Refuzul alimentatiei la copil

Refuzul alimentatiei la copil reprezinta o problema complexa ce necesita o abordare treptata si atenta. Este un simptom ce se poate asocia unor boli diverse ale copilului de la afectiuni medicale simple pana la tulburari neuro psihiatrice importante, patologia fiind diferita pe grupe de varsta. Mai multe detalii ne ofera dr. Alexandru Ulmeanu, medic primar pediatrie la Centrul Medical Medsana.

Dr. Ulmeanu Alexandru, pediatru Medsana

Din cele mai frecvente afectiuni ce pot asocia refuzul alimentatiei la copil le mentionam pe cele din sfera aparatului digestiv si anume refluxul gastroesofagian si alergiile alimentare, dar aici se pot mentiona eventuale anomalii anatomice de tub digestiv, boli hepatice, infectii urinare dar si boli cardiopulmonare si neurologice.

Citeste si De ce copilul nu mananca? De ce nu are pofta de mancare?

Este foarte important sa urmarim ce alte simptome se asociaza refuzului alimentatiei, daca exista varsaturi, scaune diareice, dureri abdominale, daca exista o crestere in greutate corecta. De foarte multe ori tulburarile de alimentatie asociaza o crestere deficitara, initial ponderala, ulterior staturala, iar daca tulburarea de alimentatie este persistenta, ea poate avea rasunet asupra vitaminelor si mineralelolor din organism.

Medicul pediatru va efectua o serie de analize de sange in care va cauta cauza tulburarii de alimentatie, dar si eventualele deficiente nutritionale. Una din primele patologii ce se asociaza refuzului de alimenatie este anemia feripriva. Organismul nu asimileaza suficient fier astfel ca nu se va mai forma suficienta hemoglobina.  Copilul este palid, obosit, raceste mai des, apetitul se modifica si mai mult astfel ca va intra intr-un cerc vicios. Medicul dupa stabilirea diagnosticului va recomanda tratament cu fier. Tratamentul poate dura mai multe luni in functie de severitate.

Daca problema este persistenta pot aparea deficiente si la nivelul altor vitamine si minerale.  Preparatele de multivitamine pot fi folositoare, insa ele trebuie administrate numai la recomandarea medicului.

Citeste si Probleme de alimentatie la copii

Autor: Dr. Alexandru Ulmeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here