivi aritmetica mentala, respectiv folosirea abacului?

Un copil energic are nevoie sa fie indrumat pentru a putea capata un echilibru comportamental dar mai ales sa fie inteles. Prin sustinere, rabdare si intelegere copilul hiperactiv va accepta si activitati noi. Abacul are puterea de a le capta atentia copiilor hiperactivi, stimulandu-le curiozitatea prin ingeniozitatea utilizarii lui si asftel isi dezvolta treptat capacitatea de concentrare si de ramane conectat in activitate cat mai mult timp. Aritmetica mentala pune in functiune si emisfera dreapta a creierului copilului. Copilul hiperactiv folosind aritmetica mentala isi imbunatateste functionarea memoriei, atentiei, gandirii, viteza de procesare, procesarea vizospatiala, procesarea vizomotorie.     

In ce constau cursurile de aritmetica mentala pentru copii? Cat dureaza o sedinta?

Organizam aceste cursuri in Romania de la inceputul anului 2019. Ca sa fie invatarea metodei de calcul cu abacul interesanta pentru copii, alternam efortul intelectual cu animatia video si activitati fizice. Metoda de predare imbina invatarea cu jocuri intelectuale distractive si exercitii de grup interactive.

Am adaptat metoda clasica de calcul rapid cu abacul pentru copiii moderni si am introdus in procesul de invatare sisteme de recompensa si gamificarea.

Manualele si caietele au fost concepute special pentru fiecare modul de invatare si beneficiaza de AR ( realitate augmentata ) cei mici fiind fascinati de ele.

Folosim un sistem unic de gamificare, cu diferite albume, stickere si desene animate. Elevii si profesorii folosesc propria platforma „SmartyKids”, care include un cabinet personal functional si simulatoare pentru indeplinirea temelor de acasa. Pentru prescolari frecventa este de 2 ori pe saptamana, 1 ora pentru fiecare lectie, iar pentru scolari 1 data pe saptamana, 1 h si 45 min lectia. De asemenea organizam frecvent si cursuri intensive in care copiii vin la lectiile de aritmetica mentala si de 3 ori pe saptamana.

De la ce varsta se recomanda sa fie inscrisi copiii la aceste cursuri?

Cursurile de Aritmetica Mentala sunt destinate copiilor cu varsta cuprinsa intre 4 si 12 ani. Cursurile  contribuie la dezvoltarea personalitatii copiilor, asigurand invatarea metodelor de calcul mintal prin intermediul activitatilor ludice, deoarece ele fac ca activitatile de invatare sa devina atractive. Pe noi ne gasiti in Bucuresti, sectorul 3. Mai exact, centrul este localizat in Aleea Barajul Sadului nr 7A-7B, Bl. M4A2, sc.C, parter, ap.109.

Ca si structura, planul de invatare este impartit in 6 module.

  1. Modul S

Durata: 3 luni

Program: prezentarea abacului, componentele acestuia, regulile de utilizare.

Rezultat: Copiii vor intelege cum sa adune si sa scada corect pe abac. Se dezvolta abilitatile motorii: scrierea de mana, lucrul cu obiecte mici. Apar primele semne de imbunatatire a succesului la scoala.

  1. Modul M

Durata: 3 luni

Program: Crearea de rutine, studierea formulelor de calcul.

Rezultat: copilul incepe sa socoteasca cu ajutorul formulelor. Memoria si concentrarea se imbunatatesc simtitor.

  1. Modul A

Durata: 5-6 luni

Program: Automatizarea adunarii si scaderii.

Rezultat: Imaginatia si memoria fotografica se dezvolta fenomenal.

  1. Modul R

Durata:5-6 luni

Program: Pregatirea pentru inmultirea cu abacul

Rezultat: Calcul mintal fulgerator, intelegerea principiului tablei inmultirii si efectuarea de operatii. Capacitatea de gandire analitica creste considerabil.

  1. Modul T

Durata: 5-6 luni

Program: Impartirea cu abacul

Rezultat:  In acest stadiu, copilul are nevoie de un timp foarte scurt pentru a rezolva orice tip de exercitiu de aritmetica la scoala. Multi copii ocupa locuri de cinste la olimpiade.

  1. Modul Y

Durata: 5-6 luni

Program: Complexitatea Abacului

Rezultat: Copilul va putea rezolva orice tip de exercitiu, sarcina, nu doar la scoala dar si in viata de zi cu zi. Se va remarca tendinta de a deveni lider si va fi capabil sa-si expuna si sa-si argumenteze punctul de vedere. Rezultatele la scoala continua sa se imbunatateasca la toate materiile.

Citeste si Jocul Picturii le confera copiilor care-l practica entuziasm si pasiune

Ar fi recomandata introducerea aritmeticii mental in scoli si gradinite?

Sunt deschise peste 320 de Centre SmartyKids in 10 tari cum ar fi Rusia, Bulgaria, Romania, Cipru, USA, Belgia, Elvetia, Germania.  Abacul este in continuare folosit ca si instrument de calcul in tarile asiatice, chiar si in Europa. In Asia, de multe ori comerciantii isi verifica calculele facute pe calculatorul electronic si cu acest instrument. In alte tari abacul este folosit  ca instrument didactic pentru copiii prescolari si cei din primii ani de scoala.

Din punct de vedere pedagogic este recomandata invatarea copiilor si utilizarea Abacului deoarece ii ajuta pe cei mici sa inteleaga numerele pornind de la un concept abstract, de la un obiect usor de manevrat care le permite o intelegere clara si usoara a operatiilor matematice.

Copiii au ritmuri si stiluri de invatare  diferite si este necesar sa le extindem orizontul si sa ii lasam sa descopere metode alternative care se pot plia pe nevoile lor. Studierea diferitelor metode ajuta la educarea copilului cu succes.

Autor: Alexandra Manaila

Citeste si Cum stimulam inteligenta unui bebelus si de la ce varsta incepem?

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here