Rozeola infantum, o boala a copilariei

Foto: https://www.bundoo.com/

Rozeola infantum, cunoscuta si ca a sasea boala eruptiva a copilariei, este o afectiune benigna determinata de infectia primara cu virusul herpetic uman 6 (HHV-6). Boala este raspandita prin secretiile persoanelor asimptomatice sau de catre copiii bolnavi, in timpul perioadei febrile. Dr. Lacramioara Dobrin, medic primar pediatrie in cadrul Clinicilor Regina Maria ofera mai multe detalii pe acest subiect.

Citeste si Bolile copilariei- ce trebuie sa stii despre ele

Copil rozeola pe fata

Perioada de incubatie este de aproximativ 9 zile (5-15 zile). Din a opta zi de boala viremia scade odata cu aparitia anticorpilor. Rozeola apare mai frecvent primavara si toamna, de obicei intre 9 si 21 luni de viata, caracteristica fiind febra inalta, uneori insotita de convulsii. Rar, sunt prezente manifestari de gastroenterita, afectare respiratorie, edeme palpebrale, marirea ganglionilor de la nivelul gatului sau cefei. Dupa 3 zile, odata cu defervescenta febrei, apare un rash morbiliform nonpruritic (copilul nu se scarpina) sub forma unor mici maculopapule roz, de 1-5 mm in diametru, care persista 2 zile. Exantemul caracteristic (petele Nagayama) sub forma de papule eritematoase la nivelul mucoasei palatului moale si la baza uvulei poate fi observat in a patra zi de boala la doua treimi dintre pacienti.

Dobrin Lacramioara, medic pediatru, Regina Maria

Data fiind natura benigna si durata scurta a bolii, analizele de laborator nu sunt indicate la copiii care se prezinta cu istoric clasic. Virusul poate fi izolat din sangele periferic. Dozarea imunoglobulinelor M, imunoglobulinelor G si HHV-6 polymerase chain reaction poate documenta infectia si diferentia intre tipul HHV-6a si HHV-6b.

Leucopenia (scaderea numarului de globule albe) poate fi prezenta cu normalizarea numarului leucocitelor intr-o saptamana. Piuria sterila poate sa apara la sugarii cu rozeola infantum.

HHV-6 este o cauza importanta de morbiditate in cazul pacientilor aflati in imunosupresie, in special cei cu SIDA sau pacientii transplantati (de exemplu, transplant de ficat). In cazul pacientilor imunocompetenti (cu imunitate normala), virusul ramane in stare latenta in limfocite, monocite si alte tesuturi.

In cazul infectiei primare replicarea virusului are loc in leucocite si glandele salivare deci HHV-6 este prezent in saliva.

Citeste si Bolile copilariei in sarcina: scarlatina, roseola infantum, eritemul infectios

Virusul a fost descoperit in 1986 si are 2 variante

HHV -6a este rar asociat cu rozeola infantum, este prezent in infectii la persoane imunodeprimate.

HHV -6b cauzeaza rozeola infantum si infectia primara asimptomatica.

HHV -7 a fost identificat doar in cateva cazuri de rozeola infantum.

Recurentele nu sunt obisnuite. Uneori dupa faza acuta a episodului secundar, HHV- 7 a fost identificat in secretia salivara urmand excretiei HHV-6.

Se pare ca HHV-6 este responsabil de 10-45% dintre cazurile de infectii febrile la sugari.

In cazul pacientilor imunocompromisi sau transplantati pot aparea complicatii ca: supresie medulara, pneumonie, encefalita, febra, eruptie, rejectia organului transplantat, chiar decesul. Titrul de anticorpi este crescut la nou nascuti datorita anticorpilor materni, scade intre 6-9 luni de viata, apoi creste dupa infectia primara. Titrul ramane crescut pentru HHV- 6b dupa varsta de 60 ani. 75% din infectiile cu HHV-6 apar intre 6-17 luni de viata. Se pare ca, pana la varsta de 4 ani, majoritatea copiilor sunt seropozitivi.

Pacientii cu sistem imun normal depasesc boala fara sechele. Foarte rar, au fost semnalate afectare gastrointestinala, a sistemului nervos central, pulmonara sau hematologica. Copiii care au convulsii febrile in cadrul rozeolei este putin probabil ca ulterior sa mai repete convulsiile.

Despre tratament

Tratamentul este suportiv, cu antipiretice si tratamentul eventualelor complicatii gastroenterologice, pulmonare sau ale sistemului nervos central. Nu exista tratament specific contra HHV- 6. Se afla in studiu profilaxia cu ganciclovir in cazul pacientilor cu transplant de maduva cu risc inalt de reactivare a infectiei. Nu se recomanda profilaxie pe termen lung pentru pacientii care prezinta convulsii febrile in cadrul rozeolei.

Izolarea pacientilor nu este necesara, deoarece virusul este prezent in saliva atat in cazul formelor acute cat si in cele cronice. Nu exista risc de aparitie a bolii la femeile insarcinate.

In cazul pacientilor cu imunitate normala, educatia parintilor este importanta pentru evitarea anxietatii in ceea ce priveste febra inalta si eventuala asociere a convulsiilor febrile, deoarece, in general, rozeola este o boala autolimitanta care se vindeca fara sechele.

Citeste si Boala gura-mana-picior

Autor: Dr. Lacramioara Dobrin, Medic Primar Pediatrie

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here